Υποχώρησαν τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ λόγω φόβων για ύφεση

Πτώση σημειώνει το γεν καθώς ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας υποσχέθηκε να διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή πολιτική

Πτώση σημειώνουν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, ενώ το δολάριο ενισχύεται, μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και τα οποία έδειξαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάιο, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για ενδεχόμενη ύφεση.

Πτώση σημειώνει το γεν καθώς ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας υποσχέθηκε να διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή πολιτική.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν κάτω από το βασικό επίπεδο των 2.000 δολαρίων λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών της αγοράς ότι η Fed θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ολοκληρώσουν την διήμερη συνεδρία τους στις 3 Μαΐου.

Τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα αυξήσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για μια αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αλλά τα πιο σημαντικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή και θα αφορούν την έκταση της έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζών, δήλωσε ο Marc Chandler, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην Bannockburn Global Forex, στη Νέα Υόρκη.

«Η αίσθησή μου είναι ότι η αγορά εργασίας και ο ΔΤΚ θα ευνοούσαν τη Fed να αυξήσει ξανά τα επιτόκια. Ωστόσο, αυτό που έκανε την αγορά να κάνει δεύτερες σκέψεις είναι η έκταση της σύσφιξης του δανεισμού», είπε.

«Είδαμε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκε μείωση ρεκόρ στα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια», πρόσθεσε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν 69,3% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο, σύμφωνα με το τεχνικό εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Με τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση να αυξάνονται, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα που πυροδότησε η ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου θα κάνει δυσκολότερες τις πιστωτικές συνθήκες.

Στην Γουόλ Στριτ, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,11%, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,57% και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,32%, ενώ υποχωρούσε αρχικά κατά 0,92%.

Διαβάστε επίσης: Επαλήθευση ιδιωτικού χρέους: Το μεγάλο ζήτημα και ενδεχόμενος μηχανισμός επίλυσης

ΚΥΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ