Βγαίνει σε δημοπρασία το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι

Γνωστό ως «Ο βράχος», το λευκό διαμάντι των 228,31 καρατίων έχει μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του γκολφ και εκτιμάται ότι θα πωληθεί γύρω στα 28 εκατ. ευρώ.

Σε δημοπρασία βγαίνει την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, και συγκεκριμένα στη Ζυρίχη, το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.

Μάλιστα, ο οίκος Christie’s θα δημοπρατήσει όχι έναν, αλλά δύο πολύτιμους λίθους, άνω των 200 καρατίων έκαστος.

Γνωστό ως «Ο βράχος», το λευκό διαμάντι των 228,31 καρατίων έχει μέγεθος όσο ένα μπαλάκι του γκολφ και εκτιμάται ότι θα πωληθεί γύρω στα 28 εκατ. ευρώ.

«Έχει ένα απολύτως συμμετρικό σχήμα που μοιάζει με αχλάδι και είναι ένα από τα πιο σπάνια πετράδια που έχουν πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία», δήλωσε ο Μαξ Φόσετ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Christie’s στη Γενεύη.

Οι τιμές των διαμαντιών έχουν αυξηθεί μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς και τη χαλάρωση των περιορισμών κατά της πανδημίας, που επέτρεψε την επιστροφή των εκδηλώσεων για VIP πρόσωπα.

Το διαμάντι εξορύχτηκε στη Νότια Αφρική και η προηγούμενη ιδιοκτήτριά του το φορούσε ως περιδέραιο. Το μεγαλύτερο λευκό διαμάντι που έχει πωληθεί σε δημοπρασία μέχρι σήμερα ήταν ένα πετράδι 163,41 καρατίων το 2017.

Επίσης, ο οίκος Christie’s θα δημοπρατήσει έναν κίτρινο πολύτιμο λίθο 205,07 καρατίων, γνωστό ως «Το Διαμάντι του Ερυθρού Σταυρού», αφού ένα αδιευκρίνιστο μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού με έδρα τη Γενεύη.

Το πετράδι, που έχει έναν Σταυρό της Μάλτας στη βάση του, δημοπρατήθηκε αρχικά από τον οίκο Christie’s το 1918 στο Λονδίνο. Η εκτιμώμενη τιμή πώλησής του είναι 6-9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Φόσετ.

Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε πως μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την εξασφάλιση πόσιμου νερού σε κατοίκους εμπόλεμων περιοχών του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ