Σταθερή αξία ο χρυσός - Κρατάει άμυνες σε μια ευμετάβλητη αγορά

Αν και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς και ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους στα τέλη Ιανουαρίου, το πολύτιμο μέταλλο διατηρήθηκε πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά

Οι τιμές του χρυσού έχουν παραμείνει ανθεκτικές τις τελευταίες εβδομάδες , την ώρα που αυτό που χαρακτηρίζει τις αγορές είναι η έντονη μεταβλητότητα, καθώς αποσυνδέονται από τους παράγοντες που συνήθως οδηγούν τις τιμές, όπως είναι οι ομολογιακές αποδόσεις και οι κινήσεις του δολαρίου.

Αν και οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς και ο δείκτης του δολαρίου ενισχύθηκαν από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους στα τέλη Ιανουαρίου, το πολύτιμο μέταλλο διατηρήθηκε πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά.

Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, η τιμή σποτ του χρυσού εξακολουθούσε να βρίσκεται γύρω από τα 1.800 δολ/ουγγιά.

Παρά το ανησυχητικό μακροοικονομικό περιβάλλον που επικρατεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα ρίσκα από την πανδημία, οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America έχουν σημειώσει ότι κάποιες από τις επενδύσεις σε χρυσό έχουν αποδειχθεί πολύ ανθεκτικές.

«Υπάρχουν σημαντικές μετατοπίσεις που κρύβονται κάτω από τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις νομισματικές κινήσεις, αυξάνοντας την ελκυστικότητα της διατήρησης του πολύτιμου μετάλλου στο χαρτοφυλάκιο και υποστηρίζοντας την πρόβλεψή μας για τη μέση τιμή του χρυσού στα 1.925 δολ/ουγγιά για το 2022», αναφέρουν οι αναλυτές της BofA σε ένα ερευνητικό σημείωμα στο τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, κεντρικής σημασίας για την ανθεκτικότητα του χρυσού, σύμφωνα με την UBS, είναι ένας συνδυασμός της αυξημένης ζήτησης από χαρτοφυλάκια αντιστάθμισης κινδύνου αλλά και μιας πεποίθησης ότι η αμερικανική Federal Reserve «παραμένει πίσω από την καμπύλη» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ή προχωρά σε υπερβολική σύσφιξη, προκαλώντας επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της UBS υπογραμμίζουν τη θέση ότι τα δοκιμασμένα χαρακτηριστικά ανθεκτικότητας του χρυσού ξεχώρισαν σε σχέση με άλλα assets που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαφοροποίηση χαρτοφυλακίων, όπως τα ψηφιακά νομίσματα (βλ. bitcoin).

Τα μοντέλα που χρησιμοποιεί η UBS, δείχνουν ότι η υψηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος, όπως καταδεικνύει ο δείκτης φόβου  VIX, αποτελεί σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας για τις τιμές του χρυσού.

Όπως αναφέρουν οι στρατηγικοί αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, η αυξημένη ζήτηση για χαρτοφυλάκιο αντιστάθμισης κινδύνου ευνοεί την πρόβλεψή τους για τιμή στα 1.800 δολ/ουγγιά.

Πάντως, η τράπεζα διατηρεί τις προσδοκίες για πτώση του χρυσού στα 1.650 – 1.700 δολ/ουγγιά στο β’ μισό του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ