Σταθερά ενισχυμένο παραμένει το ευρώ καταγράφοντας σήμερα το πρωί άνοδο κατά 0,81%, στα 1,1373 δολάρια. «Το ενιαίο νόμισμα έχει φτάσει στα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2022 και είναι έτοιμο να συνεχίσει να ανεβαίνει στα 1,18 δολάρια σε 12 μήνες», λένε στη «Ναυτεμπορική», παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος.
«Συμπεριλαμβανομένου του Απριλίου, αυτός είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κερδών για το ενιαίο νόμισμα, που καταγράφει ανοδική τάση τόσο πριν όσο και μετά το σοκ των δασμών που προκάλεσε ο πρόεδρος Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες. «Το ευρώ θα συνεχίσει να αυξάνεται όταν ο παγκόσμιος κύκλος ανακάμψει σημαντικά», λέει ο Κλαούντιο Βέβελ, αναλυτής νομισμάτων στην «J. Safra Sarasin».
Ο μεγάλος χαμένος
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος χαμένος της δασμολογικής πολιτικής Τραμπ στις χρηματοπιστωτικές αγορές; Αν ρωτήσετε τους ειδικούς συναλλάγματος, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: το δολάριο. Σε αντίθεση με τις χρηματιστηριακές αγορές, που πρόσφατα μπόρεσαν να καλύψουν σημαντικό μέρος των ζημιών τους, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για συγκρίσιμο ράλι ανάκαμψης στο αμερικανικό νόμισμα.
Οι επενδυτές προχώρησαν σε ένα πραγματικό ξεπούλημα του δολαρίου, καταφεύγοντας στο ευρώ, το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο.
Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, το ευρώ εκτινάχθηκε κατά έξι ολόκληρα σεντς έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων, έπεσε σε διψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από το 2022. «Αν και το δολάριο θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα νομισματικά καταφύγια στον κόσμο και κανονικά θα έπρεπε να έχει προσελκύσει κεφάλαια σε αυτό το περιβάλλον μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας, αυτό δεν ισχύει», τονίζουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα, αναγκάζοντας τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο εκτός των περιουσιακών στοιχείων της Βόρειας Αμερικής, στρεφόμενοι στον χρυσό και το ευρωπαϊκό σταθερό εισόδημα».
Ο Τραμπ θέλει αδύναμο δολάριο
Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανό βέβαια να βλέπει θετικά το ξεπούλημα του αμερικανικού νομίσματος. Η λογική του είναι ότι ένα ασθενέστερο δολάριο θα αυξήσει τις αμερικανικές εξαγωγές, θα μειώσει το γιγάντιο εθνικό χρέος των 36 τρις και επίσης και το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
«Η τρέχουσα υποτίμηση του δολαρίου είναι όμως περισσότερο μια «μη προγραμματισμένη» παρενέργεια της δασμολογικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ και των συμβούλων του», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Μόνο, που η αγορά πλέον εκτιμά ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος διολίσθησης των ΗΠΑ σε ύφεση λόγω των υψηλότερων δασμών στις εισαγωγές έχει αυξηθεί δραματικά.
Η Fed είναι πιθανό να απαντήσει στη συνεδρίαση του Μαίου με αυξημένες μειώσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές αναμένουν ακόμη και τέσσερις μειώσεις βασικών επιτοκίων τους επόμενους 12 μήνες, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε μία οσοστιαία μονάδα. Συγκριτικά, πριν από την Ημέρα της Απελευθέρωσης, η αγορά είχε τιμολογήσει μόνο τρεις μειώσεις επιτοκίων της Fed. «Οι κρίσεις εμπιστοσύνης στην αγορά κρατικών ομολόγων μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Την περασμένη δεκαετία, τα υψηλά χρέη της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης έφεραν την Ευρωζώνη στα όριά της. Τώρα ένα παρόμοιο δράμα απειλεί να εκτυλιχθεί στις ΗΠΑ, μόνο σε μεγαλύτερη κλίμακα. Την περασμένη εβδομάδα, η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ σχεδόν κατέρρευσε λόγω των αποφάσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δασμολογική πολιτική» .
Η ώρα του ευρώ και των ευρωομολόγων
Το ευρώ έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 10% έναντι του δολαρίου, μέχρι στιγμής φέτος. «Το ενιαίο νόμισμα θα συνεχίσει να αυξάνεται βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με την αγορά. «Η ζημιά που θα μπορούσε να κάνει ο εμπορικός πόλεμος στο αμερικανικό νόμισμα τρομάζει τους επενδυτές, δίνοντας στο ευρώ μεγαλύτερη βαρύτητα ως σημείο αναφοράς της αγοράς», τονίζουν Ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κύκλοι.
Η αμοιβαιοποίηση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρό ανταγωνισμό στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ. «Οι χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές μέσω της έκδοσης κοινών χρεογράφων. Με ευρωομόλογα δηλαδή, η νομισματική ένωση θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Αυτό το βήμα θα μείωνε τα επιτόκια στην ευρωζώνη, προς όφελος της οικονομίας», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Τα ευρωομόλογα είναι φυσικά ευπρόσδεκτα στον χρηματοπιστωτικό κόσμο και ειδικά στο νότο της Ευρωζώνης, αν και χώρες όπως η Γερμανία και οι δορυφόροι της, είναι πιο πιθανό να αντιταχθούν. Μάλλον και οι ΗΠΑ θα τορπιλίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια. Αυτό όμως δείχνει ότι ίσως είναι πιο ώριμη από ποτέ η ώρα για τα ευρωομόλογα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Διαβάστε επίσης: Ρούβλι: Γιατί είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μέχρι στιγμής φέτος