Οι δίδυμοι που έκαναν τον Τραμπ να… αγαπήσει τα cryptos

Οι πρώτοι χρηματοδότες του Facebook, Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος, οι δωρεές εκατομμυρίων και τα κρυπτονομίσματα

“Scam”. Έτσι αποκαλούσε πριν από μερικά χρόνια ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τα κρυπτονομίσματα, μιλώντας για «μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί» και ζητώντας παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών. Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος ζητά «όλα τα εναπομείναντα Bitcoin να φτιαχτούν στις ΗΠΑ» και κατηγορεί τον πρόεδρο Μπάιντεν για «μίσος με το Bitcoin που βοηθά την Κίνα, τη Ρωσία και την ακραία κομμουνιστική αριστερά». Τι μπορεί να συνέβη για αυτή τη στροφή 180 μοιρών;

Κατά κάποιους, αυτή η μεταστροφή οφείλεται στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν έχει κηρύξει ένα είδος «πολέμου» στα κρυπτονομίσματα, με σκοπό να σταματήσει τη διακίνηση μαύρου χρήματος.  Και σε ό,τι κάνει ο Μπάιντεν, ο Τραμπ πρέπει να είναι αντίθετος. Κατά τους περισσότερους, ωστόσο, τα κρυπτονομίσματα φρόντισαν να κάνουν πιο… ελκυστικά στον Τραμπ δύο crypto-billionaires. Ο λόγος για τους Τάιλερ και Κάμερον Γουίνκλβος.

Πώς κατάφεραν όμως να τον μεταπείσουν; Οι δίδυμοι επιχειρηματίες, ιδρυτές του ανταλλακτηρίου Gemini και πρώιμοι επενδυτές στο Bitcoin, έχουν τον… τρόπο τους.  Δώρισαν από 1 εκατομμύριο δολάρια σε bitcoin έκαστος στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ και φρόντισαν να συγκεντρωθούν 12 εκατομμύρια ακόμα. Ο λόγος, όπως εξήγησαν οι ίδιοι, είναι ότι θέλουν να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ στις επόμενες εκλογές, καθώς ο Μπάιντεν είναι persona non grata στους κρυπτοφαν και τους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα, όπως οι ίδιοι.

Η «λεπτομέρεια» είναι ότι οι Γουίνκλβος κατάφεραν να πείσουν –έστω και εν αγνοία του- τον Τραμπ να κάνει την πρώτη του συναλλαγή με Bitcoin. Αυτό, επειδή δώρισαν τα 1+1 εκατ. δολάρια σε κρυπτονόμισμα στο επιτελείο, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό πιστώθηκε σε κάποιο λογαριασμό. Τα χρήματα, ωστόσο, έπρεπε να επιστραφούν καθώς ο νόμος στις ΗΠΑ δεν επιτρέπει δωρεές άνω των 838.000 δολαρίων. Έτσι, το εκλογικό επιτελείο του Τραμπ επέστρεψε τα χρήματα, αν και δεν μάθαμε με ποιο τρόπο. Αν δηλαδή τα επέστρεψε ως bitcoin ή κράτησαν τα κρυπτονομίσματα και επέστρεψαν το ποσό.

Νωρίτερα, οι Γουίνκλβος είχαν φροντίσει να γίνουν ελκυστικοί στον Τραμπ. Αυτό, το κατάφεραν καλώντας τους κρυπτοφαν και επενδυτές του κύκλου τους να ενισχύσουν την καμπάνια του Ρεπουμπλικανού, κηρύσσοντας «πόλεμο» στον Μπάιντεν επειδή… «κήρυξε πόλεμο στα κρυπτονομίσματα». Ενδεχομένως, δε, να έχουν βάλει και το «χεράκι» τους στο λανσάρισμα του κρυπτονομίσματος από τον γιο του Ντόναλντ Τραμπ, Μπάρον μαζί με τον «σατανικό μάνατζερ της φαρμακοβιομηχανίας» Ντέιβιντ Σκρέλι.

Και ποιοι είναι οι δίδυμοι Γούινκλβος; Τον Τάιλερ και τον Κάμερον Γουίνκλβος, το ευρύ κοινό τους γνώρισε από την ταινία “The Social Network”. Από εκεί έγινε γνωστό ότι αυτοί ήταν οι πρώτοι χρηματοδότες του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, από τον οποίο ζήτησαν να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του Facebook. Αυτός πήρε την ιδέα, το έκανε, αλλά στην πορεία κατάλαβε ότι θα έπρεπε να το κάνει μόνος του. Έτσι, τους… εγκατέλειψε και ίδρυσε αυτό που θα γινόταν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη. Φυσικά, οι τρεις τους οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, διεκδικώντας την “πατρότητα” του Facebook και έφτασαν σε συμβιβασμό με τους δίδυμους να παίρνουν τελικά μια παχυλή αποζημίωση. Μετά από 4 χρόνια σκληρής –πολύ σκληρής- δικαστικής διαμάχης, έλαβαν 65 εκατομμύρια δολάρια από τη Meta ως αποζημίωση.
Οι Γουίνκλβος, οι οποίοι είναι δίδυμοι, επένδυσαν τεράστιο μέρος της περιουσίας τους στα κρυπτονομίσματα. Και μάλιστα ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν στο bitcoin, δημιουργώντας ένα από τα πρώτα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων του κόσμου και χτίζοντας μια κρυπτο-αυτοκρατορία.

Οι δίδυμοι αγόρασαν Bitcoin όταν η τιμή του ήταν στα 10 δολάρια και έτσι αναδείχθηκαν πολύ νωρίς, το 2017, ως οι πρώτοι κρυπτοδισεκατομμυριούχοι του πλανήτη. Εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους περίπου 70.000- 100.000  Bitcoin. Έχουν ανοίξει το ανταλλακτήριο Gemini το οποίο κινδύνευσε να τους παρασύρει σε κατάρρευση πέρυσι, όταν το Genesis, κρυπτο-επενδυτικό προϊόν του Μπάρι Σίλμπερτ, στο οποίο παραινούσαν τους πελάτες τους να επενδύσουν κατέρρευσε, αφήνοντας «μαύρη τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στους συνδρομητές του Gemini. Οι δίδυμοι προσέφυγαν στα δικαστήρια εναντίον του Γκίλμπερτ και κέρδισαν. Και τώρα περιμένουν –οι πελάτες τους, δηλαδή- την επιστροφή του δισεκατομμυρίου…

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: 29 τρισ. δολάρια: Οι αναδυόμενες οικονομίες λυγίζουν από το βάρος του χρέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ