ΟΠΕΚ: Προς παράταση της συμφωνίας για την παραγωγή πετρελαίου

Από την πλευρά του ΟΠΕΚ, είναι σχεδόν σίγουρη η παράταση της συμφωνίας.

Κοντά σε συναίνεση για την παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής πέραν του Ιουνίου βρίσκεται ο ΟΠΕΚ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, αν και ερώτημα παραμένει η συμμετοχή των χωρών εκτός του καρτέλ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του naftemporiki.gr, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες-μη μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μειώσουν από την 1η Ιανουαρίου και έως τα τέλη Ιουνίου την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες χώρες -η λεγόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+- θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να αποφασίσουν την επόμενη κίνηση.

«Από την πλευρά του ΟΠΕΚ, είναι σχεδόν σίγουρη η παράταση της συμφωνίας. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι χώρες εκτός ΟΠΕΚ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ, στο πλαίσιο οικονομικού φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. 

«Ελπίζω ότι θα είναι μια εύκολη απόφαση και ότι θα παρατείνουμε(τη συμφωνία) θα είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά τη θέση μας στο βασίλειο», πρόσθεσε ο κ. Φαλίχ, σημειώνοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη για μεγαλύτερη μείωση της προσφοράς.

Σύμφωνα με τον Σαουδάραβα αξιωματούχο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η απόλυτη σταθερότητα στην πετρελαϊκή αγορά και ότι οι τιμές επηρεάζονται από παράγοντες που δεν ελέγχονται από τον ΟΠΕΚ.

Η προοπτική παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής έχει δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, με ενδοσυνεδριακά κέρδη 2%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ