Μαρί Λουρουτζιάτη: Η γυναίκα είναι το Α και το Ω

«Επικροτώ τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για ποσόστωση των γυναικών σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια ως μια αρχή για ισσόροπη εκπροσώπηση των γυναικών, όμως η ποσόστωση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα», σημειώνει η Μαρί Λουρουτζιάτη, μέλος ΔΣ CFA Society Cyprus.

Συνέντευξη της Μαρί Λουρουτζιάτη*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Διαπιστώνω ότι όντως η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη και συνεχίζει να αυξάνεται όμως το φαινόμενο της γυαλινής οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ενώ βλέπουμε πολλές γυναίκες να κατέχουν θέσεις στη μεσαία διοίκηση, εντούτοις το γυναικείο φύλο απουσιάζει αισθητά από τις ανώτατες θέσεις διοίκησης και θέσεις λήψεων αποφάσεων. Η έλλειψη διαφορετικότητας των ατόμων σε θέσεις λήψεων αποφάσεων τείνει να επιφέρει μονομερείς αποφάσεις οι οποίες πιθανόν να μην εκφράζουν το σύνολο του πληθυσμού. Επίσης, η απουσία γυναικών από τα ανώτατα διοικητικά στρώματα πιθανόν να αποτελεί και αντικίνητρο στην εξέλιξη και εργασιακή τους πορεία, να δημιουργεί αισθήματα αδικίας στον εργασιακό χώρο και να επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή τους.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Τη φετινή ημέρα μνήμης και τιμής την αφιερώνω στις χιλιάδες γυναίκες που χάθηκαν και τις δεκάδες χιλιάδες που τραυματίστηκαν στους δύο φονικούς σεισμούς που έλαβαν χώρα στην Τουρκία και την Συρία στις αρχές Φεβρουαρίου 2023. Όπως επίσης και στις άλλες τόσες που με τον εθελοντισμό, τον αλτρουισμό, την αγάπη και τις ικανότητές τους συνέβαλαν στη διάσωση και περίθαλψη των θυμάτων και των οικογενειών τους. Διότι η συμβολή της γυναίκας σε οποιαδήποτε περίσταση δεν μπορεί παρά να αποτελεί πλεονέκτημα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προάξει και να προασπίσει τα δικαιώματα όλων των γυναίκων, ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα. Οφείλει να θεσπίσει κατάλληλες προϋποθέσεις για ίσες ευκαιρίες, όπως για παράδειγμα την αύξηση της περιόδου άδειας μητρότητας, την οποία θα έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει είτε ο ένας ή ο άλλος γονέας χωρίς διακρίσεις. Θα πρέπει να φροντίσει ώστε να σπάσει τα στερεότυπα τα οποία συχνά, αλλά λανθασμένα, πιθανόν να χαρακτηρίζουν γυναίκες και άντρες, μέσω κάποιας εκστρατείας ενημέρωσης για το τι εστί διάκριση λόγω φύλου. Το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής αυτή τη στιγμή είναι γυναίκα είναι πολύ θετικό όμως δεν μπορεί να μας καθησυχάζει καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών εξακολουθεί να είναι άντρες. Επικροτώ τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για ποσόστωση των γυναικών σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια ως μία αρχή για ισσόροπη εκπροσώπηση των γυναικών, όμως η ποσόστωση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Γυναίκα με μια λέξη…

Το Α και το Ω.

WhoisWho

Είναι κάτοχος πτυχίου BA Finance, Accounting and Management από το Nottingham University, μεταπτυχιακού τίτλου MSc Finance από το Imperial College Business School και είναι κάτοχος του επαγγελµατικού τίτλου CFA. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της εργάστηκε σε διεθνείς Οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο στον χρηματοοικονομικό τομέα. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται στο τμήμα Εποπτείας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και ειδικεύεται στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων και τους Διαχειριστές τους. Από τον Ιούλιο 2022 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CFA Society Cyprus και υπεύθυνη της ομάδας Χρηματοοικονομικής Παιδείας του Συνδέσμου, η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής ευημερίας μέσω εκπαίδευσης σε θέματα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό και την προώθηση του επαγγελματικού τίτλου CFA, τόσο στην τοπική κοινότητα όσο και των επιτευγμάτων του συνδέσμου σε διεθνές επίπεδο.

*Μέλος ΔΣ CFA Society Cyprus

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ