Wall Street: Η επιστροφή της αβεβαιότητας για την αμερικανική οικονομία καταλύτης για τις αγορές

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι δυσκολεύει η πορεία για την ήπια προσγείωση της οικονομίας

Η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου γράφτηκε με μελανά χρώματα για τις αγορές καθώς η αβεβαιότητα για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας υποδαυλίζει τις ανησυχίες, ενώ οι επενδυτές εστιάζουν στην επικείμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και στο μέγεθος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, στις δύσκολες αμερικανικές εκλογές και την ανησυχίες για τις υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις.

Την Παρασκευή η Wall Street έκλεισε καταγράφοντας τη μεγαλύτερη βουτιά του τελευταίου ενάμισι χρόνου. Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε εβδομαδιαία πτώση  της τάξης του  4,2%, τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023. Ο Nasdaq Composite που κυριαρχείται από μετοχές του κλάδου της Τεχνολογίας σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2022 της τάξης του 5,8%.

Οι φόβοι της Wall Street  για την οικονομία

Το κόκκινο πρόσημο στους αμερικανικούς δείκτες την Παρασκευή έδωσαν τα πολυαναμενόμενα στοιχεία για τις προσλήψεις πλην αγροτικού τομέα τον Αύγουστο που έδειξαν ότι η δυναμική της αγοράς εργασίας επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Οι επενδυτές τώρα εκτιμούν ότι δυσχεραίνει για την Federal Reserve ο δρόμος προς την ήπια προσγείωση της οικονομίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας λέγοντας ότι «δεν βλέπω τα κόκκινα φανάρια να αναβοσβήνουν». Μιλώντας στο Texas Tribune Festival στο Όστιν είπε ότι«βλέπουμε λιγότερη φρενίτιδα όσον αφορά τις προσλήψεις και τις κενές θέσεις εργασίας, αλλά δεν βλέπουμε ουσιαστικές απολύσεις. Είμαι προσεκτική στον καθοδικό κίνδυνο τώρα από την πλευρά της απασχόλησης, αλλά αυτό που νομίζω ότι βλέπουμε, και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, είναι μια καλή, σταθερή οικονομία».

Η Fed αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή της στις 17-18 Σεπτεμβρίου, αλλά τα στοιχεία αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι υψηλά επιτόκια έχουν ήδη αρχίσει να πιέζουν την οικονομία. Το φάντασμα της ύφεσης ξαναβγαίνει από τον ντουλάπι, σενάριο απευκταίο από τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν οδηγήσει τον S&P 500 σε υψηλά ρεκόρ φέτος  υπό την προοπτική της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων σε μια οικονομία που αναπτύσσεται και αντέχει.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι παραμένουμε σε πορεία ήπιας προσγείωσης, αλλά σαφώς υπάρχουν περισσότεροι καθοδικοί κίνδυνοι στους οποίους οι αγορές θα είναι ευαίσθητες», δήλωσε στο Reuters ο Άγγελος Κουρκάφας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Edward Jones. «Η προσδοκία για αυξημένη μεταβλητότητα είναι ρεαλιστική».

Αυτό είναι και το σήμα που εξέπεμψε ο δείκτης Cboe Market Volatility, ή«δείκτης φόβου» της Wall Street όπως είναι γνωστός στη χρηματιστηριακή αργκό, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και σχεδόν ένα μήνα την Παρασκευή.

«Υπάρχει ανησυχία ότι η Fed δεν πρόκειται να αντιδράσει αρκετά γρήγορα ή αρκετά πιο δυναμικά για να βοηθήσει στην αποτροπή κάτι πιο δυσοίωνου» σημειώνει ο Κήθ Λέρνερ , συν-επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Truist Advisory Services.

Το μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων

Η συζήτηση για το ύψος της πρώτης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων δεν έχει κατευνάσει αν και τα τελευταία στοιχήματα στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων δίνουν 70% πιθανότητες για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και 30% για 50 μονάδες βάσης.

«Οι αγορές προσπαθούν να κατανοήσουν, όπως ακριβώς και η Fed,  αν τα στοιχεία για τη μισθοδοσία του Αυγούστου αντικατοπτρίζουν μια αγορά εργασίας που ομαλοποιείται προς τα προ πανδημίας επίπεδα ή αν είναι ενδεικτικά μιας οικονομίας που χάνει επικίνδυνα την δυναμική» σχολιάζει ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial.

Οι αναλυτές της Citi θεωρούν ότι δικαιολογεί μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. «Το συμπέρασμα από το εύρος των στοιχείων της αγοράς εργασίας είναι σαφές η αγορά εργασίας επιβραδύνεται σε ένα κλασικό μοτίβο που προηγείται της ύφεσης», έγραψαν οι αναλυτές της Citi.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ότι προχωρά «πολύ μακριά και πολύ γρήγορα» με τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και επιδεινώνει το πρόβλημα του πληθωρισμού.

Εάν ήταν υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed  θα ψήφιζε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, «επειδή πιστεύω ότι το παράκαναν και ότι αυτό θα βοηθούσε πραγματικά στο θέμα του πληθωρισμού και της απασχόλησης».

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πιστεύει ότι η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα πρέπει να είναι στο τραπέζι, ανεξάρτητα από το ποσοστό των προσλήψεων πλην αγροτικού τομέα ο Στίγκλιτς  απάντησε: «Ναι».

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν την εβδομάδα που έρχεται και θα ρίξουν περισσότερο φως για τις αποφάσεις της Fed.

Οι αποτιμήσεις

Οι ανησυχίες για την αποτίμηση επανεμφανίζονται επίσης. Ο S&P 500, ο οποίος έχει σημειώσει άνοδο άνω του 13% φέτος, διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς κέρδη σχεδόν 21 φορές τις αναμενόμενες μελλοντικές εκτιμήσεις κερδών 12 μηνών από την Πέμπτη, πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 15,7, σύμφωνα με την LSEG Datastream.

Παρά την πρόσφατη πτώση, ο τεχνολογικός τομέας του S&P 500, μακράν η μεγαλύτερη ομάδα του δείκτη,  διαπραγματεύεται πάνω από 28 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 21,2.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες επιχειρήσεις να υπολογίζουν την τεχνητή νοημοσύνη και να αναρωτιούνται αν αξίζει πραγματικά το κόστος, γεγονός που θα επιβαρύνει τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας» σημειώνει  ο Mark Travis, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Intrepid Capital Management.

Πετρέλαιο

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν κατά 1,63 δολ. ή 2,24% στα 71,06 δολ. το βαρέλι την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Δεκέμβριο του 2021. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 1,48 δολ. την Παρασκευή, ή 2,14%, στα 67,67 δολ., το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2023.

Η Goldman Sachs διατήρησε το εύρος του αργού πετρελαίου Brent στα 70-85 δολάρια το βαρέλι και προβλέπει ότι η τιμή του Brent τον Δεκέμβριο του 2025 θα διαμορφωθεί στα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ αναθεώρησε τις προσδοκίες της και εκτιμά ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο αντί τον Οκτώβριο.

Η αγορά ομολόγων

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Παρασκευή μετά την έκθεση του Αυγούστου για τις προσλήψει, η οποία έδειξε μια χαλάρωση της αγοράς εργασίας, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σχεδόν κατά 2 μονάδες βάσης στο 3,716% και του 2ετούς  ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από 9 μονάδες βάσης στο 3,654%.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Σηκώνουν μανίκια στην Οικονομικών – Ποτ πουρί θεμάτων στην ατζέντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ