Μελίνα Ράφτη: Οι νοοτροπίες και τα στερεότυπα δεν αλλάζουν εύκολα

Συνέντευξη της Business Development Director και Board Member της Korantina Homes στο Economy Today.

Πώς θα περιγράφατε τα πρώτα σας επαγγελµατικά βήµατα και ποιοι σταθµοί καθόρισαν την πορεία σας;

Από τα πρώτα µου βήµατα µέχρι και τώρα, βρέθηκα δίπλα σε ανθρώπους που µε δίδαξαν πολλά, πολύτιµες γνώσεις και επαγγελµατικές αξίες. Θεωρώ ότι δεν έχουν σηµασία οι σταθµοί σε µια καριέρα αλλά οι εµπειρίες και γνώσεις που αποκτάς στην πορεία, οι οποίες προσωπικά µε οδήγησαν στην εταιρεία και στη θέση που κατέχω σήµερα, η οποία µε αντιπροσωπεύει απόλυτα.

Με ποιες αξίες πορεύεστε στον επαγγελµατικό στίβο;

∆εν ήταν όλα ρόδινα στην επαγγελµατική µου πορεία, αφού υπήρξαν δυσκολίες και αναποδιές, αλλά δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό µου να τα παρατήσει. Θεωρούσα πάντα δεδοµένο ότι πρέπει να συνεχίζουµε την προσπάθεια, δυναµώνοντας κάθε φορά. Η θετική αντιµετώπιση, η δηµιουργικότητα και η ικανότητα να προσαρµόζοµαι γρήγορα στα καινούργια δεδοµένα ήταν και είναι αξίες που θα µε συνοδεύουν πάντοτε στην καριέρα µου.

Ποια στοιχεία καθορίζουν µια πετυχηµένη καριέρα;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Πέρα από αυτό, απαιτείται σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα και κυρίως επιµονή.

Ποια είναι η άποψή σας σε ό,τι αφορά τα θέµατα ισότητας στον χώρο εργασίας, τις ίσες ευκαιρίες ανέλιξης και την ίση αµοιβή µεταξύ ανδρών και γυναικών;

Θεωρώ ότι η έλλειψη ισότητας οφείλεται στα κοινωνικά στερεότυπα που υπάρχουν και σε µια γενικότερη νοοτροπία ότι οι γυναίκες ίσως δεν διαθέτουν τα στοιχεία του χαρακτήρα που απαιτούνται για ηγετικές θέσεις, άρα υπάρχει µια διστακτικότητα στο να δίνονται ευκαιρίες στις γυναίκες και σε αρκετές περιπτώσεις είναι έντονη η αµφισβήτηση ικανοτήτων λόγω φύλου. Φυσικά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και βλέπουµε όλο και περισσότερες γυναίκες σε θέσεις-κλειδιά. Οι εργοδότες συνειδητοποιούν πλέον ότι οι γυναίκες είναι εξίσου ικανές στη διοίκηση και ότι µπορούν να προσφέρουν, εκτός από τις γνώσεις τους, και µια διαφορετική οπτική στην αντιµετώπιση διαφόρων καταστάσεων. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι σύγχρονοι και επιτυχηµένοι οργανισµοί έχουν µια οµάδα ικανών διοικητικών στελεχών που αποτελείται από ένα µείγµα γυναικών και αντρών. Παρ’ όλα τα βήµατα και τις προσπάθειες που έχουν γίνει, οι νοοτροπίες και τα στερεότυπα δεν αλλάζουν εύκολα.

Πώς ισορροπείτε την προσωπική/οικογενειακή ζωή µε την επαγγελµατική σας ζωή;

Η οικογένεια και η δουλειά είναι όλα µέρος της ζωής µας και δεν θα ήθελα να βάζω περιορισµούς στον χρόνο που αφιερώνω είτε στην οικογένεια είτε στη δουλειά. Σίγουρα κάποιες µέρες αφιερώνουµε πάρα πολύ χρόνο στη δουλειά και κάποιες πολύ λιγότερο. Το σηµαντικό είναι να είµαστε εκεί στις σηµαντικές στιγµές της οικογένειας και ο χρόνος µας να είναι ποιοτικός.

Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπο - πηγή έµπνευσης για εσάς;

Θαυµάζω πολλές γυναίκες που µε εµπνέουν σε διάφορα επίπεδα και σε διαφορετικές περιπτώσεις, γυναίκες όπως την Oprah Winfrey για τον δυναµισµό της, την Amelia Earhart για το θάρρος και την επιµονή της, αλλά και τη Victoria Beckham για το αψεγάδιαστο στιλ της.

Η 8η Μαρτίου 2021 ξηµερώνει υπό το φως των σοβαρών καταγγελιών για λεκτική, σωµατική και σεξουαλική κακοποίηση. Ποιο είναι το µήνυµά σας προς τις γυναίκες-θύµατα οποιασδήποτε µορφής βίας;

∆υστυχώς, τον τελευταίο καιρό έρχονται στο φως καταγγελίες για πράξεις που µόνο άρρωστες µπορείς να τις χαρακτηρίσεις. Είναι πραγµατικά δυσάρεστο να υπάρχουν άνθρωποι που εκµεταλλεύονται τη θέση και την ισχύ τους µε τέτοιο τρόπο. Συγχαίρω τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος, έστω και χρόνια µετά, να καταγγείλουν αυτές τις πράξεις, και ιδιαίτερα τη Σοφία Μπεκατώρου, που έδωσε την ώθηση σε πολλές γυναίκες να µιλήσουν. Οι θύτες διαλέγουν τα θύµατά τους πιστεύοντας ότι δεν θα τολµήσουν να µιλήσουν ή ότι, κι αν το κάνουν, δεν θα τις πιστέψει κανείς. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι πάρα πολύ σηµαντικό όσες γυναίκες έχουν υποστεί οποιασδήποτε µορφής κακοποίηση να βρίσκουν τη δύναµη να το λένε, γιατί ακόµη κι αν είναι δύσκολο να αποδειχθεί, και άρα να υπάρξει τιµωρία από την πολιτεία, η κατακραυγή από την κοινωνία είναι τέτοια που θα βοηθήσει σηµαντικά στη µείωση τέτοιων περιστατικών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ