Υποχωρεί ο χρυσός

Η έξαρση του Covid-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά χρυσού.

Με πτώση -2,18% έκλεισε χθες(17/4) ο χρυσός στα 1.693,9 δολάρια η ουγγία, με την υποχώρησή του σε εβδομαδιαία βάση να αγγίζει το 3%.

Οι επενδυτές έκαναν μικρή στροφή μακριά από τα "ασφαλή επενδυτικά καταφύγια" όπως το κίτρινο μέταλλο, εν μέσω μιας πρώιμης αισιοδοξίας για πειραματικό φάρμακο το οποίο πιθανόν να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα συμπτώματα όσων ασθενούν λόγω του κορωνοϊού, καθώς και για τα σχέδια σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας στις ΗΠΑ.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της ιδιότητάς του ως ασφαλές επενδυτικό «καταφύγιο» και των πωλήσεων ενός απτού περιουσιακού στοιχείου προκειμένου να καλυφθούν οι ζημίες των χρηματοπιστωτικών αγορών.

«Η έξαρση του Covid-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά χρυσού, φέροντας σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις νέες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής χρηματιστηριακών κεφαλαίων της Aberdeen Standard Investments, Steven Dunn.

Ο ίδιος παράλληλα διευκρινίζει ότι «λόγω του Covid-19, τα διυλιστήρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας και η δυνατότητα μεταφοράς του χρυσού έγινε δύσκολη, καθώς οι κανονικοί τρόπου μεταφοράς έγιναν σχεδόν αδύνατοι»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία τον Covid-19 στις 11 Μαρτίου, όμως οι τιμές του χρυσού δε σημείωσαν αμέσως ράλι όπως περίμεναν πολλοί, ακόμα και όταν το πλήγμα του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία έγινε περισσότερο εμφανές με τα περιοριστικά μέτρα και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, στις 18 Μαρτίου, η τιμή του χρυσού υποχώρησε στα 1.477,90 δολ. ανά ουγγιά, τα οποία αποτέλεσαν το χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, προτού σκαρφαλώσει εν συνεχεία στα υψηλότερα επίπεδα από το 2012.

«Ο χρυσός συνήθως περνάει από αδύναμα χέρια πριν αγγίξει νέα υψηλά», αναφέρει ο συντάκτης της Gold Stock Trades, Jeb Handwerger, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι το πολύτιμο μέταλλο «σκαρφαλώνει σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι των περισσότερων νομισμάτων, πέραν του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο είναι το ισχυρότερο νόμισμα που έχει απομείνει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group, Adam Koos, εκτιμά ότι «μία διατήρηση της τιμής πάνω από τα 1.700 δολ. ανά ουγγιά θα είναι πολύ επικοδομητική όσον αφορά την ώθηση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για το μέταλλο ώστε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα».

Σημειώνεται ότι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγράψει ποτέ ο χρυσός ήταν τα 1.923,70 δολ. ανά ουγγιά στις 6 Σεπτεμβρίου του 2011, δηλαδή 135 δολ. υψηλότερα σε σχέση με την τιμή της περασμένης Τρίτης.

«Εάν ο "μετασεισμός" από τον Covid-19 είναι ένα πολύ βαθύτερο και ευρύτερο παγόβουνο κάτω από την επιφάνεια της οικονομίας, τότε νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιτάχυνση στις αγοραστικές πιέσεις», πρόσθεσε ο κ. Koos, ο οποίος παράλληλα υπογραμμίζει ότι «είναι δύσκολο να φανταστούμε μία οικονομία η οποία θα ευδοκιμήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους».

Αν και ο πρόεδρος της Libertas Wealth Management Group εμφανίζεται επιφυλακτικός στο να δηλώσει ότι οι τιμές του χρυσού θα αγγίξουν ιστορικά υψηλά επίπεδα, εκτιμά ότι υπάρχει «μεγαλύτερη πιθανότητα» οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να κινηθούν υψηλότερα απ' ό,τι να υποχωρήσουν στα 1.500 δολ. ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι αναλυτές της αυστραλιανής τράπεζας ANZ θεωρούν ότι δεδομένης της υψηλής μεταβλητότητας που υπάρξει στις αγορές, «η ασφάλεια αποτελεί το χαρακτηριστικό γνώρισμα», το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του χρυσού στα 2.000 δολ. ανά ουγγιά.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα οι αναλυτές της ANZ, ο χρυσός είναι υποτιμημένος και θα μπορούσε να αγγίξει τη ζώνη των 2.000 δολαρίων εντός του δευτέρου τριμήνο, καθώς το sell-off των αγορών έχει ενισχύσει τα περιουσιακά στοιχεία που λειτουργούν ως ασφαλή «καταφύγια».

Μάλιστα, οι αναλυτές της ANZ Bank θεωρούν ότι παρά το γεγονός ότι το προθεσμιακό συμβόλαιο μελλοντικής παράδοσης χρυσού βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, από τεχνικής άποψης δε φαίνεται να έχει σημειωθεί υπερβολική αγορά, διευκρινίζοντας ότι «εάν συνδέσουμε τις συντηρητικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμός, τα επιτόκια και το αμερικανικό δολάριο, η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση φαίνεται ακόμα μεγαλύτερη».

Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει μειώσει τα επιτόκιά της στο 0%, ο χρυσός εξακολουθεί να διατηρείται στην κορυφή των ασφαλών «καταφυγίων», καθώς «τα πραγματικά επιτόκια βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις σε χρυσό χωρίς απόδοση».

Η ANZ Bank θεωρεί ότι τα χαμηλότερα επιτόκια «αποτελούν σαφώς μία πιθανότητα υπό τις τρέχουσες συνθήκες, αλλά πιστεύουμε ότι η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει πολλά κακά νέα», ενώ παράλληλα εκτιμά ότι «οι συντονισμένες μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών αποτελούν "κλειδί" για τη στήριξη της ζήτησης επενδύσεων σε χρυσό».

Πηγή: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ