Προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα $100 το 2022

Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για αύξηση του Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι κατά το γ' τρίμηνο 2022

Σε υψηλό δύο μηνών έφτασε το πετρέλαιο την Τετάρτη συνεχίζοντας το ράλι της Τρίτης και ενώ η προσφορά περιορίζεται και ενισχύεται η ανησυχία για την πιθανότητα μείωσης της ζήτησης λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα συμβόλαια του Brent ανέβηκαν κατά 42 σεντς ή 0,5% στα 84,14 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI σκαρφάλωσε στα 81,82 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένο κατά 0,7% ή 60 σεντς.

Όπως είπε χθες (11.1.2022) ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, η οικονομία των ΗΠΑ, όπου καταναλώνεται το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο, θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον και να είναι έτοιμη για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με το Reuters, ο OPEC+ έχει αποφασίσει να αυξάνει τον στόχο για την παραγωγή κάθε μήνα, ωστόσο κάποιες τεχνικές δυσκολίες, αλλά και οι επιφυλάξεις για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον, δεν επιτρέπουν σε κάποιες χώρες να την αυξήσουν περισσότερο.

«Αν η Κίνα δεν υποστεί κάποια ισχυρή επιβράδυνση στην οικονομία και η Όμικρον αρχίσει να υποχωρεί, και με την ικανότητα του OPEC+ για αύξηση της παραγωγής να είναι ξεκάθαρα περιορισμένη, δεν βλέπω τον λόγο να μην ανέβει το Brent προς τα 100 δολάρια μέσα στο α’ τρίμηνο ή και νωρίτερα», είπε στο Reuters ο αναλυτής της Oanda, Jeffrey Halley.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το Reuters, οι τιμές στην παραγωγή αεροπορικών καυσίμων στην Ευρώπη έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς οι αεροπορικές μεταφορές έχουν σχεδόν ανακάψμει.

Παράλληλα, ο υπουργός πετρελαίου του Ομάν, Mohammed Al Rumhi, δήλωσε στο Bloomberg: «Δεν θέλουμε να δούμε το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο», ενώ οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley κάνουν λόγο για αύξηση του Brent στα 90 δολάρια το βαρέλι κατά το γ’ τρίμηνο 2022.

Αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη των αναλυτών της JP Morgan, που αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές θα φτάσουν τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ