Στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας βούλιαξε τη Δευτέρα το αμερικανικό δολάριο, με τους επενδυτές να αντιδρούν στις επιθέσεις του Donald Trump εναντίον του Jerome Powell, του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Για μία ακόμα φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος επέπληξε τον Powell, διότι δεν χαμήλωσε τα επιτόκια δανεισμού ταχύτερα, παρότι οικονομολόγοι και επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Το αμερικανικό νόμισμα έχει χάσει 10% της αξίας του από την επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο.
Είναι όμως η εξασθένιση του δολαρίου μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου; Πέρυσι, ο Stephen Miran, ο οποίος πλέον είναι ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Trump, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους δασμούς και τις απειλές περί διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας, ώστε να υποχρεώσουν βασικούς εμπορικούς τους εταίρους να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους και συνεπώς να αποδυναμώσουν το δολάριο.
Σύμφωνα με το Gzero, το σκεπτικό πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι το εξής: η παγκόσμια ζήτηση για το δολάριο, δεδομένου ότι είναι το πιο περιζήτητο αποθεματικό στον κόσμο και το κορυφαίο νόμισμα για συναλλαγές, έχει καταστήσει το δολάριο ισχυρό τεχνητά, όπως υποστηρίζει ο Miran και άλλοι οικονομολόγοι. Ως αποτέλεσμα, πλήττονται οι αμερικανικές εξαγωγές και η αμερικανική βιομηχανία. Ένας τρόπος για να επιλυθεί αυτό είναι οι άλλες χώρες να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους.
Μάλιστα, έχει γίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Το 1985, ο Ronald Reagan εκμεταλλεύτηκε την απειλή του αμερικανικού προστατευτισμού, ώστε να υποχρεώσει την Ιαπωνία και τους Ευρωπαίους εταίρους να υπογράψουν τη συμφωνία «Plaza Accord», ανατιμώντας τα νομίσματά τους έναντι ενός δολαρίου που ανέβαινε και προκαλούσε πλήγματα στους Αμερικανούς εξαγωγείς.
Θα μπορούσε άραγε να λειτουργήσει σήμερα μια συμφωνία «Mar-a-Lago»; Οι επικριτές λένε ότι είναι δύσκολο, καθώς θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο τους Ευρωπαίους, τους οποίους ο Trump έχει επιπλήξει ανοιχτά σε πολλά μέτωπα, αλλά και την Κίνα, την οποία οι ΗΠΑ πλέον παρουσιάζει στην καλύτερη ανταγωνιστή και στη χειρότερη εχθρό. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να συμφωνήσει η Κίνα.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι τέτοιο: Και μόνο η απειλή απώλειας της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά και την αμυντική της ομπρέλα αρκεί για να τρομάξει άλλες χώρες και να τις υποχρεώσει να υπογράψουν μια συμφωνία είτε τη θέλουν είτε όχι.
Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Gzero
Διαβάστε επίσης: Δολάριο: Ράλι και μετά σταθεροποίηση