Ξεθωριάζει στις αγορές η λάμψη για χρυσό και ασήμι

Τι οδήγησε στη ραγδαία πτώση της τιμής των μετάλων - Το ρεκόρ των 3.000 συναλλαγών στην αγορά futures μέσα σε μόλις ένα λεπτό

O χρυσός ανέκαμψε μετά από το sell off στις αγορές της Ασίας αλλά συνεχίζει να δέχεται πιέσεις λόγω των εκτιμήσεων για τις μελλοντικές κινήσεις της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται πως θα ξεκινήσει τη σταδιακή άρση των υποστηρικτικών προγραμμάτων που εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε μείωση της τάξης του 4% το πρωί της Δευτέρας, με sell off που «πυροδοτήθηκε» από τα ενισχυμένα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Ο χρυσός, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Marcus Garvey της Macquarie Group Ltd, υποχώρησε υπό του πλαφόν τεχνικής υποστήριξής του πριν την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.

Εναυσμα για το sell off αποτέλεσαν τα πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της Fed στο Dallas, Robert Kaplan, για μείωση των οικονομικών κινήτρων της κεντρικής τράπεζας.

Η τιμή του χρυσού βρέθηκε στα $1.745,91 / ουγγιά την ημέρα του sell off. Στις αγορές των futures πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μόλις σε ένα λεπτό, με υπολογιζόμενη αξία $500 εκατομμυρίων.

«Η ανάκαμψη της τιμής του χρυσού οφείλεται στην είσοδο των επενδυτών οι οποίοι προχώρησαν σε αγορές μετά το sell off», ανέφερε ο Falkmar Butgereit της Heraeus Metals Germany GmbH & Co. KG. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε πως «αρκετοί επενδυτές φοβούνται πως η Fed θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και θα αυξήσει τα επιτόκια την περίοδο 2022/2023».

Οι αναλυτές τώρα θα επικεντρωθούν στα νέα οικονομικά δεδομένα που ξεκίνησαν να ανακοινώνονται την τρέχουσα εβδομάδα και θα δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα του πληθωρισμού και της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη, με την τιμή του να διαμορφώνεται στο 5,4% σε ετήσια βάση καταγράφοντας άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία ενισχύουν τις εκτιμήσεις της Fed πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι παροδικές.

Παράλληλα με την πτώση του χρυσού υπήρξε και πτώση της τιμής του ασημιού, κατά 1,8%. Παρόμοια υποχώρηση επέδειξε και η τιμή της πλατίνας, με την τιμή του παλλάδιου να παραμένει σταθερή.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ