Υποχωρεί η τιμή του χρυσού

Οι επενδυτές φαίνεται να ρευστοποιούν μια από τις πιο «καυτές» τοποθετήσεις του 2020.

Η τιμή του χρυσού βούτηξε κάτω από τα 1.900 δολάρια η ουγγιά και οδεύει προς την μεγαλύτερη διήμερη υποχώρηση εδώ και επτά χρόνια, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να ρευστοποιούν μια από τις πιο «καυτές» τοποθετήσεις του 2020.

Μετά το ιστορικό υψηλό, άνω των 2.000 δολαρίων η ουγγιά, την περασμένη εβδομάδα, το ράλι ανακόπηκε καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, κάτι που διάβρωσε την «αίγλη» του πολύτιμου μετάλλου. Ακολούθησαν ήπιες εκροές από ETFs που δραστηριοποιούνται στον χρυσό.

Το πολύτιμο μέταλλο υπήρξε ένα από τα εμπορεύματα με τη μεγαλύτερη απόδοση φέτος καθώς η πανδημία χτύπησε την παγκόσμια οικονομία και ανάγκασε τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε τεράστια προγράμματα τόνωσης. Η αναστροφή, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελεί μια πρόκληση για τους οπαδούς του που εκτιμούσαν ότι θα συνεχιστεί η άνοδος.

«Περιμένουμε να αυξηθούν περισσότερο οι αποδόσεις των ομολόγων λόγω της προσδοκίας για πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να πιέσεις βραχυπρόθεσμα τις τιμές», λέει ο Tapan Patel, αναλυτής της HDFC Securities Ltd. «Τα υψηλότερα υγειονομικά κόστη στις ΗΠΑ και η επέκταση των ισολογισμών θα συνεχίσει να στηρίζει τις τιμές του χρυσού πιο μακροπρόθεσμα».

«Όταν ξεπεράστηκαν τα 2.000 δολάρια η ουγγιά, πολλοί επενδυτές σκέφτηκαν ότι είναι μια ευκαιρία για να πάρουν το κέρδος τους», εκτίμησε ο Gavin Wendt της MineLife Pty. «Η ανακοίνωση της Ρωσίας για το εμβόλιο ήταν ένα σήμα σε κάποιους επενδυτές να πάρουν τα κέρδη από το χρυσό και να μπουν ξανά σε μετοχές. Είναι κίνηση υψηλού ρίσκου αλλά αν έχεις κέρδη, είναι μια καλή στρατηγική», συμπλήρωσε.

Ο χρυσός στην spot αγορά υποχωρεί έως 2,1%, στα 1.872,61 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι επίσης υποχώρησε με τα futures να χάνουν πάνω από 9% κάποια στιγμή και τα τελούν υπό διαπραγμάτευση κάτω από τα 24 δολάρια η ουγγιά. 

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ