Βάσω Ματθοπούλου-Μιχαηλίδου: Μέσα από την Παιδεία να ανατραπούν τα στερεότυπα

«Μέσα από την εκπαίδευση τα νεαρά κορίτσια και αγόρια θα πρέπει να μάθουν να μάχονται για εξάλειψη όλων των προκαταλήψεων που οδηγούν στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων» επισημαίνει η προϊστάμενη του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικής Υποστήριξης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου Βάσω Ματθοπούλου-Μιχαηλίδου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΜΑΤΘΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για το χάσμα των φύλων της S&P Global (2020) χρειάζονται άλλα 100 χρόνια για να γίνει κατορθωτή η ισότητα των φύλων, με βάση τον υφιστάμενο ρυθμό προόδου. Η πανδημία με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει μας αναγκάζει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να αναχαιτίσουμε τον κίνδυνο να χρειαστούμε μια δεκαετία επιπλέον για την εξισορρόπηση της θέσης των φύλων στον χώρο της εργασίας.

Παρόλο που η πανδημία έχει φέρει στο προσκήνιο πολιτικές πιο φιλικές προς την οικογένεια υπάρχει ο φόβος ότι με τη νέα νομιμότητα που έχει δημιουργηθεί θα ανασταλεί σημαντικά η συμμετοχή και η πρόοδος των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

Οι εργοδότες πρέπει να επιλέγουν και να προωθούν περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις, ώστε να έχουν πρόσβαση σε νέες δεξαμενές ταλέντων και να αυξήσουν την Καινοτομία και αποτελεσματικότητα, αφού η διαφορετικότητα στο περιβάλλον εργασίας αποδίδει καλύτερα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Αρχικά, οφειλόμενος φόρος τιμής επιβάλλεται να αποδοθεί στην Lucy Stone (1818 – 1893): Αμερικανίδα η οποία ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας και αγωνίστηκε για τη γυναικεία ψήφο. Ήταν η πρώτη γυναίκα στη Μασαχουσέτη που πήρε πτυχίο από κολέγιο. Ήταν δημοσιογράφος και επιτυχημένη ρήτορας. Ως ένα βήμα χειραφέτησης ήταν ότι φόρεσε παντελόνι από το 1800!

Ταυτόχρονα, μια τέτοια μέρα δεν θα μπορούσα να μην την αφιερώσω και στην υπέροχη κόρη μου Κατερίνα, που έχει γενέθλια τη σπουδαία αυτή ημέρα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκίνησε από τα τέλη του 1970 να έχει ως στόχο την ισότητα των φύλων, το θέμα είναι ευρύ και πολυδιάστατο. Χρειάζεται να γίνουν αναβαθμίσεις στις κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για να στηριχθεί η εργαζόμενη γυναίκα ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει σε όλους τους ρόλους που καλείται να επιτελέσει: εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγος, φροντίστρια του σπιτιού και των ηλικιωμένων γονιών.

Είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουν οι προκατασκευασμένες αντιλήψεις της κυπριακής κουλτούρας για τη θέση της γυναίκας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ανατροπή των στερεότυπων μέσω της παιδείας. Μέσα από την εκπαίδευση τα νεαρά κορίτσια και αγόρια θα πρέπει να μάθουν να μάχονται για εξάλειψη όλων των προκαταλήψεων που οδηγούν στην ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Γυναίκα με μια λέξη…

Σεβασμός

WhoisWho

Η Βάσω Ματθοπούλου - Μιχαηλίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Ακολούθησε σπουδές στη ξενοδοχειακή βιομηχανία (Front Office & Hotel Management). Εργάζεται στον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου από το 1988. Ασχολείται κυρίως με εργασιακά θέματα και θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Σήμερα κατέχει τη θέση της προϊστάμενη του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικής Υποστήριξης του ΣΤΚ.

Είναι πιστοποιημένη λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων από το Υπουργείο Εργασίας. Επίσης είναι κάτοχος του Διπλώματος ILM του Ινστιτούτου Ηγεσίας και Διοίκησης της Αγγλίας. Από τον Μάρτιο του 2011 είναι διορισμένη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ως μέλος του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών. Έχει ενεργό ρόλο σε εθελοντικές οργανώσεις και συμμετέχει σε κοινωφελείς δραστηριότητες. Είναι παντρεμένη με τον Μιχάλη Μιχαηλίδη και έχει δύο παιδιά.

*Προϊστάμενη του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικής Υποστήριξης του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ