Άννα Γιασουμή: Η ισότητα μας αφορά όλους

Ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι συλλογικός, απαιτεί όμως και ατομική πρωτοβουλία υποδεικνύει η διοικητική διευθύντρια του Διαγνωστικού Κέντρου ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ Άννα Γιασουμή, επικαλούμενη την πάντα επίκαιρη όπως τη χαρακτηρίζει, δήλωση της φυσικού και νομπελίστριας Marie Curie:  «You cannot hope to build a better world without improving the individuals».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑΣΟΥΜΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η Ισότητα των Φύλων στην απασχόληση είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα, καθώς καλύπτει πολλές πτυχές που άπτονται του ρόλου της γυναίκας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Σαφέστατα έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ισότητας των Φύλων στην απασχόληση, ώστε η σύγχρονη γυναίκα να μπορεί να απολαμβάνει καλύτερες συνθήκες και περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με παλαιότερες γενιές. Ωστόσο, δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για Ισότητα στον χώρο εργασίας. Τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα κυρίως σε ό,τι αφορά ανισότητες και διακρίσεις που άπτονται μεταξύ άλλων σε θέματα μισθοδοσίας, συμμετοχής σε κέντρα λήψης αποφάσεων, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Είναι λοιπόν ζήτημα κουλτούρας, το οποίο δύναται να βελτιωθεί μέσω της παιδείας και της καλλιέργειας νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα ώστε να εκλείψουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά τον ρόλο της γυναίκας στην αγορά εργασίας. Ως εργαζόμενη νιώθω τυχερή και συνάμα περήφανη που ηγούμαι ενός κέντρου στο οποίο οι γυναίκες κατέχουν το 63% του ανθρώπινου δυναμικού με συμμετοχή σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Προσωπικά την ημέρα αυτή την αφιερώνω πρώτιστα στη μητέρα μου, η οποία διαχρονικά αποτελεί πρότυπο, στήριγμα, πηγή έμπνευσης και ανιδιοτελούς αγάπης. Παράλληλα όμως την αφιερώνω και σε κάθε γυναίκα η οποία καθημερινά υπερβάλλει εαυτόν για να ισορροπήσει την επαγγελματική και προσωπική της ζωή, στη γυναίκα που επιχειρεί να σπάσει το κατεστημένο, που προσπαθεί για το συλλογικό καλό, για να δημιουργήσει έναν κόσμο καλύτερο, μια κοινωνία δικαιότερη, που γίνεται η φωνή άλλων γυναικών. Πιστεύω ότι κάθε αγώνας κερδίζεται με συλλογική προσπάθεια αλλά και με ατομική πρωτοβουλία, γι’ αυτό για μένα η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες, ανεξαιρέτως, τις γυναίκες. Η δήλωση της φυσικού και νομπελίστριας Marie Curie είναι πάντα επίκαιρη: «You cannot hope to build a better world without improving the individuals».

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Εάν η κάθε κυβέρνηση διαχρονικά εφήρμοζε όλες τις πολιτικές και δράσεις του προγράμματος διακυβέρνησης και εναρμονιζόταν με την ευρωπαϊκή στρατηγική σε θέματα καταπολέμησης των έμφυλων διακρίσεων, σήμερα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μιλάμε για πραγματική ισότητα των δυο φύλων σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Το θέμα της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι θέμα που αφορά όλους, πολιτεία και κοινωνία. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο οι όποιες υποσχέσεις να συνοδεύονται με τις ανάλογες πράξεις.

Γυναίκα με μια λέξη…

Ζωή

WhoisWho

Η κα Άννα Γιασουμή είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αρχιτεκτονικής, καθώς επίσης και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργοδοτείται στο διαγνωστικό κέντρο ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ από το 2012 και ανελισσόμενη διοικητικά κατέχει από το 2018 τη θέση της διοικητικής διευθύντριας του κέντρου.

*Διοικητική διευθύντρια του Διαγνωστικού Κέντρου ΑΛΦΑ ΕΥΡΕΣΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ