ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΗ*
Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;
Κοιτάζοντας μέσα από την 39χρονη εμπειρία μου στο εργασιακό περιβάλλον, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολλά τα βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά στη συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κάποιες αμυχές στον τομέα της ισότητας των φύλων, που σχετίζονται κυρίως με στερεότυπα και πεπαλαιωμένες αντιλήψεις.
Οι γυναίκες στις μέρες μας κατάφεραν να προχωρήσουν στο γνωστικό αντικείμενο, είναι πιο μορφωμένες ή έχουν αποκτήσει ίσες ή και σε κάποιες περιπτώσεις, μεγαλύτερες δεξιότητες από τους άντρες. Και όμως, παραμένει ως γεγονός το ότι για να πετύχει μια γυναίκα, στις πλείστες των περιπτώσεων, πρέπει να καταβάλει τη διπλάσια προσπάθεια από ό,τι ένας άντρας.
Έρχονται όμως αισιόδοξα μηνύματα…
Ο διορισμός γυναικών σε υψηλές πολιτικές και ηγετικές θέσεις, η ανάληψη πρωτοβουλιών κοινωνικής προσφοράς και η αναγνώριση των γυναικών ως σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων αποτελούν μόνο κάποια παραδείγματα.
Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;
Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, που η κάθε μία, με τον δικό της τρόπο, έχει συνεισφέρει στην ανθρωπότητα και στην πρόοδο αυτής.
Από τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, με την πρώτη κινητοποίηση από τις γυναίκες του Παρισιού για «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα», μέχρι και σήμερα, όπου η Γυναίκα του 21ου αιώνα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς και δύσκολους ρόλους ως μάνα, κόρη, σύζυγος, πολιτικός και εργαζόμενη, όλες οι γυναίκες θεωρούνται συνοδοιπόροι στον αγώνα αυτό.
Την ημέρα αυτή οφείλουμε, λοιπόν, να την αφιερώνουμε σε γυναίκες με έντονες προσωπικότητες όπως η Μαρί Κιουρή, η Μητέρα Τερέζα, η Frida Khalo, η Ιντίρα Γκάντι, η Άννα Φρανκ, καθώς και στις απλές γυναίκες της καθημερινής μας ζωής. Η σύγχρονη γυναίκα άλλωστε, συνεχίζει με σθένος και αποφασιστικότητα να δίνει τον δικό της προσωπικό αγώνα και τις δικές της μάχες, συνδράμοντας έτσι στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων της που συνεχίζουν να τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;
Τα θέματα αυτά θεωρώ ότι είναι ουσιαστικά για τη σταδιακή πρόοδο της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευαίσθητα ως προς την προσέγγισή τους. Η πολιτεία καλείται να εγκύψει στις προσταγές των καιρών και να εκσυγχρονιστεί, δίνοντας στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες για να ακουστούν και να ηγηθούν πρωτοβουλιών και πολιτικών στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Οι κοινωνικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες που υποδείκνυαν στερεότυπα σχετικά με τη θέση των δύο φύλων, πρέπει να εκλείψουν. Η δημιουργία δομών για παιδιά και η κατάλληλη παιδεία, από τα πρώτα χρόνια ζωής του ανθρώπου με την εφ’ όρου ζωής εξέλιξή της, αποτελούν προαπαιτούμενα. Επιπλέον, οι σύγχρονες πολιτείες οφείλουν να παρέχουν τις κατάλληλες δομές, που να αποτρέπουν την επιλογή μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής καριέρας.
Ο τρόπος που αντέδρασε ο πλανήτης στον διορισμό της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στις ΗΠΑ, στον διορισμό γυναίκας στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και στην εκλογή Γυναίκας στη θέση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν απτά παραδείγματα για το πρόσταγμα των καιρών.
Γυναίκα με μια λέξη…
Ζωή
WhoisWho
Η δρ Χριστίνα Βασιλείου Γιαννάκη είναι η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας. Διετέλεσε επίσης αν. γενική διευθύντρια και διευθύντρια οδοντριατρικών υπηρεσιών. Kατέχει τον τίτλο του «Ειδικού Γναθοχειρουργού» από το 1994, καθώς και Πτυχίο Οδοντιατρικής «Faculty of Oral and Dental Medicine» στο University of Cairo (1982). Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό δίπλωμα στη «Διεύθυνση με Ειδίκευση στη Δημόσια Διοίκηση», ενώ παρακολούθησε και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση της Δημόσιας Οδοντιατρικής Υγείας», της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Karolinska Institutet», στη Σουηδία. Είναι ενεργό μέλος σε Επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια, ενώ συμμετείχε σε εκδόσεις ενημερωτικών βιβλίων, ως ομιλήτρια σε διάφορες επιστημονικές διοργανώσεις καθώς και σε επίσημες διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Έχει τιμηθεί από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Sheba Tel-HaShomer Medical Centre του Ισραήλ για την πολυετή προσφορά της στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.
*ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ