Βουτιά σημείωσαν οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε ισχυρούς αμοιβαίους δασμούς σε περισσότερες από 180 χώρες και εδάφη – αρκετά από τα οποία βρίσκονται στην περιοχή.
Σε διαγράμματα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Λευκός Οίκος έδειξε τους πραγματικούς δασμολογικούς συντελεστές που υποστηρίζουν ότι άλλες χώρες επιβάλλουν στα αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ άλλων με «χειραγώγηση νομισμάτων και εμπορικά εμπόδια».
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε στο CNBC ότι ο νέος αμοιβαίος συντελεστής για την Κίνα θα προστεθεί στους υφιστάμενους δασμούς συνολικού ύψους 20%, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής για το Πεκίνο επί αυτής της θητείας Τραμπ είναι 54%.
Εν τω μεταξύ, τα αγαθά από την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία αντιμετωπίζουν δασμούς 26%, 25% και 10%, αντίστοιχα.
Ο Chris Kushlis, επικεφαλής Macro Strategist αναδυόμενων αγορών στην T. Rowe Price, αναφέρει ότι οι νέοι δασμοί «αντιπροσωπεύουν μια σημαντική αύξηση των δασμών στις ασιατικές εξαγωγές, και αναμφισβήτητα περισσότερο από ό,τι περίμενε η αγορά».
Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των εξαγωγών από την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των δασμών που κυμαίνονται μεταξύ 20% και 35% «θα αποτελούσαν σημαντικό αντίβαρο στην ανάπτυξη φέτος, ειδικά για τις πιο ανοιχτές οικονομίες με προσανατολισμό στο εμπόριο», σημείωσε.
«Πολλές οικονομίες της Ασίας έχουν ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών τους που καταλήγει στις ΗΠΑ, οπότε η ευρεία εφαρμογή των δασμών σε παγκόσμιο επίπεδο θα εμποδίσει τις επιπτώσεις στην αναπροσανατολισμό του εμπορίου», πρόσθεσε ο Κουσλής.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Κίνα «που έχει το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ δεν έχει τους μεγαλύτερους αμοιβαίους δασμούς», δήλωσε ο Στίβεν Ντόβερ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών και επικεφαλής του Ινστιτούτου Franklin Templeton της Franklin Templeton.
Αντίθετα, τόνισε ότι η Νοτιοανατολική Ασία – η οποία έχει επωφεληθεί από τους προηγούμενους δασμούς στην Κίνα – έχει «μερικούς από τους υψηλότερους αμοιβαίους δασμούς».
Στο ταμπλό, οι ιαπωνικές αγορές ηγήθηκαν των απωλειών στην Ασία. Ο βασικός δείκτης Nikkei 225 σημείωνε πτώση 3,24%, περιορίζοντας τις απώλειες άνω του 4% στις πρώτες συναλλαγές, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωνε πτώση 3,66% την τελευταία ώρα.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 2,08%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 0,66%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,84%, περιορίζοντας τις απώλειες από πάνω από 3%, ενώ ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε πτώση 0,27% την τελευταία ώρα των συναλλαγών του.
Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 της Ινδίας υποχώρησε κατά 0,25% στις πρώτες συναλλαγές χαμηλότερα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης BSE Sensex υποχώρησε κατά 0,24%.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,94% και έκλεισε στις 7.859,70 μονάδες.
Η τιμή spot του χρυσού σημείωσε υψηλό ρεκόρ και διαπραγματευόταν στα 3.133,51 δολάρια ανά ουγγιά στις 13.20 ώρα Σιγκαπούρης, καθώς οι επενδυτές συνέρρευσαν στο πολύτιμο μέταλλο.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Καταρρέουν τα αμερικανικά futures: Βουτιά 1.000 μονάδων στο Dow λόγω εμπορικού πολέμου