Nvidia vs Microsoft: Η μεγάλη κούρσα για το ορόσημο των $4 τρισ. στην εποχή του ΑΙ

Η Nvidia ανέκτησε τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο, αλλά η Microsoft ακολουθεί με ανάλογη δυναμική – Τα τεχνολογικά και επιχειρηματικά ρίσκα που αντιμετωπίζει ο κάθε κολοσσός και οι προβλέψεις για τις μετοχές

Μετά από μια περίοδο έντονων πιέσεων, οι τεχνολογικές μετοχές έχουν ανακτήσει τη δυναμική τους στην Wall Street, στέλνοντας έτσι τον S&P 500 και τον Nasdaq σε νέα υψηλά.

Με τον τρόπο αυτό αναβίωσε και η… αέναη κόντρα μεταξύ της Nvidia και την Microsoft για την κορυφή, με τον γίγαντα των μικροτσίπ ΑΙ να ανακτά την Πέμπτη τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας στον κόσμο με αξία ύψους 3,92 τρισ. δολαρίων. Η Microsoft, ωστόσο, ακολουθεί πολύ κοντά, με αξία στα 3,7 τρισ. δολάρια.

Βέβαια, για πολλούς αναλυτές πλέον το ερώτημα δεν βρίσκεται στο ποια από τις δυο θα κερδίσει την κούρσα, αλλά ποια θα καταφέρει να γίνει η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που θα «σπάσει» το μυθικό όριο των 4 τρισ. δολαρίων.

Η έκρηξη του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο βασικός παράγοντας πίσω από την εκρηκτική άνοδο της Nvidia, κυρίως την τελευταία διετία. Στην περίπτωση της Microsoft, όμως, η διαδρομή είναι πιο σύνθετη και η απόδοση πιο αβέβαιη, όπως σχολιάζει η WSJ.

Η Microsoft είναι μια πολύ μεγαλύτερη εταιρεία από τη Nvidia όσον αφορά τα ετήσια έσοδα και βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο της αλυσίδας όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia ευημερεί επειδή κάθε εταιρεία που θέλει να αξιοποιήσει το AI πρέπει πρώτα να προμηθευτεί τους επεξεργαστές της. Η Microsoft, από την άλλη, εξαρτάται από τη διάθεση ενός μεγάλου αριθμού πελατών – τόσο επιχειρήσεων όσο και καταναλωτών – να πληρώσουν επιπλέον για υπηρεσίες AI.

Για να συμβεί αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να εξελιχθεί σε ένα ουσιαστικά μετασχηματιστικό εργαλείο, πλήρως ενσωματωμένο στην καθημερινή εταιρική δραστηριότητα, όπως είχε συμβεί δεκαετίες πριν με τα Windows και το Word.

Ο κομβικός ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό δεν είναι ζήτημα «αν» αλλά «πότε». Όμως το «πότε» έχει σημασία, ειδικά τώρα που η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft έχει αυξηθεί κατά 1 τρισ. δολάρια μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Στα επίπεδα των 4 τρισ. δολαρίων, η μετοχή της Microsoft θα διαπραγματεύεται με τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή σε σχέση με τα αναμενόμενα κέρδη της εδώ και πάνω από 20 χρόνια!

Αυτό δεν αφήνει περιθώρια για λάθη και μόλις περιορισμένα περιθώρια ακόμη και για προσωρινές αναταράξεις. Και τέτοιες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται.

Η πρώιμη συνεργασία της Microsoft με την OpenAI της επέτρεψε να αποκτήσει πλεονεκτική θέση στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, ενσωματώνοντας την τεχνολογία του ChatGPT στα δικά της προϊόντα.

Ωστόσο, αυτή η σχέση βρίσκεται πλέον σε φάση τριβών. Η OpenAI επιδιώκει να τροποποιήσει την ασυνήθιστη εταιρική της δομή και να μετατραπεί σε μια πλήρως κερδοσκοπική επιχείρηση (ένα θέμα που έχει πυροδοτήσει και την νομική της κόντρα με τον Έλον Μασκ), μέρος μιας μακράς προσπάθειας απεξάρτησής της από έναν χρηματοδότη που είναι ταυτόχρονα και ανταγωνιστής.

Ακόμα πιο ανησυχητικό για τη Microsoft είναι το γεγονός ότι η OpenAI έχει το δικαίωμα να περιορίσει την πρόσβαση στις μελλοντικές της τεχνολογίες όταν φτάσει στο στάδιο της λεγόμενης «γενικής τεχνητής νοημοσύνης» – ένα ασαφές αλλά κρίσιμο ορόσημο που θα μπορούσε να στερήσει από τη Microsoft τον βασικό μοχλό της AI στρατηγικής της.

Επιπλέον, η Microsoft φέρεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ανάπτυξη δικών της μικροτσίπ AI, που θα μείωναν την εξάρτησή της από τη Nvidia. Την περασμένη Τετάρτη, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει την απόλυση 9.000 εργαζομένων, επιπλέον των 6.000 που είχαν απομακρυνθεί τον Μάιο.

Αν και πολλοί ακόμη τεχνολογικοί όμιλοι έχουν προβεί σε περικοπές προσωπικού για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα τους και να επενδύσουν περισσότερα κονδύλια στην τεχνητή νοημοσύνη, η Microsoft φαίνεται πως έχει ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσει.

Σύμφωνα με δεδομένα της S&P Global Market Intelligence, η Microsoft εμφανίζει τα χαμηλότερα ετήσια έσοδα ανά εργαζόμενο μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών, με εξαίρεση την Amazon. Για να φτάσει στο επίπεδο της Alphabet (μητρικής της Google) με βάση αυτόν τον δείκτη, θα έπρεπε να μειώσει το προσωπικό της κατά 84.000 θέσεις.

Όμως η μείωση του κόστους έχει τα όριά της. Η Microsoft πρέπει τελικά να μετατρέψει την τεχνητή νοημοσύνη από «συμπλήρωμα» σε βασικό συντελεστή εσόδων.

Όπως εξηγεί η WSJ επικαλούμενη εκτιμήσεις των αναλυτών της Visible Alpha, τα έσοδα της Microsoft από υπηρεσίες AI στο Azure ανήλθαν στα 11,5 δισ. δολάρια για τη χρήση που μόλις έκλεισε – υπερδιπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε μόλις 4% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Αυτή η περιορισμένη συμβολή του AI παρέχει πάντως ένα είδος προστασίας, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν αποδώσει ή δεν αναπτυχθεί όπως προσδοκούν οι πιο αισιόδοξοι.

Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη δυαδική εξάρτηση της Nvidia. Οι ετήσιες πωλήσεις της έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια και αναμένεται να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 32% ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια.

Όμως αυτή η δυναμική μπορεί να καταρρεύσει απότομα, αν η ζήτηση για AI δεν υλοποιηθεί από τους μεγάλους πελάτες της ή αν εμφανιστούν τεχνολογικές καινοτομίες που καταστήσουν τα μικροτσίπ της λιγότερο αναγκαία.

Η Nvidia έχασε 20% της χρηματιστηριακής της αξίας μέσα σε μόλις μία εβδομάδα τον Ιανουάριο, όταν φήμες από την κινεζική startup DeepSeek υπέδειξαν ότι προηγμένα μοντέλα AI θα μπορούσαν να παραχθούν ευκολότερα και φτηνότερα χωρίς την ανάγκη να δαπανηθούν δισεκατομμύρια για επεξεργαστές Nvidia.

Ωστόσο, τα κεφαλαιουχικά πλάνα που έχουν ανακοινώσει οι μεγαλύτεροι πελάτες της Nvidia δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Η Microsoft, από την άλλη, χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη να εξελιχθεί όντως και γρήγορα σε στρατηγικό κομμάτι της λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων.

Η εταιρεία πίσω από τα Windows και το Office διαθέτει το μέγεθος και τους πόρους για να το επιτύχει. Δεν είναι όμως σαφές αν αυτό θα συμβεί με τον ρυθμό που απαιτείται για να δικαιολογήσει τη διαρκώς αυξανόμενη αποτίμησή της.

Οι εκτιμήσεις για τις μετοχές

Η μετοχή της Nvidia διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 159 δολάρια, με αρκετούς αναλυτές να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία της, λόγω της ηγετικής θέσης της εταιρείας στον κλάδο των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης.

Ο μέσος στόχος 12μήνου τοποθετείται περίπου στα 176 δολάρια, δηλαδή άνοδος άνω του 10% από τα τρέχοντα επίπεδα. Κορυφαίες εκτιμήσεις, όπως αυτές της Loop Capital, ανεβάζουν τον στόχο στα 250 δολάρια, ενώ η Mizuho και η Melius Research βλέπουν τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 185 και 205 δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Microsoft διαπραγματεύεται πάνω από τα 498 δολάρια, με πιο μετριοπαθείς προβλέψεις. Οι μέσες εκτιμήσεις 12μήνου ανέρχονται στα 525–530 δολάρια, δηλαδή προσδοκώμενη άνοδο μόλις κατά 5–6%. Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη προέρχεται από την Wedbush Securities, η οποία ανεβάζει τον στόχο έως τα 600 δολάρια, στηριζόμενη στην ανάπτυξη των υπηρεσιών AI μέσω του Azure και της συνεργασίας με την OpenAI.

Συνολικά, δηλαδή, η Nvidia προσφέρει με τα τωρινά δεδομένα υψηλότερη αναμενόμενη απόδοση, αλλά με μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο πτώσης της ζήτησης για μικροτσίπ AI. Η Microsoft, αν και πιο σταθερή, θα πρέπει να μετατρέψει την τεχνητή νοημοσύνη σε βασική πηγή εσόδων για να δικαιολογήσει υψηλότερες αποτιμήσεις.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Έκλεισε το Deal εκατομμυρίων ευρώ - Στα χέρια ξένων επενδυτών το νοσοκομείο Ευαγγελισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ