Wall Street: Το ράλι που τροφοδοτεί την αισιοδοξία των επενδυτών

Ο S&P 500 από τις αρχές του μήνα έχει καταγράψει κέρδη που ξεπερνάνε το 8% και πλησιάζει να αγγίξει νέο υψηλό για το 2023

Οι Magnificent 7, όπως είθισται να λέγονται οι μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες Τεχνολογίας, δίνουν σήμα για διεύρυνση του ράλι στην Wall Street δημιουργώντας προσδοκίες στους επενδυτές για ένα έντονα ανοδικό φινάλε του 2023.

Ήδη ο S&P 500, ο δείκτης αναφοράς για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, από τις αρχές του μήνα έχει καταγράψει κέρδη που ξεπερνάνε το 8% και πλησιάζει να αγγίξει νέο υψηλό για το 2023. Οι μετοχές των “Magnificent Seven”, οι οποίες κατέχουν συνολικά 28% του δείκτη S&P 500: Apple, Microsoft, Alphabet , Amazon, Nvdia , Meta Plaforms  και Tesla, κατέγραψαν σημαντικά κέρδη.

Είναι ενδεικτικό ότι αποτελούν σχεδόν το 50% της στάθμισης του Nasdaq 100, ο οποίος σημειώνει άνοδο σχεδόν 47% για το τρέχον έτος. Οι μετοχές λαμβάνουν στήριξη από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και την επιβράδυνση του πληθωρισμού που ενισχύει την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της αύξηση των επιτοκίων. Οι χαμηλότερες αποδόσεις των εγγυημένων επενδύσεων σταθερού εισοδήματος κάνουν τις μετοχές πιο ελκυστικές.

Ράλι ή απλά ανάκαμψη;

Ωστόσο ορισμένοι μεγάλοι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά το ράλι, το θεωρούν περισσότερο ως μια απλή άνακαμψη, αν και τα πρόσφατα σημάδια της αγοράς περιλαμβάνουν κέρδη σε τομείς που έχουν μείνει πίσω φέτος. Περίπου το 55% του S&P 500 διαπραγματευόταν πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών τους από τη Δευτέρα. Το επίπεδο αυτό ξεπέρασε το 50% την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο μήνες, σύμφωνα με την LPL Financial.

«Το εύρος αρχίζει επιτέλους να διευρύνεται σε επίπεδα που αντιστοιχούν περισσότερο σε αγορά ταύρων», εξηγεί στο Reuters ο Adam Turnquist, επικεφαλής τεχνικός στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Αυτό είναι ένα από τα κλειδιά για να χαρακτηρίσουμε αυτή την ανάκαμψη βιώσιμη».

Οι  μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης και οι τραπεζικές μετοχές έχουν αναζωογονηθεί, ειδικά μετά τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Ο δείκτης Russell 2000  της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 5,5% μετά τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ ο δείκτης τραπεζών του S&P 500 κατέγραψε κέρδη σ 6,5%, έναντι ανόδου 3% για τον S&P 500. Από την αρχή του έτους, ο Russell 2000 σημειώνει άνοδο 2%, ενώ ο δείκτης τραπεζών του S&P 500 έχει υποχωρήσει πάνω από 6%. 

Διαμορφώνεται ένα περιβάλλον που θα μπορούσε να διευρύνει το ράλι εκτιμά η Mona Mahajan, ανώτερο στέλεχος στην Edward Jones. «Αυτό το περιβάλλον όπου τα επιτόκια παγώνουν, ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η Fed βρίσκεται στο περιθώριο, αυτό είναι συνήθως ένα καλό σκηνικό για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει «συνήθως, όταν τα επιτόκια αρχίζουν να κινούνται χαμηλότερα, έχουμε επέκταση των αποτιμήσεων και οι περιοχές που θα μπορούσαμε να δούμε κάποια πιο σημαντική επέκταση των αποτιμήσεων είναι εκτός της τεχνολογίας μεγάλης κεφαλαιοποίησης», είπε.

Οι επενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη και του πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα.Αν τα στοιχεία είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πωλήσεις ομολόγων, ενισχύοντας τις αποδόσεις τους.

Ταυτόχρονα, το έντονο ράλι των μετοχών για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Νοεμβρίου συνοδεύτηκε από υψηλή ζήτηση για ανοδικά δικαιώματα αγοράς, ιδίως σε τμήματα της αγοράς που έχουν υποαποδώσει φέτος, όπως το iShares Russell 2000 ETF που εστιάζει στη μικρή κεφαλαιοποίηση. «Είδαμε μια τεράστια αύξηση των προσδοκιών για την IWM, αλλά τώρα αυτές φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί», σημειώνει ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Interactive Brokers.

Η πρόσφατη άνοδος, η οποία έχει ωθήσει τον ευρύτερο S&P 500 σε άνοδο περίπου 10% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, μπορεί να μην διαρκέσει καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται να κλείσουν τα βιβλία τους για το έτος, εκτιμά ο Jason Draho, επικεφαλής της κατανομής περιουσιακών στοιχείων στην Αμερική στην UBS Global Wealth Management. «Πολλά καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί και οι επενδυτές μπορεί να είναι απρόθυμοι να κυνηγήσουν το ράλι» καταλήγει. 

Πώς έκλεισαν οι αγορές την εβδομάδα που πέρασε

Ο δείκτης παγκόσμιων μετοχών MSCI ενισχύθηκε κατά 0,12% και οδεύει προς μηνιαίο κέρδος 8,7%, καθώς οι επενδυτές έγιναν όλο και πιο σίγουροι ότι τα αμερικανικά επιτόκια έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, με την αφήγηση της αγοράς να μετατοπίζεται στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων.

Στη Wall Street την Παρασκευή o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 117,12 μονάδων ή 0,33% στις 35.390,15 μονάδες, ο S&P 500  2,72 μονάδων ή 0,06% στις 4.559,34 μονάδες και ο Nasdaq  σημείωσε πτώση 15  μονάδων ή 0,11% στις 14.250,86 μονάδες.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς STOXX 600 κέρδισε 0,4% την Παρασκευή και έκλεισε υψηλότερα για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ενώ οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία από τη Γερμανία για ενδείξεις σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η αποδόση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, η οποία δίνει τον τόνο για το κόστος δανεισμού παγκοσμίως, αυξήθηκαν στο 4,485%. Ωστόσο, παραμένουν κάτω από το ορόσημο του 5% που είχαν βρεθεί τον Οκτώβριο. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν, αντανακλώντας την αντίδραση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις εικασίες ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν να σκέφτονται για μείωση των επιτοκίων.

Η απόδοση τους 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας , το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης σε υψηλό 1-1/2 εβδομάδας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρείται πλέον ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό 15ετίας μέχρι τα τέλη του επόμενου καλοκαιριού, η στερλίνα αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkeiανέβηκε, επιστρέφοντας προς το υψηλό 33 ετών που σημείωσε τη Δευτέρα .Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε κατά 0,7% στο χαμηλότερο κλείσιμο συνεδρίασης εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, αντανακλώντας την ανησυχία των επενδυτών για την ύφεση των ακινήτων και την υποτονική οικονομία.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές μετά από πτώση άνω του 1% λόγω των ανησυχιών για την καθυστέρηση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent έκλεισαν με πτώση της τάξης του 1,03% στα 80,58 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού διαμορφώθηκαν 0,5% υψηλότερα στα 2.003 δολάρια. Οι τιμές spot σημείωσαν άνοδο 0,48% στα 2.001,36 δολάρια η  ουγγιά.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Mediterranean Hospital: Όσα άλλαξαν στην εποχή ΓεΣΥ - Τι λέει ο ΓΔ του νοσοκομείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ