Νάγια Κοντοπούλου: Οι γυναίκες εργάζονται, ξεχωρίζουν και διαπρέπουν

«Πλέον, ο σεβασμός και η Ισότητα ανάμεσα στα Φύλα, η καταπολέμηση αντιλήψεων και στερεοτύπων που εσφαλμένα συντηρούνται επί χρόνια, η ετερο- και αυτο-εκτίμηση, μαζί με την ισότιμη επικοινωνία, συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς εντάσεις» διαπιστώνει η Marketing Manager  του Ομίλου Εταιρειών CIC LTD Νάγια Κοντοπούλου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΑΓΙΑΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως αυτό της αυτοκινητοβιομηχανίας, η παρουσία μιας γυναίκας σε διευθυντική θέση για 18 χρόνια, με επιτυχημένη μάλιστα πορεία, είναι ομολογουμένως ένα δύσκολο εγχείρημα. Η φράση «κάθε αρχή και δύσκολη», βρίσκει απόλυτη εφαρμογή σε αυτή την περίπτωση, καθώς στις αρχές ήταν πολύ πιο δύσκολο για μία γυναίκα να κατέχει υψηλό αξίωμα. Ωστόσο, σήμερα κανείς δεν ξαφνιάζεται βλέποντας μια γυναίκα υπουργό, πρόεδρο της ευρωβουλής, καρδιοχειρουργό, αστυνομικό, πολιτικό μηχανικό, πιλότο αεροπλάνου ή οδηγό σε φορτηγά και λεωφορεία. Οι σύγχρονες γυναίκες ακολουθούν επαγγελματική σταδιοδρομία σε διάφορα επαγγέλματα, συχνά παραδοσιακά ανδροκρατούμενα, στα οποία καλούνται να ανταποκριθούν, και ως επί το πλείστον το πράττουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πλέον, ο σεβασμός και η ισότητα ανάμεσα στα φύλα, η καταπολέμηση αντιλήψεων και στερεοτύπων που εσφαλμένα συντηρούνται επί χρόνια, η ετερο- και αυτο-εκτίμηση, μαζί με την ισότιμη επικοινωνία, συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς εντάσεις. Κυρίως όμως, με υγιή συναγωνισμό και ανάδειξη ικανοτήτων. Σήμερα οι γυναίκες και εργαζόμαστε και ξεχωρίζουμε και διαπρέπουμε.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Στη γυναίκα επιχειρηματία, η οποία διαθέτει τις γνώσεις, τις ικανότητες και τη θέληση, να ξεχωρίζει και να καινοτομεί, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Παρά τα βήματα προόδου που έχουμε καταγράψει ως χώρα τα τελευταία χρόνια, εντούτοις υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, όπου οι γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες, κατέχουν θέσεις εργασίας με ελάχιστη αυτονομία, μικρότερο κύρος, λιγότερη εμπλοκή σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερη εποπτεία από τους άνδρες. Οι άνδρες, όπως αποδεικνύεται, διαθέτουν διπλάσιες πιθανότητες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, να κατέχουν θέσεις διευθυντών και τριπλάσιες για θέσεις γενικών διευθυντών. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται έντονα στο δημόσιο και προσωπικά θεωρώ πως είναι ένας τομέας, στον οποίο θα πρέπει να κυριαρχήσει η Ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, σε ό,τι αφορά αξιώματα, μισθοδοσία, προαγωγές κ.τλ..

Γυναίκα με μια λέξη…

Ικανή για τα πάντα!

Μια γυναίκα, διαθέτει τις γνώσεις και τις ικανότητες, να πετυχαίνει πάντα τους στόχους της.

WhoisWho

Η Νάγια Κοντοπούλου κατέχει τη θέση της Marketing Manager στον Όμιλο CiC Ltd, τα τελευταία 18 χρόνια. Διαθέτει πέρα των 25 χρόνων εμπειρία στον τομέα της Επικοινωνίας και του Μάρκετινγκ, καθώς στο παρελθόν διετέλεσε στέλεχος του Τμήματος Μάρκετινγκ του Ομίλου «Φιλελεύθερος».

*MARKETING MANAGER ΟΜΙΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ CIC LTD

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ