Χρυσός: Αυξάνεται και άλλο λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Όλα τα μάτια «καρφωμένα» στη Μέση Ανατολή - Τι λένε στελέχη της Fed

Οι τιμές του χρυσού έφθασαν σε υψηλό δύο εβδομάδων την Τετάρτη (11 Οκτωβρίου), δύο ημέρες μετά την καταγραφή απότομων κερδών λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας της αγοράς λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, υποστηριζόμενες από τις δηλώσεις στελεχών της Fed για τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Νωρίτερα, ο χρυσός σημείωνε άνοδο 0,59% στα 1.871,09 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ τα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ αυξάνονταν κατά 0,49% στα 1.883,90 δολάρια.

Όπως τονίζει το Reuters, η σύγκρουση απειλεί με μεγαλύτερη αστάθεια τους επενδυτές, ενισχύοντας την αβεβαιότητα ενόψει της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων και τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Τι λένε στελέχη της Fed

Ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε καθώς ανώτατα στελέχη της Fed ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσε να αποτρέψει τη Fed από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον και της προέδρου της Dallas Fed, Λόρι Λόγκαν, έκαναν τους επενδυτές να θεωρήσουν μειωμένη την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων, και απομακρύνονται περαιτέρω από τα υψηλότερα επίπεδα του 2007 που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι έμποροι κοστολογούν περίπου 71% πιθανότητα ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% φέτος, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Ο χρυσός θεωρείται παραδοσιακά ως μια ασφαλής επένδυση σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, αλλά καθώς δεν αποφέρει ενδιαφέρον, τείνει να χάνει την έλξη του όταν αυξάνονται τα επιτόκια.

Το SPDR Gold Trust, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων στον κόσμο, δήλωσε ότι τα αποθέματα του μειώθηκαν κατά 0,5% στους 861,81 τόνους τη Δευτέρα.

Μεταξύ άλλων μετάλλων, το ασήμι κέρδισε 0,2% στα 21,94 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,4% στα 889,53 δολάρια και το παλλάδιο αναρριχήθηκε 1,3% στα 1.154,34 δολάρια ΗΠΑ.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Το Χ (Twitter) μπλόκαρε τους λογαριασμούς της Χαμάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ