Με απώλειες -20% από τα πρόσφατα ρεκόρ (bear market) «φλερτάρει» ξανά η Wall Street, καθώς η σφοδρή εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται επικίνδυνα. Η απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει δασμούς 84% στις αμερικανικές εισαγωγές, ως απάντηση στον νέο δασμό 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα, πυροδότησε καταιγίδα ρευστοποιήσεων σε μετοχές και ομόλογα.
Στα όρια του κραχ βρίσκεται ο S&P 500, ο οποίος έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν 19% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου. Μια πτώση μόλις 1% αρκεί για να εισέλθει επίσημα σε bear market, δηλαδή πτώση 20% από την κορυφή του. Την Παρασκευή, ο Nasdaq είχε ήδη μπει σε bear market. Στο ίδιο μοτίβο, ο Dow Jones έχει χάσει πάνω από 4.500 μονάδες σε μόλις τέσσερις ημέρες, ενώ ο Nasdaq έχει «βυθιστεί» κατά 13% στο ίδιο διάστημα.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 320 μονάδες ή 0,84% και διαπραγματεύεται στις 37.645,59 μονάδες. Ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,21% στις 4.972,13 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,75% στις 15.382,20 μονάδες.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά όχι μόνο τις μετοχές, αλλά και τα κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς στις ΗΠΑ «εκτινάχθηκε» κοντά στο 4,5%, εν μέσω αμφιβολιών για το κατά πόσο παραμένουν «ασφαλές καταφύγιο». Η πτώση επεκτάθηκε και σε άλλες αγορές ομολόγων, με τα βρετανικά επιτόκια δανεισμού να «σκαρφαλώνουν» στα υψηλότερα επίπεδα από το 1998 και τις αποδόσεις 40ετών ιαπωνικών ομολόγων να φτάνουν σε ιστορικά υψηλά.
Παράλληλα, το πετρέλαιο «βυθίστηκε» στα 55 δολάρια το βαρέλι, τη χαμηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 2021, συμπαρασύροντας σε πτώση άνω του 2% τις μετοχές των ExxonMobil και Chevron, ενώ η SLB υποχωρούσε κατά 4,8%.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας την αναταραχή στα ομόλογα ως «δυσάρεστες αλλά φυσιολογικές μετατοπίσεις στο πλαίσιο της απομόχλευσης».
Η επιδείνωση της εμπορικής σύγκρουσης, με την αύξηση των δασμών από πλευράς Τραμπ στο 104%, οδήγησε τις JPMorgan και Goldman Sachs να αυξήσουν τις πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η Fed θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ενώ η ύφεση καραδοκεί.
Ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater, μίλησε για μία «once in a lifetime κατάρρευση» των νομισματικών, πολιτικών και γεωπολιτικών ισορροπιών. Την ίδια στιγμή, ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον, δήλωσε ότι η ύφεση είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο εξαιτίας των δασμών Τραμπ. «Όταν βλέπεις πτώση 2.000 μονάδων στον Dow Jones, αυτό τροφοδοτεί πανικό. Νιώθεις πως χάνεις τα χρήματά σου στο συνταξιοδοτικό ή το ασφαλιστικό σου ταμείο και αρχίζεις να περιορίζεις τις δαπάνες σου», σημείωσε.
Οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών υποχώρησαν πάνω από 3%, μετά την εξαγγελία του Τραμπ ότι επίκειται μεγάλος δασμός στον φαρμακευτικό τομέα. Η Pfizer, η Merck και η Eli Lilly καταγράφουν ισχυρές απώλειες.
Παράλληλα, η Delta Air Lines απέσυρε τις οικονομικές προβλέψεις για το έτος, ενισχύοντας το αίσθημα αβεβαιότητας.
Μεγάλα ονόματα όπως η Apple, η Amazon και η Meta κινούνται πτωτικά κατά 2%, ενώ η Ford και η General Motors σημειώνουν απώλειες άνω του 2% και 1% αντίστοιχα.
Αναλυτές εντοπίζουν τεχνικά επίπεδα στήριξης του S&P 500 στις 4.910 και τις 5.000 μονάδες, με τον John Flood της Goldman Sachs να αναφέρει πως οι long αρχίζουν να αγοράζουν τη «βουτιά». Όπως δήλωσε, «φαίνεται πως κάτω από τις 5.000 μονάδες, αρχίζει η τοποθέτηση, και γύρω στις 4.500 θα αυξηθεί επιθετικά».
Η αγορά είναι πλέον oversold (υπερπουλημένη) σε επίπεδα που θυμίζουν την πανδημία της Covid-19, με τους traders να αναζητούν σημεία αντιστροφής ενόψει των κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό την Πέμπτη και τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed αργότερα σήμερα. Οι επενδυτές προεξοφλούν πλέον μειώσεις επιτοκίων άνω των 100 μονάδων βάσης έως τον Δεκέμβριο, γεγονός που ισοδυναμεί με τέσσερις πλήρως ενσωματωμένες περικοπές των 25 μονάδων βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Εμπορικός πόλεμος: Οι τιμές του χρυσού εκτινάσσονται μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας