Επί τάπητος η άρση του τραπεζικού απορρήτου στην πώληση δανείων

    Στόχος της τροποποίησης του βασικού νόμου είναι κυρίως για να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής εκθέσεων δέουσας επιμέλειας (due diligence).

    Τη συζήτηση για την τροποποίηση του άρθρου 29 του περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων νόμου σχετικά με την τήρηση του τραπεζικού απορρήτου, συνέχισε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
     
    Στόχος της τροποποίησης του βασικού νόμου είναι κυρίως για να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής εκθέσεων δέουσας επιμέλειας (due diligence).

    Το κυβερνητικό νομοσχέδιο σε σχέση με την άρση του τραπεζικού απορρήτου αποτελεί μέρος της δέσμης νομοσχεδίων που προωθεί η Κυβέρνηση με στόχο την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).
     
    Σύμφωνα με βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου, το τραπεζικό απόρρητο αίρεται για συγκεκριμένο λόγο και για να μπορέσει ο δυνητικός επενδυτής να αξιολογήσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο που προτίθεται να αγοράσει, ενώ οι δανειολήπτες είναι σε καλύτερη μοίρα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, αν το δάνειο τους αγοραστεί από μια εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων παρά αν παραμείνει στο Αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα (ΑΠΙ) καθότι τα ΑΠΙ οφείλουν να προχωρήσουν σε εκποιήσεις εντός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.
     
    Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου είπε ότι υπάρχουν διάφορα στάδια κατά την πώληση ενός πακέτου δανείων, προσθέτοντας ότι οι δυνητικοί επενδυτές λαμβάνουν στην αρχή από την τράπεζα κάποια συνολικά στοιχεία (αριθμός δανείων, εξασφαλίσεις που υπάρχουν) και έτσι το υποκείμενο (δανειολήπτης) δεν χρειάζεται να ενημερωθεί.
     
    Ανέφερε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να ενημερωθεί το υποκείμενο όταν η διαδικασία φθάσει στο στάδιο που θα δοθούν τα στοιχεία στον δυνητικό αγοραστή και πρόσθεσε ότι υπάρχει το δικαίωμα εναντίωσης του υποκειμένου στην πώληση του δανείου του, αλλά υπάρχει και το δικαίωμα της τράπεζας να απαντήσει γιατί υποχρεούται να πωλήσει τα δάνεια.
     
    Η κ. Νικολαϊδου είπε ακόμη ότι στην περίπτωση εναντίωσης του υποκειμένου στην πώληση του δανείου του, η τράπεζα έχει την ευθύνη να απαντήσει εντός 30 ημερών.

    Πηγή: ΚΥΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ