Πώς έφτασε σε χαμηλό οκταμήνου ο χρυσός

Ο χρυσός έχει δεχτεί χτύπημα από το ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα έκτακτα μέτρα τόνωσης.

Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών την Τρίτη, καθώς οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχουν καταστήσει λιγότερο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο.

H τιμή του χρυσού έπεσε στα 1.707 δολάρια ανά ουγκιά, χαμηλότερα 18% από το υψηλό των 2.072 δολαρίων του Αυγούστου, καθώς οι επενδυτές περιόρισαν την έκθεσή τους στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο θεωρείται γενικά ασφαλές καταφύγιο.

Οι συμμετοχές σε ETF τα οποία επενδύουν σε χρυσό, προϊόντα τα οποία προσφέρουν έκθεση στον χρυσό αλλά μπορούν να αγοραστούν και να πουληθούν όπως μια μετοχή, υποχώρησαν κατά 14 τόνους τον Μάιο, η μεγαλύτερη εκροή φέτος, σύμφωνα με την Commerzbank.

Ο χρυσός έχει δεχτεί χτύπημα από το ράλι στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές και τις εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα έκτακτα μέτρα τόνωσης, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία.

Ο χρυσός δεν προσφέρει σταθερά έσοδα από τόκους, οπότε τείνει να έχει κακή επίδοση καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις άλλων στοιχείων ενεργητικού, όπως των ομολόγων. Οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, προσαρμοσμένες ως προς τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, έχουν ενισχυθεί τελευταία καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι το πακέτο τόνωσης $1,9 τρισ. του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει υψηλότερα τον πληθωρισμό.

«Βλέπουμε την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων ως ένδειξη οικονομικής αισιοδοξίας, το οποίο έχει παρακινήσει επίσης τους επενδυτές του χρυσού να πουλήσουν κάποιες από τις θέσεις τους», ανέφερε ο Κάρστεν Μένκε της Julius Baer.

Ο Κάρστεν Φριτς, αναλυτής στην Commerzbank, επισήμανε ότι η φήμη του χρυσού φαίνεται να έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα από τις βαριές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, όπως φαίνεται από τις συνεχιζόμενες εκροές από τα ETF χρυσού.

Την ίδια στιγμή, ο χρυσός αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό από κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, που ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι προσφέρουν αντιστάθμιση στον κίνδυνο του πληθωρισμού, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup. Η τιμή του bitcoin έχει πραγματοποιήσει ράλι 55% φέτος, στις 49.000 δολάρια.

Ακόμα και έτσι, η χαμηλότερη τιμή του χρυσού θα μπορούσε σύμφωνα με αναλυτές να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αγορές χρυσού στην Ινδία και την Κίνα, τους μεγαλύτερους καταναλωτές χρυσού στον κόσμο. Την περασμένη χρονιά, η ζήτηση για χρυσό υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, μετά την επιβράδυνση των πωλήσεων κοσμημάτων.

H Goldman Sachs σημείωσε ότι η τιμή του χρυσού είναι κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπρόσθετα, η τιμή του χρυσού στην Κίνα -τον μεγαλύτερο καταναλωτή χρυσού στον κόσμο- είναι υψηλότερη από ό,τι στην παγκόσμια αγορά, το οποίο μπορεί να δώσει ώθηση στις εισαγωγές χρυσού.

Για τους επενδυτές, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα είναι καθοριστικός για την τύχη του χρυσού. Αν ο πληθωρισμός αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, τούτο μπορεί να καταστήσει πιο ελκυστικό τον χρυσό, καθώς το μέταλλο θεωρείται ότι παρέχει αντιστάθμιση έναντι στον κίνδυνο του πληθωρισμού.

Ο Τζέφρι Κάρι, αναλυτής της Goldman Sachs, ανέφερε ότι επενδυτές μπορεί να μετατοπιστούν από τα ομόλογα στον χρυσό, «αν αυξηθούν οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού».

Πηγή: Financial Times, euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ