Ανεβαίνουν οι τιμές σε χρυσό και ασήμι - Ποιοι οι λόγοι του ράλι

Ανεβαίνουν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων - Ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital, εξηγεί τους λόγους του ράλι ανόδου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Σε θετικό έδαφος συνεχίζουν να κινούνται τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να σκαρφαλώνει ως τα $1,780 την ουγκιά, και το ασήμι να ξεπερνά το φράγμα των $20 την ουγκιά.

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital αναφέρει ότι καταγράφεται ένα πενθήμερο ανόδου εν μέσω γεωπολιτικών ανησυχιών και του φόβου για οικονομική ύφεση παράλληλα με την πτώση του δολαρίου.

Ο χρυσός κέρδισε σχεδόν $100 την ουγκιά, που αντιστοιχεί σε 6% ανόδου, μέσα σε λίγες μέρες καθώς οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό ήταν απότοκο της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, της Κίνας και των ΗΠΑ, μετά την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνση Πελόζι στην Ταιβάν, προκαλώντας την οργή της Κίνας, σημειώνει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

Επιπλέον, το πολύτιμο μέταλλο βρίσκει στήριξη από τους επενδυτές καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω κυρίως:

  1. υψηλού πληθωρισμού,
  2. του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία,
  3. της συρρίκνωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας στις πιο σημαντικές οικονομίες του πλανήτη και δη της Κίνας, ΗΠΑ, και Ευρωζώνης.

Τέλος, ο χρυσός παίρνει μια επιπλέον ώθηση μετά την πρόσφατη υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων (U.S. Treasury yields) από τα πολυετή υψηλά τους, έπειτα από δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) ότι ενδέχεται να περιοριστεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων εάν τα οικονομικά στοιχεία δεν θα υποστηρίξουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου τονίζει ότι ο χρυσός έχει συνήθως αντίστροφη πορεία με το δολάριο και τα επιτόκια, καθώς, το δυνατό δολάριο κάνει το χρυσό (ο οποίος τιμολογείται σε δολάρια ) ακριβότερο για αγοραστές με ξένο νόμισμα, ενώ τα υψηλότερα ομολογιακά επιτόκια λειτουργούν ανταγωνιστικά για το χρυσό που αποφέρει μηδενική απόδοση επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ