Πότε κινδυνεύει να ξεμείνει ο πλανήτης από αλουμίνιο

Το ανοδικό ράλι του βασικού μετάλλου μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών σε πληθώρα αγαθών

Ο εμπορικός κολοσσός Trafigura Group απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση προς τους αγοραστές αλουμινίου: οι τεράστιες ελλείψεις ενός από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα μέταλλα σημαίνουν ότι ο πλανήτης θα ξεμείνει από αποθέματα μέχρι τις αρχές του 2024.

Η ζήτηση για αλουμίνιο – που χρησιμοποιείται σχεδόν στα πάντα, από συσκευασίες έως αυτοκίνητα και αεροπλάνα – έχει αυξηθεί καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, ενώ η ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη και Κίνα έχει περιορίσει την προσφορά.

Η εξέλιξη αυτή έχει ωθήσει την τιμή του βασικού μετάλλου σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ η μεγαλύτερων αυξήσεων προκαλεί πονοκέφαλο σε καταναλωτές και κεντρικούς τραπεζίτες.

«Είναι πολύ πιθανό να δούμε εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές αλουμινίου, όσο περιορίζονται τα αποθέματα», αναφέρει ο Φίλιπ Μιούλερ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας αλουμινίου της Trafigura.

Το ακριβότερο αλουμίνιο απειλεί με περαιτέρω άνοδο το κόστος καταναλωτικών αγαθών σε μία περίοδο που τα ενεργειακά τιμολόγια αυξάνονται καθώς και οι τιμές ειδών διατροφής.

Οι πρώτες ύλες, από τον χαλκό ως το φοινικέλαιο και το αργό έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, με ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προβλέπουν έναν υπερκύκλο στα εμπορεύματα που θα μπορούσε να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Η Τrafigura δεν είναι ο μοναδικός top trader που προβλέπει περαιτέρω αύξηση στις τιμές. Η Goldman Sahs βλέπει το αλουμίνιο να αγγίζει το ρεκόρ των 4.000 δολαρίων ανά τόνο τους επόμενους 12 μήνες, καθώς χαρακτηρίζει άνευ προηγουμένου τη στενότητα της προσφοράς.

Η προσφορά αλουμινίου ήταν άφθονη για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η Κίνα κατασκεύασε πολλά νέα μεταλλουργεία. Αλλά καθώς το Πεκίνο περιορίζει τις εκπομπές άνθρακα, οι traders και οι αναλυτές πιστεύουν ότι η βιομηχανία αλουμινίου της χώρας που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα δεν θα συνεχίσει την παραγωγή της.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ