Στα ύψη η τιμή του χαλκού - Προμηνύονται ελλείψεις τα επόμενα χρόνια

Η τιμή του χαλκού έχει φτάσει σε υψηλά μηνών τις τελευταίες μέρες. Ο αναλυτής Βρασίδας Νεοφύτου εξηγεί τους λόγους των αυξήσεων και γιατί προμηνύονται ελλείψεις τα επόμενα χρόνια.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Σε υψηλά αρκετών μηνών έχει φτάσει η τιμή του χαλκού τις τελευταίες μέρες ενώ η στενές ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης προμηνύουν ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις στο πολύτιμο μέταλλο τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital  αναφέρει ότι η αισιοδοξία στην αγορά μετάλλων ώθησε τις τιμές του χαλκού στα 4,17 δολάρια ανά λίβρα ή 9,18 δολάρια ανά τόνο χθες.

Η αισιοδοξία για το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας και οι ελπίδες για την κινεζική οικονομική ανάκαμψη παράλληλα με τις περιορισμένες προμήθειες χαλκού και τα χαμηλά παγκόσμια αποθέματα ανέβασαν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου καταγράφοντας αυξήσεις στην τιμή που αγγίζουν σχεδόν το 30% από τον Ιούλιο του 2022.

Σημείωσε ότι παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας μεταποιητικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας, ο χαλκός κατέγραψε τις υψηλότερες του επιδόσεις από τα μέσα του προηγούμενου Ιουνίου.

Η τιμή του χαλκού σε δολάρια ενισχύεται περαιτέρω και λόγω της σχετικής αποδυνάμωσης του δολαρίου, το οποίο έχει υποχωρήσει σχεδόν σε χαμηλό επτά μηνών έναντι υπόλοιπων βασικών συναλλαγμάτων.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει και λόγω του ότι οι επενδυτές βλέπουν τη Federal Reserve να ασκεί λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική μετά τα νέα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό και την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Πώς προκύπτει η ισχυρή ζήτηση για χαλκό;

Οι έμποροι μετάλλων αύξησαν την ζήτηση για χαλκό από τα τέλη του Δεκέμβρη του 2022 αφού πιστεύουν ότι η κινεζική ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα θα ανακάμψει αφού η χώρα χαλάρωσε τα περισσότερα μέτρα κατά του Covid, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ζήτησης για χαλκό, αναφέρει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό μέσο CCTV, ο νότιος κόμβος παραγωγής του Guangzhou σχεδιάζει 1.722 έργα το 2023 αξίας σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, αυξάνοντας τη ζήτηση για χαλκό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Σημειώνει ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής χαλκού στον κόσμο και η αναζωπύρωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στη χώρα θα αυξήσει τη ζήτηση για το κόκκινο μέταλλο σε μια εποχή που η αγορά χαλκού αντιμετωπίζει περιορισμένες προμήθειες και η εξόρυξη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και ακριβή λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους (καύσιμα και πρώτες ύλες).

Ως εκ τούτου, η ζήτηση για χαλκό αυξάνεται στα ύψη εν μέσω της πράσινης μετάβασης, καθώς το μέταλλο είναι ένα από τα κύρια συστατικά για τις μπαταρίες EV και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Περιορισμένη η προσφορά του μετάλλου

Από την πλευρά της προσφοράς, οι τιμές ωθήθηκαν περαιτέρω μετά την είδηση ​​ότι η παγκόσμια δραστηριότητα τήξης χαλκού -ειδικά στην Κίνα και τη Χιλή- μειώθηκε τον Δεκέμβριο καθώς τα μεταλλουργεία έκλεισαν για συντήρηση μετά από ένα χρόνο περιορισμένης δραστηριότητας.

Συνολικά, η παγκόσμια δραστηριότητα τήξης για το 2022 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της, σύμφωνα με τα εξαετή δεδομένα της SAVANT, η οποία είναι υπηρεσία δορυφορικών αναλύσεων, στριμώχνοντας περαιτέρω την αγορά του χαλκού.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου εξηγεί ότι το πρόβλημα εφοδιασμού επιδεινώνεται καθώς πολλά από τα εύκολα προσβάσιμα κοιτάσματα χαλκού έχουν ήδη εξορυχθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ υπήρξαν αρκετές διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας πέρυσι λόγω στρατιωτικής και γεωπολιτικής αστάθειας (πόλεμος της Ουκρανίας, ρωσικές κυρώσεις) ή φυσικές καταστροφές σε χώρες που είναι οι σημαντικότεροι παραγωγοί χαλκού (Χιλή, Κονγκό, Ζάμπια).

Αναμένονται ελλείψεις τα επόμενα χρόνια

Όσον αφορά τα αποθέματα που διατηρούνται από τα χρηματιστήρια μετάλλων, μετά από έναν χρόνο και τις ελλείψεις ενέργειας που παρατηρήθηκαν σε Ευρώπη και Κίνα, συνεχίζουν τα παραμένουν χαμηλά τα αποθέματα χαλκού.

Αυτό συμβάλει σε μια στενή ισορροπία προσφοράς-ζήτησης για χαλκό, οδηγώντας σε υψηλότερες τιμές και πιθανές ελλείψεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η πτώση της προσφοράς δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, αναφέρει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ