Φορολογικές δηλώσεις στο «παρά πέντε»: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Με τη διορία να εκπνέει σε δύο μήνες, πολλοί πολίτες δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση - Τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποφύγετε πρόστιμα και επιπλοκές - Τελικά, πρέπει να υποβάλλουμε όλοι δήλωση ανεξαρτήτως εισοδήματος;

Με τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να απέχει μόλις δύο μήνες, η κατάσταση για πολλούς φορολογούμενους αρχίζει να γίνεται ανησυχητική. Ενώ η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου πλησιάζει, τα δεδομένα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την υποβολή της δήλωσης. Το Τμήμα Φορολογίας επισημαίνει την ανάγκη για άμεση δράση προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν πρόστιμα και πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Καθυστερήσεις στις υποβολές

Σύμφωνα με την Ειρήνη Ιωάννου, Λειτουργό Α' στο Τμήμα Φορολογίας, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 117.000 δηλώσεις, ενώ ένας αριθμός 17.000 ατόμων βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής χωρίς να την έχει ολοκληρώσει. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται περίπου 300.000 δηλώσεις, είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμη μεγάλος αριθμός πολιτών που πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αφορά όσους έχουν μεικτό ολικό εισόδημα άνω των €19.500, συμπεριλαμβανομένων μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοεργοδοτούμενων. Η υποβολή γίνεται και φέτος μέσω του συστήματος Taxisnet, το οποίο έχει απλοποιηθεί για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων. Για τους συνταξιούχους του γενικού λογιστηρίου και των κοινωνικών ασφαλίσεων, η δήλωση συμπληρώνεται αυτόματα με βάση τα ήδη καταχωρημένα στοιχεία, ενώ χρειάζεται μόνο η αναφορά τυχόν πρόσθετων απαλλαγών ή αλλαγών.

Επιβεβαίωση στοιχείων και υποβολή

Η Ειρήνη Ιωάννου επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο να ελέγξει κανείς το τελευταίο τμήμα της δήλωσης, το οποίο αφορά την υπολογισμένη φορολογία και τις εισφορές, για να βεβαιωθεί ότι όλα είναι σωστά πριν την οριστική υποβολή. «Εάν δούμε ακριβώς αυτό το μέρος της δήλωσης, λογικά θα πρέπει να συμφωνούμε με τα ποσά που αναγράφονται στους υπολογισμούς και προχωρούμε σε οριστική υποβολή. Παρ’ όλα αυτά, εάν έγινε κάποιο λάθος, μπορεί να ανοίξει κάποιος τη δήλωσή του ξανά, να την επεξεργαστεί και να την υποβάλλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πληρωμή οφειλών

Η κα Ιωάννου υπενθύμισε ότι η όποια οφειλή πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία μέσω της φορολογικής πύλης. Η πληρωμή της οφειλής πραγματοποιείται με τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxisnet.

Εγγραφή και ανάκτηση κωδικών

Για τους νέους φορολογούμενους, η εγγραφή στο Taxisnet γίνεται αυτόματα με την εγγραφή τους στο φορολογικό μητρώο, ενώ αν κάποιος έχει ξεχάσει τους κωδικούς του, μπορεί να τους ανακτήσει μέσω της σχετικής επιλογής στην ιστοσελίδα του συστήματος. «Εάν κάποιος ξέχασε τους κωδικούς του, μπορεί να τους ανακτήσει, επιλέγοντας από την ιστοσελίδα του Taxisnet ‘ξέχασα τους κωδικούς μου’. Εκείνο που πρέπει να κάνει, είναι να αναγράψει το email που έχει δηλώσει στο Taxisnet και τον αριθμό του φορολογικού του μητρώου για να τους ανακτήσει. Εάν χρειάζεται οποιαδήποτε βοήθεια, θα στείλει email στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε περισσότερο, να στείλουμε, δηλαδή, εμείς τους κωδικούς», σημείωσε η κα Ιωάννου.

Τι γίνεται με τις επιστροφές

Όσον αφορά τις επιστροφές φόρου, η κα Ιωάννου ανέφερε ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων για το 2022 είναι σε εξέλιξη, και η διαδικασία για το 2023 θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Ιωάννου, «Η δήλωση του ίδιου του Εφόρου κατά καιρούς αναφέρει ότι η προσπάθεια που καταβάλλει το Τμήμα και ο ίδιος είναι, με την ολοκλήρωση της υποβολής της φορολογικής δήλωσης και σε διάστημα 6 μηνών να είναι δυνατή η εκκαθάριση των δηλώσεων. Θέλουμε να γίνονται οι εκκαθαρίσεις το συντομότερο δυνατόν, για να μπορούμε να προχωρήσουμε και τις υπόλοιπες εργασίες του τμήματος, οι οποίες είναι και πολλές και πολύπλοκες».

Τελικά, πρέπει να υποβάλλουμε όλοι δήλωση ανεξαρτήτως εισοδήματος;

Σύμφωνα με την κα Ιωάννου, αν και η βασική νομοθεσία προέβλεπε καθολική υποβολή φορολογικών δηλώσεων, για το 2023 έχει εξαιρεθεί αυτή η υποχρέωση για άτομα με εισόδημα κάτω από €19.500. Ωστόσο, όποιος επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του για άλλους σκοπούς, όπως αποδεικτικά εισοδημάτων, χωρίς να επιβαρυνθεί με διοικητικό πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή.

Από 3 Σεπτεμβρίου μόνο ηλεκτρονικά οι ενστάσεις στον Έφορο Φορολογίας για θέματα ΦΠΑ

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Τμήματος Φορολογίας, από τις 3 Σεπτεμβρίου η υποβολή ενστάσεων για θέματα ΦΠΑ θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου συστήματος Tax For All. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει εισαχθεί για να διευκολύνει τη διαδικασία και να περιορίσει την ανάγκη φυσικής παρουσίας στα επαρχιακά γραφεία, προσφέροντας περισσότερες επιλογές υποστήριξης μέσω οδηγών και συχνών ερωτήσεων.

Διαβάστε επίσης: Ενοίκιο Έναντι Δόσης: Πάνω από 2.500 αιτήσεις - Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ