Πώς το πετρέλαιο μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση

Ο κίνδυνος των μαζικών αθετήσεων είναι προ των πυλών.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σοβαρό κίνδυνο για ντόμινο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα φέρνει μαζί του η κατρακύλα της τιμής του αμερικανικού πετρελαίου, καθώς πολλές εταιρίες στις ΗΠΑ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της σχετικά νέας τεχνολογίας του σχιστολιθικού πετρελαίου, έχουν δανειστεί τεράστια ποσά από αμερικανικές τράπεζες.

Ωστόσο, καταβύθιση της ζήτησης του “μαύρου χρυσού” έφερε μεγάλες απώλειες εσόδων και αναστολή εργασιών για μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς, κάτι που εντός των επόμενων μηνών θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αθετήσεις χρεών, με τον τρόπο που συνέβη το 2008 στις ΗΠΑ, όταν μαζικές παύσεις πληρωμών στα στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου, πυροδότησαν την μπαρουταποθήκη του χρέους οδηγώντας στην μεγάλη χρηματοοικονονομική κρίση η οποία εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, ο Διονύσης Σινάνος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (CFA Cyprus Society) ανέφερε ότι, πέρα από προβλήματα στην εξυπηρέτηση των σημαντικών αυτών χρεών, οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν και σε χρεοκοπίες που θα προκαλέσουν με τη σειρά τους τεράστια ζημιά στις τράπεζες-δανειστές, αλλά κι ένα ντόμινο αθετήσεων που μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα μια νέα πιστωτική κρίση. 

Χαρακτηριστικό της αναστολής εργασιών είναι η ExxonMobil η οποία αναγκάστηκε να “παγώσει” το γεωτρητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ και να επιδοθεί σε πιο σίγουρες και πιο κερδοφόρες εξορύξεις, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο εν μέσω πανδημίας. 

“Στην παρούσα κατάσταση όλοι παίζουν άμυνα. Η χρεοκοπία που έρχεται αναπόφευκτα για κάποιες πετρελαϊκές εταιρίες στις ΗΠΑ είναι σαν μια δημιουργική καταστροφή από αυτές που δημιουργεί ο καπιταλισμός. Κάποιες εταιρίες ήταν ήδη κακές στην διαχείριση. Θα ήταν καλύτερο να βγουν εκτός αγοράς και να έρθουν καλύτερες εταιρίες στην θέση τους. Όσον αφορά στις τράπεζες, το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Θα μπορούσαν να σταματήσουν να δίνουν πιστώσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, λόγω αυτής της τρύπας στις πετρελαϊκές πηγές, οδηγώντας σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο”, ανέφερε. 

Διπλό χτύπημα

Το χτύπημα που δέχτηκε το πετρέλαιο ήταν διπλό: από την μια η δραματική μείωση της ζήτησης λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού και από την άλλη η κόντρα ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και την Ρωσία που οδήγησε στην αύξηση της προσφοράς του “μαύρου χρυσού”. 

“Αυτό το διπλό χτύπημα δημιούργησε πολλούς χαμένους στο διάβα του. Η μεταβολή ήταν πολύ απότομη και συνεχίζει. Για να σταθεροποιηθεί η τιμή χρειάζεται λίγος καιρός και λίγη εμπιστοσύνη από τις αγορές. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει μόνο από τους πολιτικούς και τις νομισματικές Αρχές. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στην πορεία του πετρελαίου και δημιουργείται ένα ντόμινο, το οποίο για να σταματήσει θα πρέπει να παρέμβουν δυναμικά οι κυβερνήσεις, ο ΟΠΕΚ, οι αγορές να πιάσουν το μήνυμα και να ανεβάσουν σε πιο φυσιολογικές τιμές το πετρέλαιο”, εξήγησε. 

Κλειδί και πάλι ο πληθωρισμός

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια οικονομία θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι, ο κόσμος να αρχίσει να πηγαίνει στις δουλειές του και να επανέλθουν τα μεταφορικά μέσα και οι αεροπορικές πτήσεις, ώστε να υπάρξει κατανάλωση πετρελαίου και κατ’ επέκταση η προσφορά να ξανασυναντήσει τη μείωση. 

Όπως εξήγησε ο κος Σινάνος, το πετρέλαιο είναι βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του πληθωρισμού στις οικονομίες, με την χαμηλή τιμή του να δημιουργεί αποπληθωριστικές πιέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβαρύνοντας την οικονομία. Εξάλλου, στόχος των οικονομιών και των κυβερνήσεων είναι να υπάρχει χαμηλός και σταθερός πληθωρισμός. 

“Η ύφεση στην πραγματική οικονομία έρχεται μετά από 1-2 χρόνια από την πτώση των χρηματιστηρίων κι αυτό συμβαίνει γιατί πρέπει να περάσουν μερικοί μήνες μέχρι να περάσει ο θόρυβος, οι εταιρίες να δουν πόσο τζίρο έχασαν, να κόψουν κόστος, να απολύουν προσωπικό και σιγά-σιγά να υπάρξει η αύξηση της ανεργίας που είναι δείγμα ύφεσης της πραγματικής οικονομίας”, επισήμανε. 

Ερωτηθείς πώς η χαμηλή τιμή του πετρελαίου επηρεάζει τις οικολογικές προτεραιότητες και τις επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, απάντησε ότι δυστυχώς οι πράσινες επενδύσεις θα υποχωρήσουν.

“Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας έρχονται όταν το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβό. Από την στιγμή που είναι πολύ φθηνό κι έχει πλημμυρίσει την αγορά αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. Επίσης, χρησιμοποιούνται προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο περιβάλλον. Λόγω του κορωνοϊού οι εργασίες έχουν σταματήσει και η κατάσταση στο περιβάλλον έχει αρχίσει να βελτιώνεται”, ανέφερε. 

Ακούστε ολόκληρη την συζήτηση στο Ράδιο Πρώτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ