Doreen Demirdjian: Οι άνθρωποί μας είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα

Η Doreen Demirdjian, Head of HR της εταιρείας Vassos Eliades Ltd, μάς υποδέχθηκε στο γραφείο της.

«Το μυστικό της επιτυχίας για υγιείς εργασιακές σχέσεις είναι να νιώθουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι η εταιρεία η οποία εργάζονται είναι δική τους» υπογραμμίζει η Head of HR της εταιρείας Vassos Eliades Ltd Doreen Demirdjian. Η Doreen μάς υποδέχθηκε στο γραφείο της λίγες μέρες πριν υποδεχθούμε το καλοκαίρι. Στον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο της υπάρχει το αποτύπωμά της. Το δικό της στοιχείο. Λες και είναι στο δικό της σπίτι. Ως Head HR Manager υπερασπίζεται τη θέση αυτή και στόχος της είναι όλοι οι άνθρωποι της εταιρείας να πηγαίνουν με ευχαρίστηση στη δουλειά και να αισθάνονται σαν δεύτερο σπίτι τους τον εργασιακό τους χώρο.

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο;

Το σίγουρο είναι ότι καμία μέρα δεν είναι ίδια! Η μέρα ξεκινά με επικοινωνία με συναδέλφους και συνεργάτες για θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας μας. Συναντήσεις με προσωπικό της εταιρείας για βοήθεια με τις ανάγκες ανάπτυξης και υποστήριξης. Μια τυπική μέρα μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες στελέχωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν συνεντεύξεις και πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Κάθε μέρα είναι διαφορετική και απρόβλεπτη.

Ποιες σημαντικές προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού;

Σημαντική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού είναι η εφαρμογή μιας αλλαγής (Change Management) με ομαλό τρόπο και η διαχείριση της αλλαγής όσον αφορά τους εργαζόμενους. Είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους να πιστέψουν σε ένα νέο όραμα και να είναι μέρος της επιχειρηματικής στρατηγικής. Ακόμη μια πρόκληση για τους διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και των εταιρειών σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είναι να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Είναι απαραίτητο οι εταιρείες να προσφέρουν την ευελιξία στους ανθρώπους τους να εξισορροπούν την εργασία με τη ζωή τους και να έχουν χρόνο να αφιερώνουν για την προσωπική τους ζωή. Στην εταιρεία μας, ακολουθούμε τη στρατηγική όπου προωθούμε τη βελτίωση της ισορροπίας οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, βοηθώντας τους συναδέλφους μας να έχουν την ευχέρεια να αφοσιώνονται στις σημαντικές οικογενειακές στιγμές.

Ποιος είναι ο στόχος σας ως HR Manager της Vassos Eliades; Τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε;

Στόχος μου ως Head of HR της εταιρείας Vassos Eliades Ltd, είναι να νιώθουν όλοι οι άνθρωποί μας, ότι η εταιρεία είναι το δεύτερό τους σπίτι. Να έρχονται όλοι οι συνάδελφοι στην εργασία τους με ευχαρίστηση και ως αποτέλεσμα να έχουν το κίνητρο να αποδίδουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Ποια είναι για εσάς τα τρία πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του σωστού υπαλλήλου/επαγγελματία;

Ένας σωστός επαγγελματίας πρέπει να είναι αξιόπιστος. Να μπορεί ο εργοδότης να βασιστεί πάνω του για να ολοκληρωθούν οι ευθύνες και τα καθήκοντα του. Επίσης, η ομαδικότητα και οι δεξιότητες επικοινωνίας μπορούν να εξελίξουν έναν επαγγελματία. Ένας σωστός επαγγελματίας θα πρέπει να είναι πρόθυμος να μάθει και να είναι πάνω από όλα καλός ακροατής.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για υγιείς εργασιακές σχέσεις;

Το μυστικό της επιτυχίας για υγιείς εργασιακές σχέσεις είναι να νιώθουν όλοι οι εργαζόμενοι ότι η εταιρεία η οποία εργάζονται είναι δική τους. Το πιο πάνω μπορεί να επιτευχθεί από την πλευρά της εταιρείας εάν υπάρχει διαφάνεια προς τους υπαλλήλους, ευελιξία, καλή επικοινωνία και δικαίωμα καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός σας για το τρέχον έτος σε ό,τι αφορά το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ομίλου;

Στόχος μας είναι να έχουμε πάντοτε μια κουλτούρα που καλωσορίζει την ειλικρινή, ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών επιπέδων και αυτό απαιτεί εμπιστοσύνη και εποικοδομητική ανατροφοδότηση. Υποστηρίζουμε πάντοτε τη διαφάνεια και θεωρούμε ότι όταν η διαφάνεια είναι μέρος της κουλτούρας στον χώρο εργασίας, συνοδεύεται από εμπιστοσύνη, επικοινωνία και μεγαλύτερα επίπεδα συμμετοχής των εργαζομένων. Στόχος μας για το τρέχον έτος σε ό,τι αφορά το Ανθρώπινο Δυναμικό του Ομίλου είναι ο καθορισμός των βασικών μακροχρόνιων στόχων της εταιρείας μας, επιβεβαιώνοντας ότι οι συνάδελφοί μας είναι αφοσιωμένοι και κατανοούν σαφώς τους στόχους και τις αξίες της εταιρείας. Το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αφού οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας αντιλαμβάνονται το όραμα και τις στρατηγικές κατευθύνσεις του Οργανισμού για να εντείνουν την προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση του Οργανισμού δουλεύοντας όλοι μαζί προς έναν κοινό στόχο. Τέλος, η βασική αξία της εταιρείας μας είναι ο ανθρωποκεντρισμός η ομαδικότητα και ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους μας και στόχος μας είναι να δημιουργούμε πάντοτε ένα ιδανικό περιβάλλον εργασίας.

Ποιοι σταθμοί καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία;

Αρχικά κατά τη διάρκεια του πτυχίου μου, η παρότρυνση από τους καθηγητές μου να ακολουθήσω μεταπτυχιακό στον κλάδο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού θεωρώ ότι ήταν καθοριστικό για την επαγγελματική μου πορεία. Στη συνέχεια, η εργασία μου σε μεγάλες εταιρείες στον κλάδο του HR στην Κύπρο, με έκανε να επιβεβαιώσω ότι αυτό θέλω να ακολουθήσω. Τέλος η εργασία μου στην εταιρεία Βάσσος Ηλιάδης Λτδ τα τελευταία σχεδόν 7 χρόνια, και η πίστη και επένδυση της εταιρείας στον κλάδο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική μου πορεία.

Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει στον εργασιακό τομέα μετά την Covid-19 εποχή;

Η νέα εργασιακή πραγματικότητα ήταν μια πρόκληση που απέδειξε ότι είμαστε έτοιμοι για αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποκτήσαμε διάφορες συνήθειες τις οποίες κρατήσαμε. Κάποιες πρακτικές που εφαρμόσαμε που έχουν βελτιώσει το εργασιακό μας περιβάλλον είναι η ευελιξία της υβριδικής εργασίας σε θέσεις όπου αρμόζει. Επιπρόσθετα, η χρήση των σύγχρονων ηλεκτρονικών πλατφόρμων συνέβαλαν στις συχνές διαδικτυακές συναντήσεις και έκαναν τις καθημερινές μας συναντήσεις πιο εύκολες. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικές εκπαιδεύσεις αποτελούν πλέον καθημερινότητα.

who is who

Η Doreen Demirdjian γεννήθηκε στη Λευκωσία και είναι απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας. Κατέχει πτυχίο BA in Business Studies & Marketing με First Class Honours από το Middlesex University London και MSc in International Employment Relations & Human Resources Management από το London School of Economics & Political Science (LSE). Η Doreen εργάζεται στον κλάδο της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού τα τελευταία 14 χρόνια. Από το 2016, εργάζεται ως Head of HR στην εταιρεία Vassos Eliades Ltd. Η επικέντρωσή της είναι σε θέματα διαχείρισης εργασιακών σχέσεων, διαχείρισης απόδοσης, εκπαίδευση και ανάπτυξη, διαχείριση αλλαγών και ευθυγράμμιση των πολιτικών HR με την επιχειρηματική στρατηγική. Είναι διορισμένη πάρεδρος στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών Κύπρου και έχει συμβουλευτικό ρόλο, από το έτος 2018 μέχρι σήμερα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ