Προσγείωση μετά το νέο υψηλό της Παρασκευής για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Πτώση άνω του 2% για τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου - Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης

Στο κόκκινο άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, κλείνοντας σήμερα τις συναλλαγές του Σεπτεμβρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% στις πρώτες συναλλαγές και αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 0,17%  στις 527,19 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να είναι οι μεγαλύτεροι υστερούντες, με πτώση άνω του 2%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με οριακή άνοδο 0,03%, ο γερμανικός DAX -0,22%, ο γαλλικός CAC 40 χανει 0,61%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,92% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σχεδόν αμετάβλητος -0,01%.

Το αδιάφορο ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται μετά το νέο υψηλό ρεκόρ για τον Stoxx 600 την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές πήραν ώθηση από την ανακοίνωση της Κίνας την περασμένη εβδομάδα μιας σειράς μέτρων τόνωσης της οικονομίας που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν άνοδο άνω του 7%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 4,64%, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν βασικά οικονομικά στοιχεία από τις δύο χώρες.

Η επίσημη μέτρηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών της Κίνας διαμορφώθηκε στο 49,8 για τον Σεπτέμβριο, καλύτερα από το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, η εκτύπωση σηματοδότησε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης για τον τομέα της μεταποίησης στην Κίνα.

Ξεχωριστά στοιχεία από την Ιαπωνία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ξεπερνώντας την πτώση 0,4% του προηγούμενου μήνα.

Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια παρέμειναν αμετάβλητα το βράδυ της Κυριακής, αφού οι κυριότεροι αμερικανικοί μέσοι όροι κατέγραψαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Εντός της ημέρας ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον γερμανικό πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις, το  ιταλικό ποσοστό πληθωρισμού και τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Αναθεωρήθηκε προς τα κάτω το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου - Προβληματισμός για τον Στάρμερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ