Μαίρη Χαρίτωνος: Κάνε ό,τι θες, αρκεί να είναι πολύ!

«Η διαρκής μάχη για τη διεκδίκηση της ισότητας, δεν είναι μια πρόκληση που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία» επισημαίνει στο μήνυμά της με αφορμή την 8η Μαρτίου η Founder & CEO της Avaton Communications Mαίρη Χαρίτωνος.

Συνέντευξη της Μαίρης Χαρίτωνος*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Μπορεί η ανισότητα να είναι γένους θηλυκού… είναι όμως και η ηγεσία, η έμπνευση και η δημιουργία γένους θηλυκού και όπως διαφαίνεται χρόνο με το χρόνο, με αυτά τα χαρακτηριστικά κερδίζουμε έδαφος και αποκτούμε τη δυναμική και την αυτοπεποίθηση για τη διεκδίκηση αυτού που μας αξίζει: Ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας. Είμαι αισιόδοξη, καθώς διακρίνω ότι η θέση της γυναίκας ενδυναμώνεται, ωστόσο οι ανισότητες δεν ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι σημαντικό και συνεχίζω με κάθε ευκαιρία να το επαναλαμβάνω, ότι η διαρκής αυτή μάχη για τη διεκδίκηση της ισότητας, δεν είναι μια πρόκληση που αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Προσπερνούμε λοιπόν εμπόδια, αγνοούμε σύννεφα και σκιές πάνω από τα κεφάλια μας και πορευόμαστε για τον στόχο. Πεποίθησή μου είναι πως θα συμβεί… αν κάθε γυναίκα με τη μαχητικότητα της κερδίζει τον δικό της αγώνα και βάζει τη δική της σφραγίδα. Τα στερεότυπα φύλου προφανώς και δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά επιμένουμε να προτάσσουμε τις αξίες και τις δεξιότητές μας και κάθε μέρα είναι και μια κατάκτηση, μια επιβράβευση, μια διάκριση στο πεδίο δράσης μας, που μας αναδεικνύει αξίες θαυμασμού!

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε κάθε υπέροχη γυναίκα που υπερασπίζεται τη ζωή και τα θέλω της! Που καθημερινά παλεύει να αφυπνίσει πολιτικούς, φορείς, επιχειρήσεις και κοινωνίες για το αυτονόητο… την πραγματική και ουσιαστική ισότητα των φύλων. Θέλω όμως να μιλήσω και για μια γυναίκα που χαρακτηρίστηκε ως «Η τελευταία Ελληνίδα Θεά»! Τη Μελίνα Μερκούρη μια εμβληματική Ελληνίδα με διεθνή ακτινοβολία, η οποία πάλεψε και αντιστάθηκε σε πολλά κατεστημένα. Αναμφίβολα, η Μελίνα δινόταν με πάθος σε ό,τι κι αν έκανε… στην πολιτική, την τέχνη, την προαγωγή του πολιτισμού. Πρότυπο εμπνευσμένης γυναίκας, χαρισματική, εκρηκτική και κορυφαία αγωνίστρια της Δημοκρατίας. Θα ‘θελα να μοιραστώ μαζί σας μια φράση της, που είναι για μένα motto ζωής: Κάνε ό,τι θες, αρκεί να είναι πολύ!

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Οι γυναίκες βρίσκονται σαφώς σε καλύτερη θέση από το παρελθόν, ωστόσο ο δείκτης Ισότητας των φύλων στην Κύπρο, βρίσκεται δυστυχώς ακόμη πολύ χαμηλά. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και ευκαιρία να αποδείξει τη σύγχρονη προσέγγισή της στη μάχη για την Iσότητα και την ισοτιμία, είναι η χάραξη και εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών, που θα βάλουν φραγμό στη διαιώνιση των στερεοτύπων και θα συμβάλουν στην απάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων. Το χάσμα στην απασχόληση αντρών και γυναικών, καθώς και η αμοιβή για όμοια εργασία, επιβάλλεται, όχι απλά να μειωθεί, αλλά να εξισωθεί. Προσδοκώ η νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ισοτιμία, για ίση διεκδίκηση, καθώς και για ίση εκπροσώπηση σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επίσης η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος με σημαντική παρουσία γυναικών, θα αποτελούσε αποτύπωση αυτής της νέας κουλτούρας.

Γυναίκα με μια λέξη…

Η Αρχή

WhoisWho

Τον Ιούνιο του 2009, η Μαίρη Χαρίτωνος ιδρύει την Avaton Communications μια εταιρεία που επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών PR, Digital & Creative. Στην Avaton εκτελεί καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου και ως Επικεφαλής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, χειρίζεται την ανάπτυξη και υλοποίηση της Επικοινωνιακής Στρατηγικής Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τομέα των Corporate Affairs, Image Making, Media Relations και Crisis Management. Στο παρελθόν διένυσε μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στον χώρο της τηλεόρασης και εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια, κεντρική παρουσιάστρια Δελτίου Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης - Νομικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

*Founder & CEO Avaton COMMUNICATIONS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ