Με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή οι επενδυτές, επιχειρούν, όπως κάθε φορά που προκύπτουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, να διαφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ. Οι πυραυλικές επιθέσεις των Ιρανών σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, στην καρδιά δηλαδή του ισραηλινού κράτους, προκάλεσαν πλήγμα και στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε μαζί με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων χθες Τρίτη, καθώς οι επενδυτές απέφευγαν τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο λόγω των ανησυχιών για την προσφορά.
Ο χρυσός, ένα από τα πρώτα assets που παραδοσιακά στρέφεται η επενδυτική κοινότητα σε περιόδους αυξημένων κινδύνων, σταθεροποιήθηκε μετά την άνοδο της Τρίτης, με τις αγορές να σταθμίζουν τα πιθανά επόμενα βήματα σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά τη δέσμευση του Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα κατά των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν.
Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός
Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματευόταν γύρω στα 2.660 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έκλεισε 1,1% υψηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την κίνηση «μεγάλο λάθος» και υποσχέθηκε να κάνει το Ιράν να «πληρώσει γι’ αυτό». Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, προειδοποίησαν ήδη το Ιράν εναντίον των «συνεπειών» της επίθεσης που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προσθέτοντας πως διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση Νετανιάχου για ανταπόδοση.
«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις συχνά προκαλούν άμεσες αντιδράσεις στην αγορά, αλλά αυτές τείνουν να αντιστρέφονται εάν δεν επηρεάζονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Τσαρού Τσανάνα, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Capital Markets Pte, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο χρυσός παραμένει μια ελκυστική αντιστάθμιση κινδύνου. «Κατά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν στη συνέχεια, η βασική ανησυχία θα ήταν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης, ιδίως εάν τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν αποτελούσαν στόχο».
Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 30% φέτος, σημειώνοντας μια σειρά από υψηλά ρεκόρ. Τα πρόσφατα κέρδη έχουν τροφοδοτηθεί από την προσδοκία για χαλάρωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία τον περασμένο μήνα ξεκίνησε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της με μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.
Παράλληλα με την περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, οι επενδυτές θα λάβουν υπόψη την τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται την Παρασκευή, η οποία μπορεί να δώσει σοβαρές ενδείξεις σχετικά με το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Fed. Οι διαπραγματευτές swaps στοιχηματίζουν σε μία στις τρεις πιθανότητες ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε νέα μείωση κατά μισή μονάδα τον Νοέμβριο.
Ο χρυσός spot είχε μικρή μεταβολή στα 2.660,15 δολάρια ανά ουγγιά στις 10:23 π.μ. στη Σιγκαπούρη, κάτω από το ιστορικό υψηλό των 2.685,58 δολαρίων που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα.
Σε άνοδο το δολάριο
Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ αυξήθηκε, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν λιγότερο επικίνδυνα μέρη για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι καθώς η κλιμάκωση της βίας αύξησε τις ανησυχίες για την προσφορά.
Πέρα από τις γεωπολιτικές ανησυχίες, οι Αμερικανοί επενδυτές ανησυχούσαν για τις συνέπειες του τυφώνα Helene και τη διακοπή περίπου της μισής ωκεάνιας ναυσιπλοΐας των ΗΠΑ λόγω απεργίας των λιμενεργατών στις ανατολικές ακτές και τις ακτές του Κόλπου μετά την παρέλευση της μεταμεσονύκτιας προθεσμίας, χωρίς να υπάρχει ένδειξη για νέα συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των λιμανιών.
Απώλειες στα cryptos
H κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή προκάλεσε απώλειες και για το Bitcoin, που υποχώρησε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχεδόν ένα μήνα, καθώς τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κατέρρευσαν, ενώ η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε, υπονομεύοντας το επιχείρημα ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αποτελούν καταφύγιο.
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα υποχώρησε έως και 5,7% στα 60.168 δολάρια την Τρίτη, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 6 Σεπτεμβρίου. Άλλα altcoins υποχώρησαν περαιτέρω, με το Ether να πέφτει πάνω από 6%, το Dogecoin να βυθίζεται 8% και το Avalanche να διολισθαίνει πάνω από 7%.
Οι λάτρεις των κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της BlackRock, Ρόμπι Μίτσνικ, έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι το Bitcoin εμφανίζει τις ιδιότητες ενός ανεξάρτητου περιουσιακού στοιχείου όπως ο χρυσός.
«Όταν σκεφτόμαστε το Bitcoin, το σκεφτόμαστε κυρίως ως μια αναδυόμενη παγκόσμια νομισματική εναλλακτική λύση», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα. «Σπάνιο, παγκόσμιο, αποκεντρωμένο, μη κρατικό περιουσιακό στοιχείο. Και είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που δεν έχει κίνδυνο ανά χώρα, που δεν έχει κίνδυνο αντισυμβαλλομένου».
Έσπασε το 5ήμερο ανοδικό σερί για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών
Οι ιρανικές επιθέσεις διέκοψαν ένα πενθήμερο ανοδικό σερί για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (μαζί με το ισραηλινό σέκελ), που βυθίστηκαν .
Ο δείκτης MSCI που παρακολουθεί τα νομίσματα του αναπτυσσόμενου κόσμου υποχώρησε έως και 0,5% προτού περιορίσει τις απώλειες στο κλείσιμο, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από φόβους για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Δείκτης μετοχών των αναπτυσσόμενων οικονομιών διαπραγματευόταν χαμηλότερα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης σημείωσε μικρή άνοδο.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους απευθείας προς τη χώρα. Η εκτόξευση έρχεται μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε προειδοποιήσει ότι η επίθεση θα ερχόταν λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί, προκαλώντας ένα sell off στα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε μετά το συμβάν, ενώ ο χρυσός αυξήθηκε και οι μετοχές υποχώρησαν στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας φυγής προς την ασφάλεια.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για να πούμε, η σύγκρουση θολώνει αυτό που φαινόταν ως ευνοϊκό περιβάλλον για τις αναδυόμενες αγορές, δήλωσε ο Αλεχάνδρο Κουαντράδο , επικεφαλής του παγκόσμιου FX στην BBVA στη Νέα Υόρκη. Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει στον περιορισμό της ύφεσης, πρόσθεσε.
«Η αγορά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία σε τέτοιες εξελίξεις, οπότε οι αντιδράσεις ήταν μάλλον περιορισμένες», δήλωσε ο Μπραντ Μπεχτέλ, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος της Jefferies στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Πώς αντιδρά το Bitcoin στην κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή