Την προσοχή τους στις αναδυόμενες αγορές στρέφουν τώρα οι επενδυτές

Η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τη Moody's άλλαξε τα δεδομένα - Η JPMorgan αναβάθμισε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών από neutral σε overweight - Σταθερά ανοδικός ο MSCI Emerging Markets

Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο της προσοχής πολλών επενδυτών, καθώς η τάση πώλησης αμερικανικών μετοχών απέκτησε νέα δυναμική, μετά την πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Moody’s.

Η Bank of America προανήγγειλε πρόσφατα ότι οι αναδυόμενες θα αποτελέσουν την «επόμενη ανοδική αγορά».

«Το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, η αποκορύφωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας… τίποτα δε θα λειτουργήσει καλύτερα από τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών», ανέφερε σε σημείωμά της η ομάδα της Bank of America, με επικεφαλής τον επενδυτικό στρατηγικό αναλυτή Μάικλ Χάρτνετ.

Παρομοίως, η JPMorgan αναβάθμισε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών από neutral σε overweight πρόσφατα, επικαλούμενη τη βελτίωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η κλονισμένη εμπιστοσύνη στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, η οποία επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα με την πώληση αμερικανικών ομολόγων, μετοχών και δολαρίων, έχει τροφοδοτήσει την αισιοδοξία για τις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης MSCI Emerging Markets, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές μεγάλων και μεσαίων εταιρειών σε 24 αναδυόμενες αγορές, έχει σημειώσει άνοδο 8,55% από την αρχή του έτους.

CNBC

Αυτό συγκρίνεται με την άνοδο 1% του αμερικανικού δείκτη αναφοράς S&P 500 κατά την ίδια περίοδο.

Η διαφορά ήταν ακόμη πιο έντονη τις εβδομάδες μετά τις 2 Απριλίου, όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «αμοιβαία» δασμολογικά μέτρα τόσο σε φίλους όσο και σε εχθρούς.

Ενώ οι περισσότεροι δείκτες αναφοράς σημείωσαν πτώση σε όλους τους τομείς τις ημέρες αμέσως μετά τις 2 Απριλίου, την εβδομάδα που ακολούθησε παρατηρήθηκε μια απόκλιση μεταξύ των μετοχών των αναδυόμενων αγορών και των μετοχών των ΗΠΑ. Μεταξύ 9 και 21 Απριλίου, ο S&P 500 σημείωσε πτώση άνω του 5%, ενώ ο δείκτης MSCI Emerging Markets αυξήθηκε κατά 7%.

Παρόλο που οι μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ ανέκαμψαν ελαφρώς από τότε, η πρόσφατη υποβάθμιση της Moody’s αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών. Τη Δευτέρα 19 Μαΐου, η απόδοση των 30ετών ομολόγων των ΗΠΑ ξεπέρασε για λίγο το 5%, φτάνοντας σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί από τον Νοέμβριο του 2023, ενώ οι μετοχές των ΗΠΑ έσπασαν επίσης την πενθήμερη ανοδική πορεία τους την επόμενη μέρα.

Τα πρόσφατα γεγονότα ενίσχυσαν την ανάγκη για μεγαλύτερη γεωγραφική διαφοροποίηση, σύμφωνα με τον Μάλκολμ Ντόρσον, επικεφαλής της ομάδας ενεργών επενδύσεων της Global X ETFs.

«Μετά την υποαπόδοση του S&P την τελευταία δεκαετία, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών βρίσκονται σε ιδανική θέση για να υπεραποδώσουν στον επόμενο κύκλο», προσέθεσε.

«Αυτή η πιθανή τέλεια καταιγίδα προέρχεται από ένα ενδεχομένως ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, την εξαιρετικά χαμηλή τοποθέτηση των επενδυτών και την υπερβολική ανάπτυξη σε μειωμένες αποτιμήσεις», δήλωσε στο CNBC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο Ντόρσον, όσον αφορά τη θέση τους, πολλοί Αμερικανοί επενδυτές έχουν επενδύσεις μόλις 3% έως 5% στις αναδυόμενες αγορές, σε σύγκριση με το 10,5% του MSCI Global Index, ο οποίος καταγράφει την απόδοση των μεγάλων και μεσαίων εταιρειών σε 23 ανεπτυγμένες αγορές.

Οι αναδυόμενες αγορές διαπραγματεύονται επίσης σε 12 φορές της τιμής προς τα μελλοντικά κέρδη «και με μεγαλύτερη από τη συνήθη έκπτωση» σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της JPMorgan.

Μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, ο Ντόρσον πιστεύει ότι η Ινδία προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και υπογράμμισε τη φθηνή αποτίμηση της Αργεντινής. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών όπως η Ελλάδα και η Βραζιλία συνέβαλε επίσης στο να γίνουν πιο ελκυστικές, προσέθεσε.

«Μπορεί να βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εναλλαγής», δήλωσε ο Μοχίτ Μιρπούρι, διαχειριστής μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στην SGMC Capital.

«Μετά από χρόνια υπεραπόδοσης των ΗΠΑ, οι παγκόσμιοι επενδυτές αρχίζουν να αναζητούν αλλού διαφοροποίηση και μακροπρόθεσμες αποδόσεις, και οι αναδυόμενες αγορές επιστρέφουν δυναμικά στο προσκήνιο», προσέθεσε.

Η αποδυνάμωση του δολαρίου ΗΠΑ — υπό την πίεση των δημοσιονομικών ανησυχιών και του αυξανόμενου χρέους — έχει ιστορικά υποστηρίξει τις ροές προς τις αναδυόμενες αγορές και τη σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, δήλωσε ο Ολά Ελ Σαγουαρμπί, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη VanEck.

Αλλά τι θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την τρέχουσα αισιοδοξία από προηγούμενες ανοδικές τάσεις των αναδυόμενων αγορών που τελικά εξαντλήθηκαν;

«Έχουμε δει στο παρελθόν ανακάμψεις των αναδυόμενων αγορών που τελικά έχασαν τη δυναμική τους, συχνά επειδή τροφοδοτούνταν από βραχυπρόθεσμους μακροοικονομικούς καταλύτες», δήλωσε ο ίδιος.

Ο τρέχων κύκλος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός λόγω του συνδυασμού των πολύ χαμηλών αποτιμήσεων, της ιστορικά χαμηλής θέσης των επενδυτών και της πιο βιώσιμης διαρθρωτικής προόδου σε βασικές αγορές, ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ινδίας η οποία βασίζεται στην εγχώρια ζήτηση.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: UBS: Πώς να επενδύσετε στα μπρος-πίσω του Donald Trump

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ