Δύσκολες ημέρες για το πετρέλαιο

Από την στιγμή που οι ταχύτητες στην Κίνα κατεβάζουν στροφές, η αγορά πετρελαίου “πονάει” βαριά. 

Δύσκολος μήνας αποδεικνύεται για το πετρέλαιο ο Φεβρουάριος, καθώς η τιμή του βυθίστηκε περί το 20% χαμηλότερα σε σχέση με τα υψηλά του Ιανουαρίου. 

Με τις πιέσεις να μην δείχνουν να τελειώνουν και αφού η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου, οι αναλυτές υπολογίζουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα μειωθεί, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα σημάνει την πρώτη μείωση της ζήτησης την τελευταία δεκαετία. 

Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται εν πολλοίς στην σημαντική επιβράδυνση που υπέστη η κινεζική οικονομία, η οποία νοσεί βαριά από την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, καθώς η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή και καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως. 

Ως εκ τούτου, από την στιγμή που οι ταχύτητες στην Κίνα κατεβάζουν στροφές, η αγορά πετρελαίου “πονάει” βαριά. 

Η ΙΕΑ συνολικά έχει υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 

Συνολικά για το 2020 η ΙΕΑ υποβάθμισε την εκτίμησή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης 365.000 βαρέλια ημερησίως ή 30%, σε σχέση με τους υπολογισμούς του Ιανουαρίου. 

Σημειώνεται ότι όλα δείχνουν πως το πρώτο τρίμηνο η ζήτηση αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 450.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, την ώρα που μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent μειώνονται κατά -0,14% στα 56,26 δολάρια το βαρέλι.
 
Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου στο ξεκίνημα της Παρασκευής αυξάνονται κατά 0,02% στα 51,43 δολάρια το βαρέλι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ