Από τις 5 Νοεμβρίου που οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρό τους, η αξία των εισηγμένων εταιρειών της έχει αυξηθεί κατά 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από τη συνολική αξία του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 30% φέτος. Με 23 φορές πάνω τα προθεσμιακά κέρδη του, ο δείκτης σπάνια αξιολογήθηκε τόσο υψηλά από τους επενδυτές. Το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις επικίνδυνες εταιρείες είναι στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα ομόλογα του Δημοσίου από την άνοιξη του 2007. Όπου και αν κοιτάξεις, υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας. Αυτόν τον μήνα η τιμή του bitcoin έφτασε τα 100.000 δολάρια. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά τα θετικά πραγματικά επιτόκια, όπως επισημαίνει ο Economist.
Τι συμβαίνει; Μια κλασική εξήγηση είναι ότι η αμερικανική τεχνολογική καινοτομία έχει κάνει τους επενδυτές να ζαλίζονται.
Oι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι ο Jensen Huang, επικεφαλής της πλέον περιζήτησης εταιρείας που πουλά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης (ai) και ο Ιλον Μασκ, ο οποίος κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα και πυραύλους και θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Οι δύο εταιρείες τους, η Nvidia και η Tesla, αποτελούν μέρος του «Magnificent Seven» που πλέον αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της κεφαλαιακής αξίας του δείκτη S&P 500 και το ένα τέταρτο των κερδών του – σηματοδοτώντας έναν εξαιρετικό βαθμό συγκέντρωσης.
Λιγότερο αντιληπτό έχει γίνει, ωστόσο, το κύμα χρηματοοικονομικής καινοτομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο εγκυμονεί νέους κινδύνους. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF), για παράδειγμα, έχουν επιταχύνει την άνοδό τους εδώ και δεκαετίες. Αυτά που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ διαχειρίζονται τώρα περιουσιακά στοιχεία 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έρχονται σε όλο και πιο κερδοσκοπικές μορφές. Οι επενδυτές μπορούν τώρα να αγοράσουν ETF που παρέχουν μόχλευση έκθεσης στη Nvidia και την Tesla—ή ακόμα και στη MicroStrategy, μια εταιρεία λογισμικού που συγκεντρώνει δισεκατομμύρια για να αγοράσει bitcoin, της οποίας η τιμή της μετοχής έχει εκτοξευθεί κατά περίπου 500% φέτος.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Οι διαρθρωτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις ιδιωτικές αγορές δεν είναι λιγότερο δραματικές, τονίζει ο Economist. Κατά μέσο όρο, οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων εταιρειών ιδιωτικών αγορών έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από αυτές των Magnificent Seven φέτος. Οι ιδιωτικοί πάροχοι πιστώσεων στρέφονται προς τις αγορές δανεισμού που κάποτε κυριαρχούσαν οι τράπεζες, συχνά χρηματοδοτώντας επενδύσεις με ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Οι αρχιτέκτονές τους δεν είναι τραπεζίτες. Quant εταιρείες (σ.σ. εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα και αλγόριθμους για την εμπορία χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) όπως η Jane Street δημιουργούν περιουσίες κάνοντας αγορές σε ETF. Η δημοτικότητα τέτοιων επενδυτικών προϊόντων χαμηλού κόστους έχει στριμώξει τους ενεργούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων και αρκετοί από αυτούς έχουν “μεταναστεύσει” σε τεράστια hedge funds πολλαπλών διαχειριστών όπως η Citadel και η Millennium. Η BlackRock, κυρίαρχη στις δημόσιες αγορές, στοχεύει τις ιδιωτικές: αυτόν τον μήνα συμφώνησε να αγοράσει την τράπεζα HPS. Η Apollo, μια εταιρεία ιδιωτικών αγορών με μεγάλο ασφαλιστικό σκέλος, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα ETF ιδιωτικής πίστωσης.
Οι επενδυτές που αγοράζουν τα πιο κερδοσκοπικά νέα προϊόντα είναι πιθανό να καταλήξουν απογοητευμένοι.
Κίνδυνοι
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ταχεία καινοτομία για το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δώδεκα αναπτυσσόμενα μη τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία με βάση το μέγεθος, την πρωτοτυπία, την αδιαφάνεια και τη διασύνδεσή τους μπορεί να θεωρηθούν συστημικά σημαντικά. Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες μπορεί πράγματι να μεταφέρουν αποτελεσματικά τον κίνδυνο μακριά από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι πάντα ευάλωτο στις επιθέσεις των καταθετών. Αλλά το να αποφασίσουμε ποιες από αυτές ενισχύουν το σύστημα με αυτόν τον τρόπο και ποιες θέτουν νέες, απαράδεκτες και ακατανόητες απειλές, είναι το πιο σημαντικό ερώτημα στη χρηματοπιστωτική ρύθμιση σήμερα.
Αυτό μπορεί να μην είναι προτεραιότητα για τον κ. Τραμπ, του οποίου το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση φαίνεται να επικεντρώνεται στην άρση των κανόνων για τη βιομηχανία κρυπτογράφησης. Ωστόσο, οι σημερινές εξαιρετικά υψηλές τιμές περιουσιακών στοιχείων προσδίδουν στο έργο αυτό επείγοντα χαρακτήρα.
Οι αγορές δείχνουν σημάδια ότι γίνονται πιο εύθραυστες. Τον Αύγουστο το VIX, ένα μέτρο της αστάθειας της χρηματιστηριακής αγοράς, κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο που είχε ποτέ, καθώς τα hedge funds απελευθέρωσαν συναλλαγές νομισμάτων με υψηλή μόχλευση. Οι επενδυτές μετοχών αντιδρούν περισσότερο και ταχύτερα στα κέρδη της εταιρείας από ό,τι στο παρελθόν. Στις αγορές χρέους, οι εκθέσεις από εταιρείες επιχειρηματικής ανάπτυξης, ένα είδος επενδυτικού μέσου, υποδεικνύουν άφθονο πρόχειρο δανεισμό σε ιδιωτικές πιστώσεις.
Ακόμα κι αν ορισμένοι επενδυτές παραδεχτούν ότι οι αποδόσεις τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι χαμηλότερες, πολλοί είναι πολύ αισιόδοξοι σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς. Αν και η αστάθεια έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό και οι προσδοκίες αθέτησης υποχρεώσεων παραμένουν ευνοϊκές, τα μυαλά θα μπορούσαν να αλλάξουν γρήγορα.
Φανταστείτε ένας από τους πρωταθλητές τεχνολογίας της Αμερικής εμφανίζει ξαφνικά μια ζοφερή προοπτική και ότι οι καινοτόμες χρηματοοικονομικές εταιρείες αποδεικνύεται ότι έχουν επίσης παρεξηγήσει τον κίνδυνο που περιέχεται στα νέα προϊόντα τους. Οι αγορές σε αυτή την περίπτωση θα έπεφταν από πολύ μεγάλο ύψος, καταλήγει με νόημα ο Economist.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Το στοίχημα διατήρησης της αγοραστικής δύναμης