Άνοδος στις αγορές μετά την αύξηση επιτοκίων της Fed

Οι επενδυτές φάνηκε να παρηγορούνται από την άποψη ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα

Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερη ημερομηνία υποχώρησαν και το δολάριο υποχώρησε από τα υψηλά δύο δεκαετιών μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που μείωσε επίσης τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Η κίνηση της Fed ακολούθησε τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειχναν μια πιο απότομη από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς και μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που έδειξε ότι οι πενταετείς προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό εκτινάχθηκαν απότομα στα ψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008.

Οι επενδυτές φάνηκε να παρηγορούνται από την άποψη ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα, εάν οι τιμές τεθούν υπό έλεγχο βραχυπρόθεσμα. Οι προβλέψεις της Fed έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο από το 1,7%, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν να μειωθούν τα επιτόκια το 2024.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε υψηλότερο κλείσιμο από τη Wall Street, σημειώνοντας αύξηση 0,40% στην πρωινή συνεδρίαση. Ο KOSPI της Σεούλ σημείωσε άνοδο 1,24%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο 0,49% και τα κινεζικά blue-chips σημείωσαν άνοδο 0,12%.

Στο Τόκιο, ο Nikkei σημείωσε άνοδο 1,70%.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σημειώνοντας άλμα 1%. Ο S&P 500 εκτινάχθηκε 1,46% και ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 2,5%.

Το δολάριο, το οποίο υποχώρησε από το υψηλότερο επίπεδο 20 ετών μετά τη συνεδρίαση της Fed, ανέκτησε κάποιο έδαφος στην ασιατική συνεδρίαση.

Ο παγκόσμιος δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι ομολόγων, σημείωσε τελευταία άνοδο 0,24% στα 105,05 καθώς το δολάριο εκτινάχθηκε σχεδόν 0,6% έναντι του γεν, στα 134,61 γεν.

Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1% στα 1,0434 δολάρια.

Αντανακλώντας τις προσδοκίες για μεγαλύτερη αυστηροποίηση της Fed, η απόδοση του αμερικανικού διετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,3060% από το κλείσιμο στο 3,2790% την Τετάρτη.

Η απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ ήταν χαμηλότερη, στο 3,3696% από το κλείσιμο του 3,3950%.

Στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μετά την πτώση άνω του 2% μετά την απόφαση της Fed. Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 1% στα 119,68 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 1,1% στα 116,58 δολάρια.

Ο χρυσός ήταν ελαφρώς χαμηλότερος καθώς το δολάριο σταθεροποιήθηκε, στα $1.830,19, σημειώνοντας πτώση 0,17% την ημέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αύξησε τα επιτόκια η Fed

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ