Energame: Η Κύπρος αναδεικνύεται ως το ιδανικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Maksym Liashko, μιλά αποκλειστικά στο ΕΤ για το όραμά του, το κεφάλαιο "κυρώσεις" και γιατί η Κύπρος είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Συνέντευξη στον Ξένιο Μεσαρίτη

H Energame, μία νεοσύστατη εταιρεία, μπαίνει δυναμικά στον χάρτη του οικοσυστήματος τεχνολογίας στην Κύπρο, με ένα μεγαλεπήβολο πλάνο που έχει ως στόχο να ενώσει την 30χρονη τεχνογνωσία, τις επενδυτικές ευκαιρίες, τα περιουσιακά στοιχεία και τους πελάτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energame Maksym Liashko μιλά αποκλειστικά στο Περιοδικό Economy Today για το πώς προέκυψε η ανάγκη ίδρυσης της Energame και το όραμα για μια εταιρεία που θα λειτουργεί ως συμβουλευτικός κόμβος για διαφορετικούς πελάτες στον τομέα του iGaming.

Ο Maksym Liashko αναλύει το ιστορικό για το πώς ένας από τους πελάτες τους, η Parimatch Ουκρανίας, υπάχθηκε κάτω από καθεστώς κυρώσεων από την Ουκρανία αποκαλύπτοντας την αντίθεση τού γεγονότος, που την ίδια ώρα που δέχεσαι τα εύσημα για τη συμβολή στην ουκρανική αντίσταση, να κατηγορείσαι για συσχετισμούς με τη Ρωσία.

Μιλώντας στο Economy Today απορρίπτει τους ισχυρισμούς τού αρμόδιου γραφείου κυρώσεων της Ουκρανίας και εξηγεί πώς θα απεμπλακεί η Parimatch Ουκρανίας από αυτή την άδικη και άβολη κατάσταση. Στη συνέχεια ο Maksym Liashko εξηγεί γιατί επέλεξαν την Κύπρο ως βάση για την Energame και ποια είναι τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Κύπρο ως ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ποια η σημασία της ίδρυσης της Energame και ποιος είναι ο ρόλος και η δυνητική συμβολή της νέας εταιρείας στην επιτυχία και την ανάπτυξη του ομίλου εταιρειών της Parimatch;

Δημιουργήσαμε την εταιρεία πέρυσι και η λειτουργία της ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 2023. Η δημιουργία αυτής της εταιρείας έχει τεράστια σημασία για εμάς, καθώς μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη συνδυασμένη τεχνογνωσία πέραν των 30 χρόνων στην iGaming βιομηχανία, που περιλαμβάνει λειτουργίες τόσο B2C (Επιχείρηση σε Καταναλωτή) όσο και B2B (Επιχείρηση σε Επιχείρηση). Πρωταρχικός μας στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε τη συσσωρευμένη εμπειρία μας και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προς όφελος των εταιρειών των πελατών μας με σκοπό να δημιουργήσουμε συνέργειες που θα είναι επωφελείς για όλους τους εμπλεκομένους. Αυτή η προοπτική έχει τεράστια σημασία για εμάς.

Συν τοις άλλοις, φιλοδοξούμε να προσφέρουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άλλες εταιρείες παρέχοντας καθοδήγηση σε διάφορους πελάτες πέρα από τον άμεσο κύκλο μας. Για να γίνει αυτό, οραματιστήκαμε μια ξεχωριστή εταιρεία που θα λειτουργούσε ως συμβουλευτικός κόμβος για διαφορετικούς πελάτες.

Ουσιαστικά, η Energame διέπεται από τη βασική αρχή της ενοποίησης της τεχνογνωσίας, των περιουσιακών στοιχείων και των πελατών για τη δημιουργία επιτυχημένων εγχειρημάτων. Ανυπομονούμε να ευδοκιμήσουμε σε αυτόν τον δυναμικό κλάδο, μοιραζόμενοι τις γνώσεις μας και προσφέροντας πολύτιμες λύσεις σε όσους αναζητούν την καθοδήγησή μας. Επιπλέον, ενθαρρύνουμε τους κύριους πελάτες μας να αποκτήσουν παρουσία στην Κύπρο, εκσυγχρονίζοντας περαιτέρω τις εδώ προσπάθειές μας και διασφαλίζοντας ταχεία πρόοδο στα έργα μας.

Είναι ένα κάπως σπάνιο εγχείρημα, η μετάβαση από τη βιομηχανία του iGaming που εδραιώθηκε η Parimatch στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Πώς μπορείτε να δείτε ότι θα πετύχετε στην καινούρια διαδρομή αυτής της νεοσύστατης εταιρείας;

Κατά τη φάση ανάπτυξης του ομίλου της Parimatch, αρχίσαμε να βλέπουμε τις προοπτικές σε πολυάριθμες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών – εξαγοράζοντας διαφορετικές εταιρείες και αποκτώντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε πράξη, σαφέστατα πραγματοποιούσαμε μια διεξοδική διαδικασία δέουσας επιμέλειας. Πριν από αρκετά χρόνια, κατά τη διεξαγωγή αυτής της διαδικασίας για την εύρεση κατάλληλων επενδυτικών στόχων, αποκτήσαμε εκτενείς γνώσεις και διαμορφώσαμε τις δικές μας απόψεις για διάφορους πιθανούς στόχους, αξιολογώντας τα δυνατά τους σημεία, τις αδυναμίες και τις ευκαιρίες βελτίωσης. Παρόλο που δεν πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που θεωρήσαμε ως πιθανούς στόχους έλαβαν υπόψη τις συμβουλές μας για μείωση των τιμών και ενίσχυση της αξίας τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όσοι υλοποίησαν τις προτάσεις μας κατέγραψαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Αυτή η συνειδητοποίηση μάς έκανε να καταλάβουμε ότι παρέχουμε κατά λάθος δωρεάν τεχνογνωσία σε αυτές τις εταιρείες ενώ λειτουργούσαμε αποκλειστικά ως συμβουλευτική εταιρεία. Κατά συνέπεια, επαναξιολογήσαμε την προσέγγισή μας και αποφασίσαμε να εξελίξουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Τώρα, προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ελεγκτικών υπηρεσιών, υποστήριξης καθημερινών λειτουργιών, παροχής συμβουλών για στρατηγικές αποφάσεις, βοήθειας στις προσπάθειες μάρκετινγκ και άλλες στρατηγικές δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις. Προσεγγίζουμε πιθανούς πελάτες προτείνοντας να αναλύσουμε την εταιρεία τους και να επιδείξουμε την ικανότητά μας να επιφέρουμε θετικές αλλαγές μέσω προσαρμογών στις στρατηγικές ή τις τακτικές τους λειτουργίες. Προχωρούμε με αποφασιστικότητα για να υλοποιήσουμε τους στόχους κάθε πρότζεκτ που αναλαμβάνουμε. Καθώς προχωρούσαμε με αυτές τις υπηρεσίες, έγινε φανερό ότι ήταν απαραίτητη μια επιπλέον εταιρεία, η Energame, ώστε να διαχειρίζεται και να συνεργάζεται με τους πελάτες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Άρα λίγο πολύ χρησιμοποιήσατε τις συσσωρευμένες γνώσεις από την ίδρυση της Parimatch το 1994 και με την Energame προσπαθείτε να διοχετεύσετε την εμπειρία σας στην αγορά;

Σαφέστατα αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από τη λειτουργία και τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των πελατών μας, επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας σε άλλες εταιρείες που σχετίζονται με εμάς.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η Energame λειτουργεί κυρίως ως σύμβουλος διαχείρισης και όχι ως εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Το πελατολόγιο μας αποτελείται από διάφορες οντότητες από τον κλάδο του iGaming. Για παράδειγμα, παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης σε εταιρείες όπως η Parimatch Cyprus, η οποία είναι ένας από τους πελάτες μας. Επιπλέον, προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της επωνυμίας της Parimatch, μια ξεχωριστή πτυχή των υπηρεσιών μας. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του iGaming σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, παρέχοντας προσαρμοσμένες συμβουλευτικές λύσεις ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες τους, είτε πρόκειται για πλατφόρμες, λογισμικό ή άλλες τεχνικές πτυχές. Διαθέτουμε την ικανότητα να λειτουργούμε αποτελεσματικά και να βοηθάμε αυτές τις διαφορετικές οντότητες στις αντίστοιχες προσπάθειές τους.

Σχετικά τώρα με το κεφάλαιο κυρώσεις. Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την εφαρμογή των κυρώσεων από την ουκρανική κυβέρνηση στην Parimatch Ukraine. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση αυτών των κυρώσεων και των δεσμευμένων κεφαλαίων;

Όσον αφορά τις κυρώσεις, είναι λυπηρό να συζητάμε αυτήν την κατάσταση. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2023, η Parimatch Ukraine, μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της επιβολής κυρώσεων. Ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια και οι λειτουργίες της Ουκρανικής εταιρείας και των Ουκρανών πολιτών της έχουν μπλοκαριστεί. Από την πρώτη κιόλας μέρα κλείσαμε τον ιστότοπο στην Ουκρανία για να επιδείξουμε τη συμμόρφωσή μας με τη νομοθεσία και τον σεβασμό στις αποφάσεις που λήφθηκαν. Επίσης, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στην Ουκρανία έχουν παγώσει, καθώς δίνουμε προτεραιότητα στην τήρηση των κανονισμών, παρόλο που δεν συμφωνούμε μαζί τους.

Έκτοτε, επεξεργαζόμαστε επιμελώς διάφορες στρατηγικές και σχέδια, παρόλο που πιστεύουμε ότι αυτή η απόφαση είναι αδικαιολόγητη, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Parimatch Ουκρανίας είναι ρωσική εταιρεία ή έχει

διασυνδέσεις με τη Ρωσία. Αποσύραμε το franchise και αποσυνδέσαμε το brand της Parimatch από τη Ρωσία κατά τον πρώτο μήνα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και μπορούμε να το τεκμηριώσουμε αυτό το γεγονός με πολυάριθμα έγγραφα και νομικές γνωμοδοτήσεις από έγκριτες διεθνείς νομικές και τεχνικές εταιρείες. Προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα για να το στείλουμε στην Αρχή που έλαβε αυτή την απόφαση.

Το έργο των ξένων εκπροσώπων επηρεάστηκε λιγότερο από τις επιβληθείσες κυρώσεις. Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες, για παράδειγμα, στο έδαφος της Κύπρου παρέμειναν, η συνεργασία με εταίρους στη Μεγάλη Βρετανία και στην αφρικανική ήπειρο παρέμεινε. Και είμαστε ευγνώμονες στις αρχές και τους ρυθμιστικούς φορείς σε αυτές τις χώρες που έλαβαν τις δικές τους αποφάσεις με βάση τις πληροφορίες που τους παρέχονται.

Άρα θα στείλετε τα τεκμήρια που έχετε στις ουκρανικές Αρχές. Πώς εξηγείτε αυτό το περιστατικό με τις κυρώσεις; Είναι λόγω γραφειοκρατίας; Ποιος είναι ακριβώς ο λόγος; Πώς σχολιάζετε την αντίφαση ότι υποστηρίζετε την άμυνα της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου και πριν από μερικούς μήνες σας έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ίδια χώρα;

Η ουκρανική Αρχή, ιδιαίτερα η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας να αποδείξουμε την απουσία οποιωνδήποτε διασυνδέσεων με τη Ρωσία. Τόσο σε επίπεδο ιδιοκτησιακού καθεστώτος όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, δεν υπάρχουν τέτοιες διασυνδέσεις. Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση όπου, αφενός, έχουμε λάβει αναγνώριση και βραβεία από τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τη βοήθειά μας στη χώρα. Από την άλλη πλευρά, έχουμε υποστεί κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το ίδιο έθνος. Έχουμε συνεισφέρει μια σημαντική δωρεά 14 εκατομμυρίων ευρώ στην ουκρανική κυβέρνηση από το 2022.

Ωστόσο, αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τον μηχανισμό κυρώσεων. Σε περιόδους πολέμου, μια χώρα πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της, είτε σε διεθνές είτε σε τοπικό επίπεδο. Η χώρα κάνει ό,τι μπορεί για να αμυνθεί και οι κυρώσεις παίζουν ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες. Ωστόσο, ο συνεχιζόμενος πόλεμος διαταράσσει τις κανονικές διαδικασίες, οδηγώντας συχνά σε λανθασμένες κρίσεις. Προηγουμένως, η λήψη κυρώσεων μπορεί να απαιτούσε πολλαπλές γνώμες από διάφορες Αρχές, αλλά σε περιόδους πολέμου, αρκεί μια και μόνο γνώμη. Αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανά τα λάθη.

Στην περίπτωση της Parimatch Ukraine, πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση είναι αποτέλεσμα ενός λάθους στον μηχανισμό κυρώσεων. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε τη συνολική σημασία της χρήσης τέτοιων μηχανισμών για την προστασία των συμφερόντων του έθνους. Μπορεί να συμβούν λάθη, αλλά η αφοσίωση της χώρας στη διασφάλιση της κυριαρχίας της παραμένει πρωταρχικής σημασίας.

Πού θα αποταθείτε και ποια είναι η διαδικασία που επιλέξατε για να ανατραπεί το καθεστώς των ουκρανικών κυρώσεων;

Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου, είναι μεγάλη πρόκληση να εξακριβωθεί η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την υπεράσπιση της φήμης της Parimatch Ukraine και την τροποποίηση της λίστας κυρώσεων. Στην ουσία, υπάρχουν τρεις κύριοι μηχανισμοί που πρέπει να επιδιωχθούν: η παροχή αποδεικτικών στοιχείων για την αμφισβήτηση των κυρώσεων, η αναζήτηση των αρμόδιων Αρχών που θα αποδεχτούν τα τεκμήρια που θα παραθέσουμε και η διενέργεια ενός προληπτικού διαλόγου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ετοιμάζουμε επιμελώς όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για να παρουσιάσουμε την υπόθεσή μας και θα κάνουμε έκκληση για επανεξέταση της απόφασης για το καθεστώς κυρώσεων. Στις 25 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy, ανέθεσε στον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, μαζί με τη Διυπηρεσιακή Ομάδα Εργασίας για την Εφαρμογή της Πολιτικής Κρατικών Κυρώσεων, να πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη έρευνα επαναξιολογώντας τους λόγους για την επιβολή του Ουκρανικό καθεστώς κυρώσεων σε εταιρείες Parimatch. Πρώτα θα συνεργαστούμε πλήρως με τις αρχές και θα παρέχουμε όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται από τις Ουκρανικές αρχές, η δεύτερη οδός είναι τα τοπικά δικαστήρια της Ουκρανίας ενώ αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα θα απευθυνθούμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Σκοπός μας, ωστόσο είναι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους τοπικούς μηχανισμούς της Ουκρανίας για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας.

Υπάρχει πιθανότητα στο εγγύς μέλλον η Ευρώπη να υιοθετήσει τις ουκρανικές κυρώσεις κατά της Parimatch;

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν αλλού ανάλογες κυρώσεις κατά εταιρειών μας. Όταν εξετάζουμε τις διαφορές στη νομοθεσία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, μπορούμε να δούμε σημαντικές διαφορές. Η επιβολή κυρώσεων σε αυτές τις δικαιοδοσίες απαιτεί από την Επιτροπή Κυρώσεων να παρέχει έγκυρες αιτιολογήσεις, με σαφή κατάλογο των λόγων για τέτοιες ενέργειες. Σε συνεργασία μας με τις Αρχές επιβολής κυρώσεων, παρουσιάσαμε επιμελώς όλα τα απαραίτητα έγγραφα και μέσω αυτής της δέσμευσης, κατέστη προφανές ότι δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις. Έχουμε μια ειδική ομάδα νομικών γνωμοδοτήσεων που αξιολογεί διεξοδικά την κατάσταση σε διάφορες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων των Βρυξελλών, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και άλλων και τα ευρήματά της δείχνουν σταθερά ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπεριληφθούμε σε οποιουσδήποτε καταλόγους κυρώσεων είτε στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ ή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με ρωσικές οντότητες.

Πόσα άτομα εργάζονται για την Energame αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και ποιες είναι οι εθνικότητές τους;

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι που συνδέονται με την Energame, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για τους πελάτες μας και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Έχουν εγκατασταθεί όχι μόνο στη Λεμεσό αλλά και στη Λάρνακα και τη Λευκωσία, μαζί με τις οικογένειές τους. Περίπου το 50% αυτών των εργαζομένων είναι Ουκρανοί, ενώ το υπόλοιπο 50% είναι Κύπριοι.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας και τις εταιρείες που εξυπηρετούμε να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μέρους του εργατικού δυναμικού τους στην Κύπρο. Το νησί υφίσταται σημαντικές θετικές αλλαγές στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα. Επιπλέον, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ουκρανών που επιθυμούν να εργαστούν εδώ. Η διευκόλυνση της απασχόλησής τους στην Κύπρο θα ήταν επωφελής για την τοπική οικονομία, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα της περιοχής αντί να θεωρούνται ως προσωρινοί πρόσφυγες από την Ουκρανία. Προσπαθούμε ενεργά να υποστηρίξουμε αυτήν την πρωτοβουλία διερευνώντας ευκαιρίες για τη δημιουργία νέων εταιρειών και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο.

Γιατί λοιπόν επιλέξατε την Κύπρο για την ίδρυση της Energame;

Η Κύπρος αναδείχθηκε ως η ιδανική έδρα για την Energame λόγω διαφόρων παραγόντων. Αναμφίβολα, το ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και το φορολογικό καθεστώς παρείχαν πρόσθετα πλεονεκτήματα. Επιπλέον, η Κύπρος είναι δημοφιλής προορισμός για επενδύσεις, προσελκύοντας πολλές κορυφαίες εταιρείες. Ωστόσο, ο πρωταρχικός λόγος για την επιλογή της Κύπρου ήταν ότι τα βασικά μέλη της ομάδας μας διέμεναν εδώ για περισσότερα από πέντε χρόνια. Ήταν φυσικό βήμα για εμάς να ιδρύσουμε τη νέα μας εταιρεία σε ένα μέρος που ήδη γνωρίζουμε το περιβάλλον, τους ανθρώπους και νιώθουμε μέρος της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας. Την Κύπρο τη νιώθουμε πραγματικά σαν το σπίτι μας, καθιστώντας την ως τέλεια επιλογή για τα κεντρικά γραφεία της Energame.

Γενικότερα ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που καθιστούν την Κύπρο ως ελκυστικό προορισμό για τις εταιρείες;

Οι πελάτες έχουν διάφορους λόγους για να επιλέξουν την Κύπρο ως την προτιμώμενη τοποθεσία τους. Ένας σοβαρός λόγος είναι η ευκολία ένταξης των εργαζομένων στο οικοσύστημα της χώρας. Ένας άλλος βασικός παράγοντας είναι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που προσφέρει η Κύπρος. Ωστόσο, ο πιο σημαντικός λόγος είναι η απρόσκοπτη ενσωμάτωση σε πολλαπλά οικοσυστήματα. Η Κύπρος λειτουργεί ως κόμβος όχι μόνο για τη βιομηχανία του iGaming αλλά και για πολλές εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν εξειδικευμένες λύσεις για να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Επιπλέον, η Κύπρος παρέχει άφθονες επενδυτικές ευκαιρίες, που διευκολύνονται και από τους μηχανισμούς άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό δημιουργεί δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για πιθανά έργα ή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις. Η κεντρική τοποθεσία προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε διάφορους προορισμούς, καθιστώντας τα ταξίδια στο Ντουμπάι ή το Λονδίνο εξαιρετικά βολικά για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πιστεύετε ότι αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα μπορεί να γίνει μεγαλύτερο στην Κύπρο;

Η δυναμική ανάπτυξης είναι εμφανής, ωστόσο εξαρτάται το τι θα πράξουν οι Τοπικές Αρχές για να προστατεύσουν αυτόν τον τομέα. Ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον είναι πρωταρχικής σημασίας για να ευδοκιμήσουν οι εταιρείες τεχνολογίας. Η προστασία του οικοσυστήματος και των συναφών επιχειρήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα. Ο εντοπισμός πιο παραγωγικών περιοχών μπορεί να τονώσει περαιτέρω την ανάπτυξη. Η Κύπρος προσφέρει ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ίδρυση εταιρειών, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την αποτελεσματική συνεργασία με τις τράπεζες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί η ανάγκη για τροποποιήσεις και αναβαθμίσεις στο δικαστικό σύστημα για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων, τόσο σε ιδιωτικές συμφωνίες όσο και στην καθημερινότητα στις δικαστικές αίθουσες στην Κύπρο.Επιπλέον, ενώ τα διάφορα Προγράμματα που δίνουν κίνητρα επενδύσεων ή παραχωρούν άδειες παραμονής στοχεύουν κυρίως εταιρείες τεχνολογίας, το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει μη τεχνολογικές οντότητες όπως εταιρείες μάρκετινγκ. Η επέκταση των πλεονεκτημάτων ώστε να συμπεριλάβει όλες τις επιχειρηματικές εταιρείες που είναι στην Κύπρο θα ήταν επωφελής. Είναι αξιέπαινο για μια χώρα να προστατεύει τους χώρους εργασίας και τις βιομηχανίες της. Ωστόσο, η υπερβολική παρεμβατικότητα πρέπει να αποφεύγεται. Η επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της προστασίας και της ικανότητας της αγοράς να λειτουργεί ελεύθερα με χώρο για πρωτοβουλίες ενθαρρύνει ένα δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Βλέπουμε ότι γενικότερα η Parimatch προβαίνει σε δραστηριότητες αρκετού είδους Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η Energame θα συνεχίσει αυτή την παράδοση;

Η διατήρηση των αρχών που μας καθοδήγησαν όλα αυτά τα χρόνια είναι υψίστης σημασίας να συνεχισθούν. Οι δραστηριότητές μας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ουκρανία έχουν επικεντρωθεί στην ενίσχυση του αθλητισμού και στην υποστήριξη διαφόρων αθλητικών πρωτοβουλιών. Αυτές τις ίδιες αρχές φέρνουμε και στην Κύπρο, όπου συμμετέχουμε ενεργά σε δραστηριότητες με παιδιά και αθλητές. Αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν σημαντικό μέρος της δέσμευσής μας για τέτοιου είδους δράσεις στην Κύπρο.

Επιπλέον, στοχεύουμε να εμπλέκουμε τους πελάτες μας σε αυτά τα έργα ΕΚΕ, ενθαρρύνοντας τις επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη για σημαντικά θέματα, όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Συμμετέχοντας ενεργά σε έργα ΕΚΕ στην Κύπρο, στοχεύουμε να δείξουμε ότι οι επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να συμβάλουν σε θετικές αλλαγές στις κοινότητές τους και να είναι κοινωνικά υπεύθυνες.

Σχετικά με την Energame

Η Energame είναι μια εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και επενδυτικών συμβουλών που ειδικεύεται στη διαδικτυακή ψυχαγωγία. Η εταιρεία διαχειρίζεται την ανάπτυξη και στρατηγική ενός ποικίλου φάσματος πελατών στον τομέα του iGaming, που περιλαμβάνει τομείς αθλητικών στοιχημάτων, τυχερών παιχνιδιών, cybersport, αθλημάτων φαντασίας, ηλεκτρονικών πλατφόρμων και παραγωγής περιεχομένου παγκοσμίως.

Η Energame προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών διαχείρισης τόσο σε εταιρείες iGaming που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο όσο και σε ώριμες εταιρείες, καθώς και σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτόν τον κλάδο.

Φωτογραφίες: Στέφανος Στεφάνου

Διαβάστε επίσης: Για «Κύπριο» ολιγάρχη εργαζόταν πρώην πράκτορας του FBI - Μέσω κυπριακών τραπεζών οι αμοιβές του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ