Αντωνία Μιχαήλ: Νομοθετικό πλαίσιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των διακρίσεων

Για να σπάσει η λεγόμενη γυάλινη οροφή απαιτείται μακρόχρονη διαδικασία καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων, η οποία αρχίζει από τη σχολική εκπαίδευση και στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν κράτος και πολίτες, γυναίκες και άνδρες μαζί συλλογικά αλλά και ατομικά, υπογραμμίζει σε παρέμβασή της με αφορμή την επέτειο της 8ης Μαρτίου η γενική διευθύντρια της IBM στην Κύπρο δρ Αντωνία Μιχαήλ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η συμμετοχή της γυναίκας στην αγορά εργασίας της Κύπρου είναι σαφώς αναβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες ή διευθυντικές θέσεις και παρατηρείται η προσπάθεια πολλών εργοδοτών να κρατήσουν μια σημαντική ισορροπία στην αναλογία αντρών - γυναικών που απασχολούν.

Στην IBM, από όπου και αντλώ τη μακρόχρονη επαγγελματική μου εμπειρία, οι γυναίκες συνεισφέρουν στην πρόοδο της τεχνολογίας και της πληροφορικής σχεδόν για όσο διάστημα υπάρχει η εταιρεία. Εκεί όπου πολλές εταιρείες χρονολογούν περήφανα τα προγράμματα θετικής δράσης τους στη δεκαετία του 1970, η IBM δημιουργεί σημαντικούς ρόλους για τις γυναίκες- υπαλλήλους από τη δεκαετία του 1930.

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Κύπρου, σίγουρα υπάρχουν τομείς της οικονομίας όπου η παρουσία του γυναικείου φύλου είναι ακόμα περιορισμένη. H δυσκολία ανέλιξης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στον επαγγελματικό τους χώρο δεν έχει να κάνει με την ικανότητα ή τα αντικειμενικά προσόντα τους αλλά με την επικρατούσα κουλτούρα σε μερικούς Οργανισμούς.

Επομένως για να σπάσει η λεγόμενη γυάλινη οροφή απαιτείται μακρόχρονη διαδικασία καταπολέμησης των έμφυλων στερεοτύπων, η οποία αρχίζει από τη σχολική εκπαίδευση και στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν κράτος και πολίτες, γυναίκες και άνδρες μαζί συλλογικά αλλά και ατομικά. Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να καταλάβουμε ηγετικές θέσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Υπάρχουν πολλές γυναίκες, επώνυμες και ανώνυμες, που αφιέρωσαν ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για ίσα δικαιώματα. Μια από αυτές είναι και η Malala Yousafzai, που από πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησε τον αγώνα της στο Πακιστάν για την υπεράσπιση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Η Malala στοχοποιήθηκε από τους Ταλιμπάν και δέχθηκε πολλαπλά χτυπήματα και πυροβολισμούς που την τραυμάτισαν σοβαρά, αλλά παρέμεινε αφοσιωμένη στον αγώνα της για ισότητα στην εκπαίδευση. Είναι η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα που τιμήθηκε το 2014 με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Η ισότητα των φύλων πρέπει να αποτελέσει έναν από τους βασικούς στόχους της νέας κυβέρνησης. Η προώθηση ουσιαστικής ισότητας στον χώρο εργασίας μέσω συγκεκριμένων μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση των διευκολύνσεων για την ισορροπία των γυναικών ανάμεσα σε οικογένεια και εργασία. Η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα των διακρίσεων. Την εδραίωση και βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην οικονομία και την κοινωνική ζωή.

Γυναίκα με μια λέξη…

Ζωή

WhoisWho

Η δρ Αντωνία Μιχαήλ είναι η γενική διευθύντρια του γραφείου της IBM στην Κύπρο από το 2021. Παράλληλα είναι και διευθύντρια του τομέα συμβουλευτικών υπηρεσιών της IBM Κύπρου, θέση που κατείχε από προηγουμένως. Η κ. Μιχαήλ μετρά χρόνια στα τεχνολογικά πράγματα της Κύπρου, καθώς η επαγγελματική της διαδρομή στην IBM ξεκίνησε το 1999. Το εκπαιδευτικό της υπόβαθρο περιλαμβάνει πτυχίο στην πληροφορική, καθώς και διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) από το Imperial College of London.

Είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Παγκύπριου Συνδέσμου Πληροφορικής (CITEA), του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (AmCham), της Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (OEB) και του KEBE, αντιπροσωπεύοντας την ΙΒΜ.

*ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ IBM ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ