Μαρία Α. Παπακώστα: Η Πολιτεία να σταθεί αρωγός δίπλα στη γυναίκα

Η 8η Μαρτίου ανήκει σε όλες τις γυναίκες και στους προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς τους αγώνες, επισημαίνει η διοικητική σύμβουλος και επικεφαλής του Tμήματος Clients & Μarkets Μαρία Α. Παπακώστα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Αναφερόμενη στο γραφείο μας, στην KPMG Κύπρου και στη δική μου περίπτωση, ποτέ δεν ένιωσα διάκριση για το οτιδήποτε: είτε για να μπορέσω να αναλάβω ευθύνες, νέες προκλήσεις, είτε δύσκολους πελάτες. Διαχρονικά, μετρούσαν και μετρούν τα άτομα, οι ικανότητες και ο επαγγελματισμός τους και όχι επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως το φύλο. Ωστόσο, το θέμα των διακρίσεων ανάμεσα στα δύο φύλα υφίσταται ακόμη, σε αρκετές περιπτώσεις, γιατί δυστυχώς υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις όχι μόνο εντός του επιχειρηματικού χώρου, αλλά και στην κοινωνία και στους θεσμούς της γενικότερα. Δεν μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, υπάρχει, όμως, πολύς δρόμος ακόμα για να εξαλειφθούν αυτές οι διακρίσεις και νοοτροπίες.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θαυμάζω πολλές γυναίκες για διαφορετικά πράγματα την καθεμιά και για τη μοναδικότητά τους. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γυναίκα ως πρότυπο, εντούτοις όμως θαυμάζω τις γυναίκες οι οποίες αγωνίζονται σκληρά καθημερινά για να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους και παράλληλα συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές δράσεις. Η 8η Μαρτίου ανήκει σε όλες τις γυναίκες και στους προσωπικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς τους αγώνες.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η εξάλειψη των διακρίσεων εις βάρος όλων των γυναικών πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως και η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών σε σώματα αποφάσεων. Είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι οι αίθουσες συνεδριάσεων που περιλαμβάνουν και γυναίκες λαμβάνουν πιο σφαιρικές αποφάσεις, μια και οι γυναίκες προσεγγίζουν τα θέματα με διαφορετικό τρόπο.

Επιπρόσθετα, όλοι οι εργαζόμενοι γενικότερα, πρέπει να τυγχάνουν προστασίας από το κράτος αλλά και από τους Οργανισμούς στους οποίους βρίσκονται, ενώ είναι αναγκαία η απρόσκοπτη προώθηση ευκαιριών σε όλους σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από οποιουδήποτε είδους διακρίσεις.

Είναι σημαντικό η πολιτεία να σταθεί αρωγός δίπλα στη γυναίκα και να της προσφέρει όλα τα αναγκαία εφόδια ούτως ώστε να διεκδικήσει αυτές τις ευκαιρίες συνειδητοποιώντας ότι με τον τρόπο αυτό επωφελείται ολόκληρη η κοινωνία και οι μελλοντικές γενιές.

Γυναίκα με μια λέξη…

Πολυπλοκότητα

WhoisWho

Η Μαρία Α. Παπακώστα άρχισε την καριέρα της στην KPMG Κύπρου ως εκπαιδευόμενη λογίστρια και αφού πέρασε από διάφορες βαθμίδες ανέλιξης το 2007 προήχθη σε διοικητικό σύμβουλο. Ηγείται της δικής της ομάδας Ελεγκτικών Υπηρεσιών στην KPMG και έχει εκτενή πείρα σε ελέγχους μεγάλων ιδιωτικών και δημοσίων εταιρειών εισηγμένων σε χρηματιστήρια της Κύπρου και στο εξωτερικό και σε ελέγχους μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα είναι επικεφαλής του Tμήματος Clients & Markets και του τμήματος Γεωργοκτηνοτροφίας. Αποφοίτησε από το University of East Anglia, Norwich και κατέχει τον τίτλο του Fellow Chartered Certified Accountant. Είναι εγκεκριμένος ελεγκτής μέλος του ΣΕΛΚ. Επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. του Κύπρο-Ελλαδικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, του Κυπρο-Ουκρανικού Συνδέσμου και του Δ.Σ. του φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ανδρέα Κ. Παπακώστα.

*ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ CLIENTS & MARKETS KPMG ΚΥΠΡΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ