Γεωργία Λευκαρίτη: Να υπάρξουν κοινές στρατηγικές για τα δικαιώματα στην ισότητα των φύλων

«Η σύγχρονη γυναίκα έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικά και με επιτυχία τους πολύπλευρους ρόλους που της αναλογούν, τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική της ζωή», αναφέρει η εκτελεστική σύμβουλος της Petrolina (Holdings) Public Ltd, Γεωργία Λευκαρίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΕΥΚΑΡΙΤΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η θέση της γυναίκας τις τελευταίες δεκαετίες επαναπροσδιορίζεται συνεχώς και οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκότερες σε σχέση με παλαιότερα. Αυτό σημαίνει πως έχουμε φτάσει σε ένα καλύτερο, αλλά όχι ικανοποιητικό ακόμη σημείο σε ό,τι αφορά στην ισότητα ανάμεσα στα φύλα, παρόλο που η σύγχρονη γυναίκα έχει αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει αποτελεσματικά και με επιτυχία τους πολύπλευρους ρόλους που της αναλογούν, τόσο στην επαγγελματική όσο και την προσωπική της ζωή.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Την ημέρα αυτή την αφιερώνω σε κάθε γυναίκα που αντεπεξέρχεται στις απαιτητικές ανάγκες των προκλήσεων του σήμερα. Στη γυναίκα που με δύναμη, πείσμα και επιμονή συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά της για αμφισβήτηση των στερεοτύπων, για μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία και παρενόχληση, για εξάλειψη των διακρίσεων, για το δικαίωμα ίσης αξίας στην εργασία. Στη γυναίκα που θα συνεχίσει να παλεύει μέχρι όλα αυτά να γίνουν πραγματικότητα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η πρόσφατη δέσμευση του νεοεκλεγέντος προέδρου για ισάριθμη εκπροσώπηση γυναικών και αντρών στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μια κίνηση που φανερώνει πως το σύστημα μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται όμως να σημειωθεί αρκετή ακόμα πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, αφού σε γενικές γραμμές οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο σε ηγετικές θέσεις. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν κρατικές στρατηγικές για τα δικαιώματα στην ισότητα φύλων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τους γονείς, για ισότιμες ευκαιρίες ανάληψης ηγετικού ρόλου των γυναικών σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, όπως και τερματισμού κάθε μορφής βίας, εκμετάλλευσης και διακρίσεων.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη! Αυτή που πηγάζει από την πολυμορφία των ικανοτήτων που αναλαμβάνει να υπηρετεί.

WhoisWho

Κατέχει θέση Εκτελεστικού Συμβούλου της Petrolina Holdings (Public) Ltd. Είναι πτυχιούχος νομικής (LLB - Honours) και εργάστηκε επί σειρά ετών ως δικηγόρος. Ακολούθως ανέλαβε ενεργό ρόλο σε θέματα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στον Όμιλο Α/φοί Λευκαρίτη. Το 2002 διορίστηκε διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων στην Petrolina (Holdings) Public Ltd και το 2010 ανέλαβε επιπρόσθετα καθήκοντα ως βοηθός διευθύντρια μάρκετινγκ. Το 2014 διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και το 2018 απέκτησε και εκτελεστικά καθήκοντα, ως εκτελεστικός σύμβουλος. Διαθέτει πολύχρονη πείρα σε θέματα ΕΚΕ, στρατηγικής ανάπτυξης και εφαρμογής εταιρικού προγράμματος προώθησης και διαφήμισης. Είναι μέλος σε διάφορα φιλανθρωπικά και κοινωφελή ιδρύματα με έντονη κοινωνική δράση.

*Εκτελεστική Σύμβουλος Petrolina (Holdings) Public Ltd

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ