Τα τύμπανα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας βύθισαν και πάλι τη Wall Street

Χάθηκαν οι ελπίδες για σταθεροποίηση της αγοράς – Εκτόξευση της μεταβλητότητας σε μετοχές και ομόλογα λόγω των δασμών - Μεγάλη πίεση στις Big Tech με την Apple να χάνει 21% ή 711 δισ. δολάρια σε 4 μέρες

Οι προσδοκίες για σταθεροποίηση της Wall Street μετά το ακραίο τριήμερο sell-off διαψεύστηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς μετοχές και ομόλογα κατέγραψαν έντονες διακυμάνσεις μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου για νέα αύξηση κατά 50% στους δασμούς κατά της Κίνας, η οποία οδηγεί σε κλιμάκωση της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης.

Το αρχικά ισχυρό ράλι των μετοχών – το μεγαλύτερο από το 2022 – μετά τις διαβεβαιώσεις πως ο Λευκός Οίκος είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τους εμπορικούς του εταίρους εξαλείφθηκε, με αποτέλεσμα όλοι οι δείκτες να κατρακυλήσουν σε αρνητικό έδαφος διευρύνοντας τις απώλειες των προηγούμενων ημερών.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με νέα κάμψη 0,84% στις 37.645 μονάδες, ο S&P 500 μετά από αυξομειώσεις έχασε τελικά και το όριο των 5.000 μονάδων, στις 4.982, με πτώση 1,57% και ο Nasdaq από πρωταγωνιστής του ράλι μετατράπηκε σε πρωταγωνιστής της διολίσθησης με βουτιά 2,15% στις 15.267 μονάδες.

Μια αποτυχημένη έκδοση αμερικανικών τίτλων, που υποδηλώνει χλιαρή ζήτηση, προκάλεσε άνοδο των μακροπρόθεσμων αποδόσεων και σηματοδότησε την πιο ασταθή μέρα για την αγορά ομολόγων από την εποχή της πανδημίας. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς κέρδισε περίπου δέκα μονάδες ανεβαίνοντας στο 4,249%.

Η επικρατούσα αβεβαιότητα αντικατοπτρίζει, όπως σημειώνει η Κουέ Νγκουέν της Research Affiliates, το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού ή ο τελικός στόχος. «Μέχρι οι επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους ή να υπάρξει σαφέστερη κατεύθυνση, οι αγορές θα συνεχίσουν αυτές τις άγριες εναλλαγές μεταξύ ελπίδας και φόβου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η χθεσινή εναλλαγή από τις ελπίδες (περί διαπραγματεύσεων) στους φόβους της κλιμάκωσης, ήρθε μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Λευκού Οίκου να κάνει πράξη την απειλή Τραμπ περί επιπλέον δασμών ύψους 50% κατά της Κίνας, εφόσον το Πεκίνο δεν πάρει πίσω τα αντίποινα που είχε ανακοινώσει. Η Κίνα δεν υπαναχώρησε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ενδίδει σε εκβιασμούς, οπότε το Οβάλ Γραφείο απάντησε ανεβάζοντας ουσιαστικά τους δασμούς στο ιλιγγιώδες 104% από τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Λάντνερ της Horizon Investments, το θεμελιώδες πρόβλημα είναι η πολιτική αβεβαιότητα και δεν είναι δυνατόν η αγορά να «πιάσει» πάτο χωρίς κάποια μορφή επίλυσης ή τουλάχιστον κατεύθυνση. Η έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό trading που επηρεάζεται από τις ειδήσεις επιδεινώνουν τη μεταβλητότητα. Όπως αναφέρει η Goldman Sachs, η απόσταση μεταξύ όγκου συναλλαγών και διαθέσιμης ρευστότητας στα συμβόλαια του S&P 500 είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία των στοιχείων της τράπεζας.

«Αυτό συμβαίνει σε αγορές με έντονη μεταβλητότητα, η υπερβολή υπάρχει και στην πτώση, αλλά και στην αντίδραση ανόδου», εξηγεί ο Στιβ Σόσνικ της Interactive Brokers.

Διεθνείς αναλυτές εικάζουν ότι η Fed ίσως χρειαστεί να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων για να αποφύγει ύφεση της οικονομίας, ακόμα κι αν αυξάνονται οι προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού. Όμως οι μέχρι τώρα ενδείξεις από αξιωματούχους της Τράπεζας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προς την κατεύθυνση αυτή.

Η πρόεδρος της περιφερειακής Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι, συμφώνησε με τη γραμμή του Τζερόμ Πάουελ πως η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να παρέμβει, περιμένοντας να αποσαφηνιστεί η κατεύθυνση της εμπορικής πολιτικής και οι συνέπειες της στην οικονομία.

Αναλόγως οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η υψηλή μεταβλητότητα θα συντηρηθεί στην χρηματιστηριακή αγορά. Η ομάδα στρατηγικής της Goldman Sachs, με επικεφαλής τους Πίτερ Όπενχάιμερ και Λίλια Πέιταβιν, προειδοποίησε ότι η διόρθωση στις μετοχές μπορεί να εξελιχθεί σε κυκλική bear market μεγάλης διάρκειας, καθώς οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται.

Αντιστοίχως στο σερί των υποβαθμίσεων προστέθηκε και η BlackRock αναθεωρώντας την εκτίμηση της για τις αμερικανικές μετοχές από «overweight» σε «neutral», κάνοντας λόγο για αυξημένες πιέσεις κυρίως βραχυπρόθεσμα.

Στη συνεδρίαση οι τεχνολογικές μετοχές ξεχώρισαν, τις πρώτες ώρες στο ράλι και τις τελευταίες στη βουτιά της αγοράς, καθώς η εκτίναξη των δασμών κατά της Κίνας προκάλεσε τρόμο στις Big Tech, δεδομένης της εξάρτησης που έχουν οι εφοδιαστικές τους αλυσίδες από την Κίνα.

Ενδεικτικό παράδειγμα η Apple που είχε ανέβει έως και στα 190 δολάρια για να πέσει τελικά κοντά στα 171 δολάρια με νέα πτώση άνω του 5% που διεύρυνε τις απώλειες της σε τέσσερις μέρες περίπου στο 21%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί της από την μεγάλη κρίση του 2008.

Όσον αφορά την συνολική της αξία, από την κεφαλαιοποίηση της έγιναν… καπνός το διάστημα αυτό περίπου 711 δισ. δολάρια!

Υπό πίεση και οι έτερες Big Tech, όπως η Microsoft, η Nvidia και η Amazon, με την Tesla ωστόσο να κερδίζει τα… θλιβερά πρωτεία με νέα δραστική πτώση κοντά στο 6,50%.

Στις λίγες κερδισμένες της ημέρας, οι ασφαλιστικές εταιρείες του κλάδου υγείας, όπως η UnitedHealth Group, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τους συντελεστές αποζημίωσης για προγράμματα του Medicare, από το 2026.

Κόντρα στο ρεύμα και οι μετοχές των εταιρειών άνθρακα, όπως της Peabody Energy Corporation και της Core Natural Resources, καθώς έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ θα υπογράψει προεδρικό διάταγμα για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ