Τραπεζικό «κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με επίκεντρο τη μαζική πώληση τραπεζικών μετοχών.

Το «κραχ» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Ελλάδας ξεκίνησε λίγη ώρα μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ενώ το τραπεζικό sell off, το οποίο συνιστά συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, αποδίδεται στη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων», αλλά και στις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων που αυξάνουν τον φόβο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το κλίμα επιβάρυνε η έκθεση της Goldman Sachs, σύμφωνα με την οποία «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-27,8% στα 1,1840 ευρώ), η Eurobank (-16,8% στα 0,5240 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (-7% στα 1,5560 ευρώ) και η Alpha Bank (-5,6% στα 1,5550 ευρώ).

Η κάθετη πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άνοιξε τη συνεδρίαση στο 1,6400 ευρώ οδήγησε σε παρέμβαση του Διευθύνοντα Σύμβουλου της τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας θα γίνει μέσω ειδικού ομολόγου που δεν θα οδηγεί σε απίσχνανση (non-dilutive capital instrument issuance) τους υφιστάμενους μετόχους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:55, διαμορφώνεται στις 663,89 μονάδες ενώ η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 49,54 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ