Βρετανία: Γίνεται ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που τρομάζουν από το χάος στη Γαλλία

Οι βρετανικές μετοχές βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, οι διακυμάνσεις των ομολόγων έχουν εξανεμιστεί και η αντιστάθμιση έναντι της αδυναμίας της λίρας βρίσκεται σε χαμηλό επτά ετών

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να προσέλθει στις κάλπες την Πέμπτη, οι χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας φαίνεται να αποβάλλουν την πρόσφατη φήμη τους για αστάθεια, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Οι βρετανικές μετοχές βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, οι διακυμάνσεις των ομολόγων έχουν εξανεμιστεί και η αντιστάθμιση έναντι της αδυναμίας της λίρας βρίσκεται σε χαμηλό επτά ετών. Αυτό σηματοδοτεί μια επανεξέταση από τους επενδυτές στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας μετά την απόφαση του 2016 για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια την καταστροφική πρωθυπουργία της Λιζ Τρας το 2022.

Το σκηνικό υποδηλώνει επίσης το άνετο κλίμα με την πιθανότητα ότι οι εκλογές θα δώσουν την εξουσία στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, του οποίου η παραδοσιακή υποστήριξη για υψηλότερους φόρους και συνδικάτα το έχει ιστορικά φέρει σε αντίθεση με τις αγορές.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μοιάζει με νησί σταθερότητας μετά από 10 χρόνια που έμοιαζε με το προβληματικό παιδί της Ευρώπης", δήλωσε ο Shahab Jalinoos, παγκόσμιος επικεφαλής της ανάλυσης συναλλαγματικών ισοτιμιών της UBS Investment Bank στη Νέα Υόρκη. "Από την άποψη της λίρας, αυτό είναι πραγματικά καλό".

Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Franklin Templeton, της Allianz Global Investors και της RBC Wealth Management δηλώνουν ότι θεωρούν τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου ελκυστικά σε σύγκριση με άλλα μέρη της Ευρώπης. 

Η Γαλλία βρίσκεται εν μέσω πρόωρων εκλογών, στις οποίες η ακροδεξιά αναμένεται να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, στέλνοντας τις μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών και εκτοξεύοντας το ασφάλιστρο κινδύνου των γαλλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

Μια δημοφιλής ένδειξη της κατάστασης είναι η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-λίρας. Η στερλίνα αυξήθηκε κατά 0,5% σε περίπου 84 πένες στερλίνας έναντι του ευρώ τον Ιούνιο, φτάνοντας για λίγο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών στα μέσα του μήνα. 

Ενώ το ευρώ ανέκτησε κάποιες από αυτές τις απώλειες στον απόηχο του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία, οι αναλυτές της Barclays βλέπουν ότι το ράλι της στερλίνας θα συνεχιστεί, με προοπτική να φτάσει τις 80 πένες στερλίνας έναντι του ευρώ, ένα επίπεδο που έχουμε να δούμε από το δημοψήφισμα για το Brexit.

Παράλληλα, η τελευταία έρευνα της Bank of America δείχνει ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές προτιμούν σήμερα τις αγορές μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας, με τη Γαλλία να είναι η λιγότερο προτιμώμενη επιλογή. Σημειώνεται ότι η Γαλλία βρισκόταν στην  κορυφή των προτιμήσεων.

Οι επενδυτές μετοχών είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τους κατασκευαστές κατοικιών, καθώς οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί να επαναφέρουν τους υποχρεωτικούς στόχους στέγασης και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς σχεδιασμού.

Με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια σαρωτική νίκη των Εργατικών και μια συντριβή για το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, οι εκλογές είναι πιθανό να μην επηρεάσουν τις αγορές, σύμφωνα με τον Γκρέγκορ Χερτ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Allianz Global Investors.

Η άποψή του αντικατοπτρίζεται στη μεταβλητότητα ενός μήνα για τον FTSE 100, η οποία κυμαίνεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Σε πλήρη αντίθεση, οι διακυμάνσεις του γαλλικού δείκτη CAC 40 εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους και πλέον, στο διάστημα μέχρι τον πρώτο γύρο των εκλογών.

"Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά περιορισμένος, κυρίως επειδή πρόκειται για μια ξεκάθαρη αναμέτρηση", δήλωσε η Σουζάνα Κρουζ, στρατηγικός αναλυτής της Liberum Capital.

Αυτό ακριβώς θέλουν οι επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 14 χρόνια ταραχώδους διακυβέρνησης από το Συντηρητικό Κόμμα, κατά τη διάρκεια των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας επηρεάστηκαν από το πολιτικό δράμα.

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η ψηφοφορία για το Brexit και τα χρόνια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν προκάλεσαν άγριες διακυμάνσεις στη λίρα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2019, εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις αριστερές πολιτικές του πρώην ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, συμπεριλαμβανομένων των εθνικοποιήσεων και των μεριδίων των εργαζομένων σε εταιρείες.

Και τα απανωτά lockdowns για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού, παράλληλα με τη γρήγορη κυκλοφορία εμβολίων στη χώρα, δημιούργησαν περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πιο πρόσφατα, η δέσμη μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών της Τρας αναστάτωσε τις αγορές το 2022. Τα ομόλογα έπεσαν κατακόρυφα, αναγκάζοντας μια έκτακτη παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας (BOE).

Είναι μια ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει το κλίμα ενόψει των εκλογών το γεγονός ότι ο David Zahn, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος σταθερού εισοδήματος της Franklin Templeton, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι τα ομόλογα είναι "ένα ασφαλέστερο μέρος από την Ευρώπη αυτή τη στιγμή".

Δημοσιονομικές άγνωστες πτυχές

Ενώ αυτό είναι μια ωραία κληρονομιά για τον Στάρμερ - και για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες - η προσοχή θα στραφεί στη δημοσιονομική σταθερότητα και στις δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης. 

Τα συνεχή μηνύματα σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν κάνει τους επενδυτές βέβαιους ότι ο Στάρμερ και η επιλογή του για υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς δεν θα κάνουν τίποτα ριζοσπαστικό όσον αφορά τις δαπάνες ή τον δανεισμό. Και οι δύο έχουν υποσχεθεί να βελτιώσουν τους δεσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, ιδίως σε τομείς όπως το εμπόριο και η μετανάστευση.

Οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου επωφελούνται επίσης από τη βραδύτερη στροφή της BOE προς τη χαλάρωση σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι traders βλέπουν τώρα τις πιθανότητες μιας πρώτης μείωσης από την BOE τον Αύγουστο στο 50%, παρά το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια και αναμένεται να το κάνει ξανά μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας προσπάθησε επίσης να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι δεν θα ανατρέψει τα οικονομικά της χώρας εάν το κόμμα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά η δημοσιονομική κατάσταση είχε ήδη επιβαρύνει το κλίμα των επενδυτών πριν από την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. 

Σίγουρα, οι προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και μετά την αλλαγή της ηγεσίας, δεν είναι ακριβώς ρόδινες. Ο Στάρμερ κληρονομεί πιεσμένα δημόσια οικονομικά και τη χειρότερη πτώση του βιοτικού επιπέδου εδώ και δεκαετίες, και το ζήτημα του Brexit που επιβαρύνει τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί. 

Ορισμένες από τις δεσμεύσεις του κόμματος στο μανιφέστο θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν ζημιογόνες για ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών της Βόρειας Θάλασσας υποχώρησαν αφού οι Εργατικοί ανακοίνωσαν σχέδια για έκτακτο φόρο στον τομέα και απέκλεισαν την έκδοση νέων αδειών πετρελαίου, με τις Serica Energy και Enquest να επηρεάζονται περισσότερο. Μια προσφορά για την εξαγορά της International Distribution Services, ιδιοκτήτριας της Royal Mail, θα μπορούσε επίσης να καταρρεύσει.

Οι περισσότεροι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελέσουν καταφύγιο τους επόμενους μήνες από το πολιτικό χάος αλλού, ιδίως καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Οι αγορές φοβούνται περισσότερο την αριστερά από την άκρα δεξιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ