Στάσιμο το ράλι δολαρίου μετά τις προειδοποιήσεις από Τόκιο και Σεούλ

Οι δηλώσεις των οικονομικών αξιωματούχων της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας για παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος για στήριξη των νομισμάτων τους προσέφερε μικρό στήριγμα στο γιέν

Πιέσεις δέχεται και σήμερα το δολάριο, αν και συγκρατημένες, για δεύτερη συνεδρίαση, μετά από μία σειρά προειδοποιήσεων από τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας εν μέσω της απότομης πτώσης του γιέν και του γουόν. 

Οι δηλώσεις των οικονομικών αξιωματούχων της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας για παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος για στήριξη των νομισμάτων τους προσέφερε μικρό στήριγμα στο γιέν. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιαπωνίας ειδικός σε νομισματικά θέματα Μασάτο Κάντα είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών του G7 επανεπιβεβαίωσαν τη στάση τους ότι η υπερβολική μεταβλητότητα των νομισμάτων δεν είναι επιθυμητή. 

Τα ισχυρά αμερικανικά οικονομικά στοιχεία και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ώθησαν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις προοπτικές μείωσης των επιτοκίων από την Fed μεταθέτοντας τις προσδοκίες τους για μετά το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν τον ρόλο του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου. 

«Οι δηλώσεις των οικονομικών αξιωματούχων της Ιαπωνίας και της Ν.Κορέας δείχνουν ότι οι δύο χώρες προσανατολίζονται σε παρέμβαση στην αγορά ξένου συναλλάγματος, ενώ την ίδια στιγμή ευελπιστούν ότι το κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει την αξιοπιστία των λεκτικών τους παρεμβάσεων», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της MUFG, Λι Χάρντμαν. 

Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύθηκε στο 153,96 έναντι του δολαρίου στη σημερινή συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί και πολύ από το χαμηλό 34 ετών που άγγιξε την Τρίτη, στα 154,79 γιέν. 

Το γιέν έχει απωλέσει περίπου 8,3% της αξίας του έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2024, όμως έχει υποχωρήσει και έναντι άλλων νομισμάτων, όπως 5% έναντι του ευρώ και 7% έναντι του κινεζικού γιουάν. Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά ξένου συναλλάγματος ήταν στα τέλη του 2022, δαπανώντας 60 δισ.δολάρια για τη στήριξη του γιέν. 

Το ευρώ διαμορφώνεται στο 1,0672 έναντι του δολαρίου με οριακή άνοδο, έχοντας αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται από το χαμηλό πενταμήνου που άγγιξε την Τρίτη. 

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί ελαφρώς στις 105,89 μονάδες, χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται από το στενό πλαίσιο διακύμανσης και το υψηλό πεντέμισι μηνών των 106,51 μονάδων που άγγιξε την Τρίτη. Ο δείκτης ενισχύεται φέτος 4,5%. 

Οι αγορές προεξοφλούν τώρα μειώσεις επιτοκίων από την Fed της τάξης των 50 μονάδων βάσης για φέτος συγκριτικά με τις αρχικές προσδοκίες για τουλάχιστον έξι μειώσεις στις αρχές του έτους. Οι traders βλέπουν το Σεπτέμβριο ως την πιο πιθανή ημερομηνία για την έναρξη των επιτοκιακών μειώσεων από την Φέντεραλ Ριζέρβ και όχι πλεόν τον Ιούνιο όπως αναμενόταν πριν από δύο περίπου εβδομάδες. 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Fed, η αμερικανική οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε ελαφρώς από τα τέλη Φεβρουαρίου έως αρχές Απριλίου και οι επιχειρήσεις έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι αναμένουν τις πληθωριστικές πιέσεις να συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.     

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Γιατί το ακριβό πετρέλαιο ήρθε για να μείνει και χωρίς τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ