Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάθηκαν 2,6 δισ.μέσα στον Δεκέμβριο

Σε υποτονικά επίπεδα κινούνται και οι συναλλαγές.

Συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, η σημερινή, με τελική επικράτηση των πωλητών, όσον αφορά την εικόνα των ΓΔ και FTSE25, ενώ σαφώς χειρότερη είναι η “μεγάλη εικόνα” του ταμπλό, όπου οι πτωτικές μετοχές “οδήγησαν την κούρσα, από αρχής μέχρι τέλους”.

Παρά τις διορθωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, οι πωλητές πιστώθηκαν και έκτη διορθωτική συνεδρίαση, στις επτά του Δεκεμβρίου, ενώ μέσα στον τρέχοντα μήνα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., έχει μειωθεί κατά 2,6 δισ., περίπου.

Ο τζίρος ελαφρώς ενισχυμένος (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεις), αλλά πάντα στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών, δίνοντας επιχειρήματα στους συγκρατημένα απαισιόδοξους, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, δύσκολα το Χ.Α. θα επιζητήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και οι περισσότεροι από τους ενεργούς traders έχουν σαν μέλημα να μην απειληθεί η επόμενη στήριξη στις 855 – 853 μονάδες.

Σύμφωνα με τους ίδιους, “η έλλειψη καταλυτών, σε συνδυασμό με το περιορισμένο - μηδενικό ενδιαφέρον των Ξένων Επενδυτών, λόγω τέλους έτους, αναμένεται να διατηρήσει τις τάσεις που καταγράφονται στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ δεν αποκλείεται η πίεση να μεταφερθεί και σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος”.

Βέβαια υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, η οποία σπεύδει να επισημάνει πως “όλες οι τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις συνοδεύονται με χαμηλές συναλλαγές, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση να ‘σηκωθούν’ σημαντικά κεφάλαια από την Αγορά και η όποια διόρθωση είναι αποτέλεσμα απουσίας νέων αγοραστικών κινήσεων”.

Από την άλλη, δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η άποψη Παραγόντων της Αγοράς, σύμφωνα με την οποία “το Χ.Α. θα δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις, μετά τις 17/12, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει Α.Μ.Κ. της Lamda Development”, όμως και αυτό μένει να φανεί στο ταμπλό.

Ανεξάρτητα εκτιμήσεων, το σίγουρο είναι η συνεχιζόμενη κακή εικόνα στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ και σήμερα στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, από τους τίτλους του FTSE25, δεν υπήρχε μετοχή που να διασώζεται με θετικό πρόσημο, πλην της TITC (-0,66%), που υπέκυψε στο τέλος ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ενώ σύμφωνα με Αναλυτές τα περισσότερα διαγράμματα, από όλο το εύρος του ταμπλό, έχουν “κρεμάσει”, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Απόλυτα αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου χρειάζεται όλο και περισσότερο “ψάξιμο”, προκειμένου να εντοπιστούν οι ελάχιστοι τίτλοι, που πετυχαίνουν να συνδυάσουν αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Όλα δείχνουν ότι το Χ.Α. πέρασε “ντούκου” την νέα σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 1,358% η απόδοση του 10ετους) και έλαβε περισσότερο υπ΄ όψιν του την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, οι οποίες, με την σειρά τους, περιμένουν εξελίξεις, σε ουκ ολίγα ανοιχτά μέτωπα.

Έτσι αυξάνονται οι ανησυχίες για το κατά πόσο οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια μερική συμφωνία για το Εμπόριο, πριν την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, όταν η Ουάσιγκτον είναι προγραμματισμένο να επιβάλει δασμούς σε Κινεζικές εισαγωγές συνολικής αξίας $160 δισ. δολαρίων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί η αξιοπρόσεκτη αντίδραση των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων από τα χαμηλά ημέρας, μετά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο “ οι ΗΠΑ θα παρατείνουν τη διορία για την επιβολή περαιτέρω δασμών, σε Κινεζικά Προϊόντα”

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι το κατηγορητήριο για την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ σε δίκη περιλαμβάνει τα παραπτώματα της κατάχρησης Εξουσίας και παρακώλυση Δικαιοσύνης.

“Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα απαντήσει στις αβάσιμες κατηγορίες της κατάχρησης Εξουσίας και παρακώλυσης Δικαιοσύνης, στη δίκη στη Γερουσία”, ανακοίνωσε η Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ.

Επιφυλακτικότητα στις Αγορές, εν όψει των ετυμηγοριών από Fed και ECB, ενώ σε “εκκρεμότητα” είναι και οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλό, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με τελική, οριακή, επικράτηση των αγοραστών.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 823,85 (-0,09%) και 840,17 μονάδων (+1,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 833,33 (+1,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 827,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,39%

Τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο “αργά αντανακλαστικά”, δεν έχουν λόγο ενασχόλησης, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 913 μονάδων (ημερήσιο “stop short”).

Ερχόμενοι στο ταμπλό του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου η τελική εικόνα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη της χθεσινής, με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Viohalco (+0,43%), Lamda Development (+0,96%), ΔΕΗ (+1,60%), Μυτιληναίος (+0,84%), ΟΠΑΠ (+1,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,07%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Cenergy.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil (-1,96%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2019, €0,35 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,315 ανά μετοχή).

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά επτά οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-2,31%), με τον τίτλο να υποχωρεί σε χαμηλά 7μηνου (!)

Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 1,78 ευρώ, ενώ αν οι πωλητές συνεχίσουν να επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,4963, 1,203 και 1,1013 ευρώ.

“Καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων για τον ΑΔΜΗΕ (-1,64%), ο τίτλος του οποίου σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Όλα δείχνουν ότι είναι σε εξέλιξη πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 2,21 ευρώ (κλείσιμο 25/11), ενώ ο τίτλος πλησιάζει απειλητικά το ημερήσιο “stop long” (2,08 ευρώ).

Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 2,04 – 2,01 και 1,976 – 1,924 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έπαυσε η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. του δικαιώματος (ΜΠΡΙΚΔ) της BriQ Properties, συμμετοχής στην πρόσφατη ΑΜΚ με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 12/12/2019.

Από εκεί και πέρα, ισχυρές απώλειες 28,72% κατέγραψε η μετοχή της Κέκροψ μετά την ανακοίνωση της Εταιρείας ότι το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση στον Άρειο Πάγο, για την αναίρεση της απόφασης αναφορικά με τη διεκδικούμενη έκταση στο Παλαιό Ψυχικό και με την Αγορά να έχει την εντύπωση ότι η τελευταία απόφαση του Εφετείου ήταν τελεσίδικη.

Από εκεί και πέρα, τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Παπουτσάνη (-4,69%), επιστροφή αγοραστών σε Σελόντα (+4,90%), Ιατρικό (+1,90%), Πλαίσιο (+1,15%) και ΑλουμύλΑΛΜΥ +8,88% (+8,88%), στις 27/11 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Ελγέκα (-7,74%) και στις 29/11 για την Fieratex (-9,06%).

Όλο και χαμηλότερα ΣΙΔΜΑ (-9,09%) και Ιντρακόμ (-0,89%), τραβήχτηκαν χαμηλότερα οι αγοραστές στην Moda Bagno (-7,20%), μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η Byte (+0,97%) και μετά από τέσσερις πτωτικές ο ΟΛΘ (+3,15%).

Αναμενόμενη η διόρθωση για τον Μαθιό (-5,88%), σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι από τα 0,441 ευρώ (κλείσιμο 25/11) η Τρ. Αττικής (-3,18%), εμφάνιση πωλητή στον Δρομέα (-2,90%), αντίδραση μετά από επτά πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (+0,14%), ενώ η πλαγιολισθητική κίνηση στον Λύκο (-1,38%) έχει ξεκινήσει από τις 29/11, όπως και στην ΚΛΜ (-1,55%).

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, πάρα πολλά θα παιχτούν στην επόμενη στήριξη των 853 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2150, 2138 και 2118 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Τι λένε οι Αναλυτές
“Καθώς πλησιάζουμε το τέλος του έτους και λόγω έλλειψης καταλυτών, αναμένεται να συνεχιστεί η πίεση στην Αγορά, με τους όγκους συναλλαγών να παραμένουν χαμηλοί”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Τα παρόντα αρνητικά δεδομένα της ατμόσφαιρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, για τις τρέχουσες ημέρες, από κοινού με τη συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας, δεν ευνοούν την εκτροφή αισιοδοξίας και την ανάληψη επενδυτικών κινδύνων. Την ίδια ώρα, ανάλογη εικόνα αβεβαιοτήτων αναδύει και το διεθνές περιβάλλον. Κρίσιμης σημασίας πάντως είναι η επιβεβαίωση της στήριξης στην περιοχή των 860 - 850 μονάδων για το ΓΔ, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Συνεχίζεται η διολίσθηση του ΓΔ εντός της περιοχή στήριξης των 865 - 855 μονάδων, αν και με όγκο χαμηλότερο των μέσων όρων. Η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη, καθώς μεταξύ άλλων πλησιάζει και η περίοδος εκπνοής των Παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου, αλλά και της τελευταίας σειράς του έτους. Από αρχές του μήνα και με εξαίρεση τον FTSE 100 (-0,71%) είμαστε το μοναδικό Χρηματιστήριο που καταγράφει απώλειες (-3,27%). Αυτό ισχύει και για το τελευταίο τρίμηνο μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση (-0,65%). Αυτό το αποδίδουμε στην υπεραπόδοση του Χ.Α., από τις αρχές του έτους. Χαμηλές πτήσεις και όγκοι στο εξωτερικό καταγράφηκαν χθες, εν αναμονή των εξελίξεων”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Οι προσδοκίες για εδραίωση της παραμονής του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, διαψεύδονται κατά το 1ο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η αφαίμαξη ρευστότητας, λόγω των μεγάλων ομολογιακών και μετοχικών εκδόσεων που απασχολούν την Επενδυτική Κοινότητα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Lamda Development, BriQ) ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η παραδοσιακή αποχή των Ξένων Διαχειριστών τον τελευταίο μήνα του έτους, αλλά και η γεωπολιτική αστάθεια στην Α. Μεσόγειο, λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας, έχουν σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνθηκών συναλλακτικής υποτονικότητας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η επενδυτική ψυχολογία επιδεινώνεται οδηγώντας τους Διαχειριστές σε περαιτέρω απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνων. Ενόσω μάλιστα η ειδησεογραφία δεν τροφοδοτείται από θετικές εξελίξεις, αγνοώντας έτσι επιδεικτικά την επίδοση - έκπληξη του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+2,3%), λόγω του αυξημένου Τουρισμού.

Έτσι, με χαμηλές συναλλαγές οι πωλητές καθοδήγησαν το ΓΔ προς την περιοχή των 860 μονάδων, όπου επιβεβαιώθηκε ότι παραμένει η ισχυρή στήριξη.

Με την κατάθεση του σχεδίου για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των Τραπεζών, σχέδιο “Ηρακλής”, που κατατίθεται άμεσα, να αποτελεί το δυνητικό καταλύτη για την κινητοποίηση του “στρατοπέδου” των αγοραστών, ώστε μέσω των συστημικών Τραπεζών και με τη συμμετοχή επιλεγμένων Δεικτοβαρών τίτλων, να επιδιωχθεί η επάνοδος του ΓΔ στην περιοχή των 900 μονάδων.

Με τη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ύψους 650 εκατ. ευρώ ΑΜΚ της Lamda Development, να μεταφέρει ηχηρή “ψήφο εμπιστοσύνης” για την άμεση δρομολόγηση του έργου στο Ελληνικό και επομένως για την αναβάθμιση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας.

Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα πυκνές. Το κατηγορητήριο σε βάρος του Προέδρου Trump αναμένεται να οδηγήσει τον Πρόεδρο στη διαδικασία παραπομπής του για δίκη από τα Νομοθετικά Σώματα. Η Fed καλείται να αποφασίσει αύριο για τα παρεμβατικά της επιτόκια, με τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας να μην συνηγορούν σε περαιτέρω υποχώρησή τους, αντίθετα δηλαδή με την επιθυμία του Προέδρου που συνδέει το Δολάριο με την διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Κίνα. Στη Βρετανία, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για την ψήφο των Βρετανών στις εκλογές της Πέμπτης, όταν μάλιστα οι πολιτικοί Αρχηγοί είναι μάλλον κατώτεροι σε σχέση με την σοβαρότητα των περιστάσεων, κατά την επισήμανση του “Economist”.

Ενόψει των παραπάνω, οι αβεβαιότητες είναι αυξημένες, στοιχείο που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας, την παγκοσμιοποίηση και τις προοπτικές των εταιρικών μεγεθών. Δεδομένα τα οποία δύσκολα θα οδηγήσουν τους Διαχειριστές σε αναθεώρηση των συντηρητικών στρατηγικών που οι περισσότεροι έχουν χαράξει, συνεχίζοντας να διατηρούν υψηλά ρευστά διαθέσιμα, παρά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ομολογιακών εκδόσεων.

“Τα φοβικά σύνδρομα φαίνεται ότι συντηρούν την αυξημένη αποστροφή προς επενδυτικούς κινδύνους, αγνοώντας έτσι τις ιδιαίτερα ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις, που διαφαίνεται ότι θα προσφέρουν τους επόμενους μήνες τα Ελληνικά blue chips”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Συγκριτικά πλεονέκτημα των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, οριακές μεταβολές στην Wall Street.

Μικρές μεταβολές για Πετρέλαιο, Ευρώ, Χρυσό και Ασήμι.

Κάτω από τα $7250 υποχωρεί το Bitcoin.

Κοντά σε υψηλό οκτώ ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Νοέμβριο. Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 4,5% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό, με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2012. Οι Αναλυτές περίμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 4,2%, ενώ τον Οκτώβριο η άνοδος ήταν 3,8%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας (ONS), το Βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας την πιο αδύναμη ανάπτυξη από τον Μάρτιο του 2012. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αναπτυχθεί κατά 0,1%.

Ζεσταίνεται το κλίμα μεταξύ των Επενδυτών στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ZEW, ο δείκτης έφτασε στις 10,7 μονάδες, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο από τις -2,1 του Νοεμβρίου. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 21 μηνών.

H πτώση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν ελαφρώς μικρότερη το τρίτο τρίμηνο του 2019 από ό,τι είχε μετρηθεί αρχικά. Η παραγωγικότητα υποχώρησε 0,2% το τρίτο τρίμηνο. Η προκαταρκτική μέτρηση είχε δείξει πτώση 0,3%. Οι Αναλυτές προέβλεπαν ότι η αναθεωρημένη μέτρηση θα έδειχνε διολίσθηση της παραγωγικότητας κατά 0,1%.

Επιστροφή στο ΧΑ 

Επιστρέφοντας στα δικά μας, με σύσταση "overweight" και τιμή - στόχο στα 29 ευρώ, επανεκκινεί κάλυψη για τον τίτλο της Motor Oil η Euroxx.

“Η Αγορά αναμένεται να υποδεχτεί θετικά το έκτακτο μέρισμα της Jumbo, καθώς και τις ισχυρές επιδόσεις στα έσοδα το πεντάμηνο Ιουλίου – Νοεμβρίου”, επισημαίνει η Optima bank. Η ΑΧΕ διατηρεί σύσταση "buy" και τιμή - στόχο στα 22,5 ευρώ για τη μετοχή, ενώ σημειώνει ότι οι επιδόσεις της Εισηγμένης θέτουν ανοδικό ρίσκο στις προβλέψεις της για το σύνολο της φετινής, μισής, χρήσης (η Jumbο αλλάζει τον χρονικό ορίζοντα της ετήσιας χρήσης της, με την επόμενη να ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2020).

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 867,18 (+0,39%) και 861,53 μονάδων (-0,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 863,82 (+0,01%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,24%.

Ο τζίρος στα 60 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, CENER, ΜΟΗ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Cenergy και Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Motor Oil, Jumbo, TITC.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ
Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν αισθητή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.110 συμβόλαια).

Στα 9.718 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.059 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.011, 800 για τον Δεκέμβριο και 211 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.172) κινήθηκε μεταξύ 2.168 και 2.183,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 Ιντρακόμ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.755), Alpha Bank (3.258), Πειραιώς (1.843), ΔΕΗ (724), Εθνική (3.400), MIG (5.654), Ελλάκτωρα (1.526), Μυτιληναίο (485), ΟΠΑΠ (233), Τρ. Αττικής (189), Intralot (422), Cenergy (130), Lamda Development (471), Jumbo (106), ΟΤΕ (230), Τέρνα Ενεργειακή (124), Ελ. Πετρέλαια (135).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 35.131, Alpha Bank 53.468, Εθνική 38.366, MIG 64.117, ΔΕΗ 16.400, Ελλάκτωρα 21.332, Πειραιώς 26.312, Μυτιληναίο 12.960, ΓΕΚ 10.821.

Πηγή: euro2day.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ