Χρυστάλλα Γιωρκάτζη: Μου προκαλεί έκπληξη η επιστροφή της λίστας

    Σε συνομιλία που υπήρξε μαζί της απαντά σε δύο τουλάχιστον αναφορές του προέδρου της Βουλής για την συγκεκριμένη λίστα.

    Του Νέστορα Βασιλείου

    Δεν κρύβει την ενόχλησή της από τις αναφορές του προέδρου της Βουλής για τη "λίστα Γιωρκάτζη", η οποία περιλαμβάνει στοιχεία για μη εξυπηρετούμενα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων η τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας. Σε συνομιλία που είχαμε μαζί της απαντά σε δύο τουλάχιστον αναφορές του προέδρου της Βουλής.

     Η πρώτη αφορά στο κατά πόσο είχε παραδώσει νόμιμα τη λίστα στη Βουλή. Η τέως Διοικήτρια δηλώνει στο Σίγμα ότι, «κατ' επανάληψη η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μου είχε ζητήσει τα στοιχεία.

    Η σχετική νομοθεσία δεν λέει ότι πρέπει να ζητηθούν γραπτώς. Είχα δεχθεί κατ' επανάληψη κριτική για την έγκαιρη αποστολή της λίστας και στα πρακτικά της Βουλής καταγράφεται ότι ήταν εισήγηση των βουλευτών να σταλεί στον Πρόεδρο της Βουλής για να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα. Ας ανατρέξουν στα πρακτικά (της Βουλής) αρχές Δεκεμβρίου του 2018».

    Τότε όπως σημειώνει, η τέως Διοικήτρια, οι βουλευτές, της ζητούσαν επίμονα τα στοιχεία στο πλαίσιο της παρουσίασης στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του προϋπολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας.

    Η δεύτερη αναφορά του Δημήτρη Συλλούρη, στην οποία απαντά η τέως Διοικήτρια είναι αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των στοιχείων, που περιέχει η "λίστα Γιωρκάτζη" και ειδικά η δήλωσή του "κατά πόσο τα στοιχεία είναι αληθή ή ψέματα".  Σύμφωνα με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, «η υποβολή των στοιχείων έγινε με συνοδευτική επιστολή, στην οποία επεξηγείτο ο τρόπος συλλογής των στοιχείων και ότι αυτά είχαν συλλεγεί από τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες γνώριζαν ποιός ήταν ο κάθε πελάτης τους και τι υπόλοιπο είχε.

     Θα ήταν αδύνατο για την Κεντρική Τράπεζα να αξιολογήσει το κάθε δάνειο.

     Σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, που ζητήθηκε από την επιτροπή να γίνει αξιολόγηση, είχαν αξιολογηθεί δάνεια.

    Μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ δεχόμουν πιέσεις για να υποβάλω τη λίστα, όταν αυτή υποβλήθηκε επεστράφη». 

    Συνοψίζοντας η τέως Διοικήτρια απαντά ότι τα στοιχεία έχουν δοθεί νόμιμα στη Βουλή, ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτησης η αξιοπιστία τους και ότι είναι αδύνατη η αξιολόγηση όλων των δανείων, το κάθε ένα ξεχωριστά. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, άνω των 100 ευρώ.

     Παρά ταύτα, σημειώνει η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, έχει γίνει αξιολόγηση σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις δανείων, πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, από την Κεντρική Τράπεζα όταν της είχε ζητηθεί από τη Βουλή να το πράξει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ