SignalGeneriX: Η κυπριακή εταιρία που βρήκε τον δρόμο προς την επιτυχία

Συνέντευξη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Τάσο Κουνούδη.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Αναζητώντας τον δρόμο που οδηγεί στο «success story» των κυπριακών επιχειρήσεων και σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί το «οικοσύστημα» των startups, οι Κύπριοι επιχειρηματίες αναζητούν λύσεις.

Μπορεί η φιλοδοξία να διακατέχει σχεδόν κάθε επιχειρηματία στις μέρες μας και το βλέμμα να είναι σταθερά στραμμένο στο εξωτερικό, ωστόσο λίγοι είναι εκείνοι που τα καταφέρνουν.

Ακόμα λιγότεροι είναι όσοι καταφέρνουν να κάνουν την επιχείρησή τους να κεφαλαιοποιεί σωστά τις καλές ιδέες και τον σύγχρονο τρόπο αντίληψης με τον οποίο ξεκίνησε και να διαρκεί στο μέλλον.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η  SignalGeneriX .

Πρόκειται για μια Κυπριακή εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), υψηλής τεχνολογίας, η οποία εφαρμόζει την προηγμένη γνώση της σε αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες για την δημιουργία ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων Hardware και Software τα οποία σχεδιάζονται και αναπτύσσονται αποκλειστικά για τους πελάτες της. H εταιρεία, η οποία είναι πιστοποιημένη με ISO 9001 και ISO 27001, εδρεύει στην Λεμεσό, και σήμερα εξάγει τις τεχνολογίες της σε 28 χώρες.

Μιλώντας στο Economy Today, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Τάσος Κουνούδης, αναφέρει ότι η φιλοσοφία και η στρατηγική ανάπτυξης επικεντρώνεται στην εκπόνηση υψηλού επιπέδου βιομηχανικής έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς ψηφιακών/ηλεκτρονικών συστημάτων εφαρμοσμένων σε βιομηχανίες, όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Υγεία, η Ασφάλεια και η Άμυνα, όπου έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

«Στους τομείς αυτούς, οι επιχειρηματικές μας συνεργασίες περιλαμβάνουν εταιρείες κολοσσούς, όπως μεταξύ άλλων η Siemens, Thomson, Ηewlett-Packart, CSEM, URGO κ.α., αλλά και αρκετές Ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες η SignalGeneriX βοηθά να αναπτύξουν τα δικά τους ηλεκτρονικά προϊόντα», αναφέρει.

Η SignalGeneriX έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία καινοτομίας τα οποία αποτελούν σημαντική αναγνώριση για την δουλειά μας. Σε διεθνές επίπεδο η εταιρεία έχει κερδίσει το 2017 το Ευρωπαϊκό Βραβείο Διαστήματος για την Δορυφορική Πλοήγηση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ενώ το 2014 έχει τιμηθεί από την διεθνή Ναυτιλιακή βιομηχανία με το διεθνούς κύρους βραβείο Lloyds List Global Innovation Award. Έχουμε ανακηρυχθεί Εθνικός πρωταθλητής στον τομέα της επιχειρηματικότητας για το 2016 / 17 καθώς και στον τομέα της καινοτομίας για το 2014 / 15 από τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία. Σε Εθνικό επίπεδο η SignalGeneriX έχει τιμηθεί με το  εξαιρετικά σημαντικό Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας, το Κυπριακό Βραβείο Μηχανικής και το Cyprus Quality Leader Award.

Κύριε Κουνούδη, ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των κυπριακών επιχειρήσεων και δη των startups είναι η προσέλκυση χρηματοδότησης από το εξωτερικό. Η εταιρία σας πέρασε από το αρχικό στάδιο και πλέον έχει προσελκύσει αρκετά εκατομμύρια χρηματοδότησης μέσα στα 15 χρόνια πορείας. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίσατε όλα αυτά τα χρόνια;

Το 2020 είναι μία χρονιά σταθμός για την εταιρεία μας γιατί συμπληρώνουμε 15 χρόνια διαρκούς ανάπτυξης, διαρκούς έρευνας για την δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων και διαρκούς προσπάθειας για διεύρυνση των εξαγωγών μας σε καινούργιες διεθνείς αγορές.  Αναμφισβήτητα, η πορεία δεν ήταν και ούτε είναι εύκολη κυρίως λόγω του ότι δραστηριοποιούμαστε σε ένα πολύ μικρό και δύσκολο επιχειρηματικά περιβάλλον.  Ήταν όμως μία αρκετά δημιουργική περιπέτεια.

Όταν ξεκινήσαμε, λέξεις όπως ‘start-up’ ή ‘επιχειρηματική καινοτομία’, ήταν εντελώς άγνωστες στο ευρύ κοινό  καθώς η έρευνα ήταν συνυφασμένη μόνο με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.  Πέραν του χρόνιου προβλήματος της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και αγορές είχαμε να αντιμετωπίσουμε και ένα  εξίσου σημαντικό πρόβλημα κουλτούρας όπου, οι καλύτεροι νέοι επιστήμονες είχαν σαν αποκλειστικό στόχο μια θέση στο δημόσιο. Με χαρά παρατηρώ σήμερα μία εντελώς διαφορετική εικόνα με έντονα ανεπτυγμένη την επιχειρηματική κουλτούρα στους νέους ανθρώπους, με αρκετή δραστηριότητα στην προώθηση και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και την καθολική προώθηση της καινοτομίας από όλες τις επιχειρηματικές οργανώσεις.

Δυστυχώς, ενώ σε Παγκόσμιο επίπεδο η επένδυση στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα αποτελεί κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την έξοδο από οποιαδήποτε οικονομική κρίση, στην Κύπρο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά αυτόν τον τομέα.

Με αποτέλεσμα, ενώ διαθέτουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, ιδέες και πάθος για δημιουργία, να υστερούμε σημαντικά στην υλοποίηση ενός συστήματος που θα βοηθά την ανάπτυξη τέτοιων εταιρειών, με σωστά κίνητρα, χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, μηχανισμούς απορρόφησης ρίσκου και ελάττωση της γραφειοκρατίας η οποία και αποτελεί τον ποιο σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στον τόπο μας.

Με τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες πολύ σωστά άρχισαν να υλοποιούνται, με την δημιουργία του Υφυπουργείου  Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και τον διορισμό ενός Υφυπουργού που προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο και έχει πού καλή γνώση των προβλημάτων, σίγουρα υπάρχει μέλλον.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εμπειρία σας, που πρέπει να έχει μια startup επιχείρηση για να ξεπεράσει τα προβλήματα και να πετύχει εκεί και πού αποτυγχάνουν οι περισσότερες;

Η δημιουργία χρειάζεται σίγουρα μία καλή ιδέα για ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία και μια πολύ καλά τεχνικά καταρτισμένη και ταλαντούχα ομάδα με ισχυρή θέληση και κίνητρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να πετύχει. Τα παραπάνω όμως δεν αρκούν στην επιτυχία μιας startup αν δεν υπάρχει καθαρός στόχος, σωστός σχεδιασμός, καλή προετοιμασία και γνώση για το ενδιαφέρον της αγοράς.

Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας πιστεύω είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή οι ικανότητες,  η εργατικότητα, η προσωπικότητα και οι προσωπικοί στόχοι των ανθρώπων που να τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν σε ένα πολύ απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον με άπειρες ώρες εργασίας και ατελείωτα καθημερινά προβλήματα.

Στην SignalGeneriX έχουμε καταφέρει να κτίσουμε μία εξαιρετική ομάδα από δεκαπέντε Κύπριους ερευνητές και επιστήμονες σε ψηφιακά συστήματα και τηλεπικοινωνίες, έξι εκ των οποίων είναι κάτοχοι διδακτορικών, οι οποίοι απλά αγαπούν αυτό που κάνουν. Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας. Η αγάπη για το αντικείμενο της δουλειάς που μας δίνει την υπομονή και την επιμονή να λύνουμε όλα τα προβλήματα και να έχουμε ταυτοχρόνως μια ευχάριστη και δημιουργική αναπτυξιακή πορεία που να γεμίζει πνευματικά, συναισθηματικά και επαγγελματικά το κάθε μέλος της ομάδας μας.

Πόσο εφικτό είναι για μια επιχείρηση σε ένα μικρό επιχειρηματικά περιβάλλον όπως το κυπριακό, να «χτυπάει κέντρο» και να πιάνει τις ανάγκες της αγοράς κι εν τέλει να τις ικανοποιεί βρίσκοντας καινοτόμες λύσεις;

Αυτό στο οποίο αναφέρεστε είναι αρκετά δύσκολο, διότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου διεθνείς εταιρείες κολοσσοί δημιουργούν προϊόντα χωρίς καμία εμπορική επιτυχία. Πόσο περισσότερο στο επιχειρηματικό περιβάλλον που αναφέρεστε με την μικρή αγορά και τους περιορισμένους πόρους που διαθέτουν οι επιχειρήσεις μας.

Οι σημαντικές διεθνείς επιτυχίες μας στην SignalGeneriX, είναι αποτέλεσμα αρκετών αποτυχιών τα δεκαπέντε χρόνια ζωής μας, οι οποίες μας εφοδίασαν με την απαραίτητη γνώση για να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό μας πλάνο, την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων μας, την στροφή μας στην διεθνή αγορά, καθώς και μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες για να μπορούμε να «χτυπάμε κέντρο» όπως αναφέρατε.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εμπειρίας και της εξέλιξης της εταιρείας μας καθώς και τη συνεχή επένδυσή μας στην ποιότητα και την εκπαίδευση του επιστημονικού δυναμικού μας και της εργαστηριακής μας υποδομής, Η ποιότητα των τεχνολογιών μας, των υπηρεσιών και των προϊόντων μας αποτελούν και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μας.

Ποια ήταν τα πιο σημαντικά έργα για το οποίο πήρατε χρηματοδότηση και πώς αυτά θα συμβάλουν στην λύση πρακτικών προβλημάτων;

Μέχρι σήμερα έχουμε συμμετέχει με επιτυχία σε 25 Ευρωπαϊκά και 26 συγχρηματοδοτούμενα εθνικά ερευνητικά έργα. Μέσα από αυτή την δραστηριότητα είχαμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε σημαντικές τεχνολογίες για να λύσουμε προβλήματα σε διάφορες βιομηχανίες, να κατοχυρώσουμε τα πνευματικά δικαιώματα τους με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και να  δημιουργήσουμε πετυχημένα εμπορικά προϊόντα. Ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα μας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας βασίστηκε σε τεχνολογίες κρυπτογράφησης που δημιουργηθήκαν μέσα από ερευνητικό έργο το οποίο μας έδωσε και την δυνατότητα να κατοχυρώσουμε διεθνή πατέντα που μας βοήθησε σημαντικά στο να το αξιοποιήσουμε εμπορικά.

Στον τομέα της Υγείας, έχουμε πρόσφατα ολοκληρώσει την ανάπτυξη ‘έξυπνων’ καινοτόμων μικρο-ηλεκτρονικών συστημάτων για την δημιουργία πρωτοποριακών ιατρικών συσκευών για θεραπεία χρόνιων τραυμάτων σε συνεργασία με την πολυεθνική URGO, και για διάγνωση μολυσματικών ασθενειών με χρήση βιο-αισθητήρων σε συνεργασία με το κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο Fraunhofer Γερμανίας. Στον τομέα της νανοτεχνολογίας έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με το Βρετανικό TWI ένα ολοκληρωμένο σύστημα που να επιτρέπει για πρώτη φορά την άμεση και επιτόπου αξιολόγηση επιφανειών σε νανοκλίμακα για βελτίωση της λειτουργικής τους απόδοση.

Στον τομέα της Ναυτιλίας έχουμε δημιουργήσει ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες μπορούν να εντοπισθούν σε πραγματικό χρόνο για διάσωση των επιβατών κρουαζιερόπλοιων σε περίπτωση ατυχήματος ενώ για την βιομηχανία της υπεράκτιας εξόρυξης υδρογονανθράκων αναπτύσσουμε ειδικά σχεδιασμένες συσκευές για τον διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε ένα πολύ επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. Στον τομέα της βιομηχανίας αναπτύξαμε με την Siemens ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού σε κλειστούς χώρους για εφαρμογές ‘έξυπνων εργοστασίων’. Αυτά είμαι μερικά ενδεικτικά έργα που αποδεικνύουν την δυνατότητα μας να αναπτύσσουμε καινοτόμα ηλεκτρονικά προϊόντα για λύση πρακτικών προβλημάτων σε διάφορες βιομηχανίες με διεθνή εμπορικό προσανατολισμό.

Η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί κέντρο καινοτομίας για την περιοχή. Πολλές φορές ως benchmark μάς παρουσιάζονται άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.

Στην Κύπρο έχουμε ένα καταπληκτικό επιστημονικό δυναμικό το οποίο δεν υστερεί καθόλου από οποιαδήποτε άλλη χώρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στα Πανεπιστήμια μας που σήμερα είναι σε θέση να εκπαιδεύουν υψηλού επιπέδου επιστήμονες, ειδικά στον τομέα μας.

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δει αρκετές σημαντικές εταιρείες από το εξωτερικό (Αμερική, Γερμανία, Γαλλία, Καναδά, Ισραήλ κ.α) να δημιουργούν κέντρα ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, πολύ απλά επειδή μπορούν να εργοδοτήσουν πολύ καλούς μηχανικούς και προγραμματιστές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία μας γιατί εκτός της επένδυσης από το εξωτερικό και των χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται, γίνεται και σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας στην Κύπρο.

Επίσης υπάρχουν εξαιρετικές μικρές Κυπριακές εταιρείες που δημιουργούν σημαντική τεχνολογία και εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό συνεισφέροντας με αυτό τον τρόπο στην οικονομία μας. Άρα η βάση στην οποία μπορούμε να στηριχτούμε υπάρχει, κάτι που ο Υφυπουργός  Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το γνωρίζει αρκετά καλά από την θητεία του ως επικεφαλής επιστήμονας κατά την διάρκεια της οποίας έχει συνεισφέρει σημαντικά.  Επομένως σίγουρα υπάρχουν προϋποθέσεις και μάλιστα πολύ καλές.

Τώρα όσον αφορά την σύγκριση με το Ισραήλ, το οποίο όντως είναι πρωτοπόρο στον συγκεκριμένο τομέα, είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατευθείαν σύγκριση γιατί στο Ισραήλ υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο ξεκινά από το σχολείο και τελειώνει στην βιομηχανία, ενώ στην Κύπρο έχουμε απλά μεμονωμένες προσπάθειες χωρίς ακόμα να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εφαρμοσμένη στρατηγική. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που μπορούμε να πάρουμε από το Ισραήλ είναι ότι βασικός πυλώνας της επιτυχίας είναι η βιομηχανία.

Το Ισραήλ πολύ σωστά εμπιστεύεται της τοπικές βιομηχανίες και αγοράζει εθνικά, αναθέτοντας ακόμα και σε σχετικά μικρές εταιρείες πολύ μεγάλα συμβόλαια για την ανάπτυξη προϊόντων (ξεκινώντας από την αμυντική βιομηχανία) αλλά επίσης συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των προϊόντων αυτών στο εξωτερικό. Με αυτό τον τρόπο μικρές εταιρείες ακόμα και startups μετεξελιχθήκαν σε διεθνείς παίκτες συνεισφέροντας πίσω στην οικονομία με τις εξαγωγές τους, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων των πανεπιστημίων  και προσφέροντας στην κοινωνία.

Στην Κύπρο όμως, δεν συμβαίνει ακριβώς έτσι.

Εν αντιθέσει, στην Κύπρο βλέπουμε εντελώς το αντίθετο, μια απαξίωση των δυνατοτήτων των Κυπριακών εταιρειών και προϊόντων και μία εμμονή από δημόσιους οργανισμούς στην αγορά προϊόντων από το εξωτερικό όταν μάλιστα αυτά είτε διατίθενται, είτε μπορούν να αναπτυχθούν με πολύ μικρότερο κόστος από Κυπριακές επιχειρήσεις με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μας.

Πού βρίσκεται το μέλλον: Στα μικρά, ιδιωτικά και ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα ή στους μεγάλους οργανισμούς με κρατική καθοδήγηση και χρηματοδότηση;

Η SignalGeneriX είναι ιδιωτική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης και όχι ερευνητικό κέντρο ή οργανισμός. Σκοπός μας είναι η δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών τις οποίες ενσωματώνουμε σε εμπορικά ηλεκτρονικά προϊόντα. Συνεργαζόμαστε όμως και με αρκετά ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και τους βοηθούμε να μετατρέψουν τις καινοτόμες τεχνολογίες που δημιουργούν σε προϊόντα.  

Αναφορικά με την ερώτησή σας, πιστεύω ότι το μέλλον πρέπει να είναι βιώσιμα ερευνητικά κέντρα ή οργανισμοί ανεξαρτήτου μεγέθους. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η κρατική χρηματοδότηση λόγω της αρχικής επένδυσης σε μεγάλες ερευνητικές υποδομές για να δημιουργηθεί ένας ερευνητικός οργανισμός ή ερευνητικό κέντρο.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο πλάνο βιωσιμότητας και ανάπτυξης αφότου αυτή η χρηματοδότηση τελειώσει. Σίγουρα μία στρατηγική με πάρα πολλά κρατικά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς με μακροχρόνια στήριξη δεν θα συνεισφέρει στην οικονομία μας.

Η κάθε δημόσια χρηματοδότηση σε ένα ερευνητικό κέντρο, ειδικά στην Κύπρο με την μικρή και πολύπαθη οικονομία πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν επένδυση με στόχο την προσφορά στον πολίτη και την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω νέων θέσεων εργασίας, απορρόφησης ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών κονδυλίων και τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών που όταν ενσωματωθούν σε υπηρεσίες και προϊόντα θα μπορέσουν να  φέρουν έσοδα που θα διασφαλίσουν όχι μόνο την απόδοση της επένδυσης αλλά και την βιωσιμότητα  και ανάπτυξη του ερευνητικού οργανισμού.

Εν τέλει, ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντος στην καινοτομία;

Εάν δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες επιχειρηματικής ανάπτυξης και δώσουμε την δυνατότητα σε Κύπριους επιστήμονες να δημιουργήσουν αλλά και στους επιστήμονες μας που διαπρέπουν σε διεθνείς τεχνολογικές εταιρείες να επιστρέψουν και να προσφέρουν με την τεχνογνωσία τους, τότε μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Στον τόπο μας υπάρχουν εξαιρετικές μικρομεσαίες Κυπριακές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε εξειδικευμένες τεχνολογίες, με διεθνές πελατολόγια και σημαντικές εξαγωγές και κανείς δεν τις γνωρίζει. Οι Κυπριακές επιχειρήσεις (των 5-10 ατόμων), σύμφωνα με τα στατιστικά τις Ευρωπαϊκής ένωσης έχουν φέρει στην Κύπρο μέσω ανταγωνιστικών προγραμμάτων περισσότερα χρήματα από ερευνητικά έργα από όλα τα πανεπιστήμια μαζί. Εάν αναλογιστούμε την τεράστια διαφορά σε μεγέθη όσον αφορά το επιστημονικό και υποστηρικτικό δυναμικό αλλά και την επένδυση του κράτους αυτό αποτελεί ένα άθλο των Κυπριακών καινοτόμων επιχειρήσεων που κατατάσσονται πρώτες στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού.

Σαφώς και υπάρχει πεδίο ανάπτυξης και προώθησης αυτού του είδους των επιχειρήσεων οι οποίες τα τελευταία χρόνια είναι σημαντικοί εργοδότες νέων επιστημόνων και συνεισφέρουν στην οικονομία με τις εξαγωγές υπηρεσιών και καινοτόμων προϊόντων φτάνει να αναγνωριστεί η αξία τους και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για υποστήριξη των δραστηριοτήτων τους μέσω κυρίως της μείωσης της γραφειοκρατίας και φυσικά πάταξης της διαφθοράς.

Πού προσανατολίζεστε για τα επόμενα βήματά σας από εδώ και στο εξής;

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε ενισχύσει τις επενδύσεις μας σε έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το επιστημονικό μας δυναμικό και εκσυγχρονίζοντας την εργαστηριακή μας υποδομή. Θεωρούμε ως σημαντικό κεφάλαιο για την εταιρεία μας το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό μας και για αυτό επενδύουμε συνεχώς στη σωστή στελέχωση και την εκπαίδευση της επιστημονικής ομάδας με Κύπριους ερευνητές.  Έχουμε ακολουθήσει ένα προσεκτικό και συντηρητικό  πλάνο ανάπτυξης στοχεύοντας στην δημιουργία τεχνολογιών που απευθύνονται σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού και αυτό μας βοήθησε να αναπτυχθούμε και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας παρά την οικονομική κρίση.

Τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες έχουμε επιτύχει την συμμετοχή της εταιρείας σαν παροχέας υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών έρευνας σε πέντε νέα Εθνικά και Ευρωπαϊκά έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε αυξήσει το ερευνητικό δυναμικό μας κατά 20% και έχουμε επεκτείνει σημαντικά το δίκτυο των πελατών και συνεργατών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη και πρόσφατα στην Μέση Ανατολή.

Κύριος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το υψηλό επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης και να επενδύουμε στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών μας η οποία είναι η βάση της ανταγωνιστικότητας μας στην διεθνή αγορά. Ατενίζουμε αισιόδοξα το μέλλον επενδύοντας σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα, την καινοτομία, και ελπίζουμε να συνεισφέρουμε και εμείς στην προσπάθεια ανάπτυξης της Κυπριακής οικονομίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ