Ξεκαθαρίζει το νέο σχέδιο στήριξης για εργαζόμενους κι επιχειρήσεις

  Θα στηριχθούν κυρίως επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση κατά 25% στον τζίρο.

  Του Κυριάκου Πενηνταέξ

  Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων, το Υπουργείο Εργασίας αναμένεται μέχρι την Τετάρτη, να ετοιμάσει τα νέα σχέδια για την επόμενη στήριξη των επιχειρήσεων.  

  Τα σχέδια αναμένεται να αρχίσουν στις 12 Ιουνίου, που λήγει η τρέχουσα φάση και θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο. 

  Η πρόταση που θα ετοιμαστεί, θα υποβληθεί στους κοινωνικούς εταίρους για ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων, προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις.

  Εκείνο στο οποίο θα δοθεί στήριξη, είναι στις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν απώλεια κύκλου εργασιών πέραν του 25%.

  Ωστόσο, λόγω του ότι το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην επόμενη φάση θα είναι μειωμένο, πολύ πιθανόν η βάση του 25% να αναθεωρηθεί προς τα επάνω, δηλαδή να καθοριστεί πέραν του 30 ή και του 35%, καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων - επιχειρήσεων.

  Από την άλλη, οι ξενοδόχοι έχουν υποβάλει εισήγηση για συγκεκριμένη  "φόρμουλα" κατανομής του κονδυλίου, ώστε να μην επιδοτείται η ανεργία, αλλά η απασχόληση.

  Προφανώς, το σκεπτικό είναι να ενθαρρυνθεί το άνοιγμα κι' άλλων ξενοδοχείων, και όχι να ενθαρρύνεται η παράταση του λουκέτου. Όλα τα σενάρια θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι την ερχόμενη βδομάδα.

  Ωστόσο, ελάχιστες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν ανοίξει από την 1η Ιουνίου που επιτρέπεται η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων,

  Στην απόφασή των ξενοδόχων παίζει σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι η λίστα των χωρών με τις οποίες η Κύπρος διατηρεί αεροπορικές επανασυνδέσεις είναι περιορισμένος, μέχρι στιγμής, και μάλιστα δεν είναι με χώρες που είναι παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως η Βρετανία και η Ρωσία.  

  Προς το παρόν, ο περιορισμένος αριθμός ανοικτών ξενοδοχείων κρατάει στα ίδια επίπεδα και τις τιμές, παρόλο που πολλοί ανέμεναν ότι θα υπήρχε πτώση.

  Περισσότερα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν προς τα τέλη του μήνα κάτι που αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό, αρά πιθανόν να μειωθούν και τις τιμές. 

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ